Bli rik på att arbeta med välgörenhet – BRIS

Den snikne ”godhetsaposteln” Bengt Westerberg har fått en värdig efterföljare i Kattis Ahlström.

Förutom att ha en heltidstjänst som generalsekreterare i den ”ideella” organisationen BRIS så arbetar hon som programledare på TV4,  driver ett eget mediabolag och är chefredaktör för en egen tidning.

Kattis Ahlström, generalsekreterare Bris.
Rodnande Kattis Ahlström, välavlönad generalsekreterare på Bris,
ska sluta att använda begreppet ”barnfattigdom”.
(Uppdrag Granskning).).

Chefstjänsten hos ”ideella” BRIS inbringar i runda slängar 1 miljon kr/år, enl. årsredovisningen för 2013.
Lönen hade då sänkts med ca 200 000kr efter pinsamma avslöjanden i media.  Sänkningen blev i praktiken en höjning eftersom Kattis nu får extrakäcka under arbetstid, utan att få löneavdrag.

Extraknäcken drog tidigare in 377 000kr om året, men det var före programledarjobbet på TV4.  Nu kan det handla om 1 miljon/år, utöver lönen från BRIS.
Det blir ca 2 mkr, ungefär lika mycket som innan det ”ideella” jobbet på BRIS, vilket kan vara ”rimligt” ur Kattis synvinkel. Men är det rimligt för en ”ideell” organisation som BRIS att betala så mycket för kändisskapet ?

Upplägget liknar Bengt Westerbergs och den förra LO-pampen Wanja Lundby Wedins.
Det handlar om att mörklägga ”de godas” privilegier och förmåner för att dessa inte ska sticka i ögonen på medlemmar och bidragsgivare.

Wanja Lundby Wedin satt i så många välarvoderade styrelser att hon inte kunde sköta sina uppdrag.

När hon satt i AMF:s styrelse så hade hon ingen aning om att medlemmarnas pengar gick till hiskliga chefsförmåner trots att det var hennes huvuduppgift att bevaka LO-medlemmarnas intressen.

Bengt Westerberg fick en välavlönad heltidsanställning på Röda Korset för att övervaka att allt gick rätt till inom organisationen, efter diverse oegentligheter.

Men eftersom han hade så många andra inkomstbringande verksamheter så kunde Röda Korsets råttor fortsätta att dansa på bordet och sno åt sig åtskilliga miljoner. Det var en kontorist på lägsta nivå som avslöjade bedrägerierna- inte Westerberg. (Läs mer)

Det gick så långt att en stor donator, Roger Akelius, offentligt deklarerade att han var missnöjd med Röda Korsets ledning och krävde Bengt Westerbergs avgång. Fortsatta donationer skulle därför gå till SOS-Barnbyar i stället för Röda Korset.  Westerberg kontrade med att försöka komma åt Akelius via Finansinspektionen där han också var ordförande.

Roger Akelius har måhända hoppat ur askan i elden.
För SOS- Barnbyar samarbetar med BRIS, där hälften av insamlade medel går till administration och personalkostnader. Det framgår av BRIS årsredovisningar.

Pikant detalj:
Av årsredovisningen för 2013 framgår att BRIS erhöll en donation 2010 från Anders Nyström och Maria Manse – pengar som de anser har använts fel. De har därför stämt BRIS och kräver att få pengarna tillbaka eftersom donationsvillkoren inte uppfyllts.

Inkomstjämförelser:
Statsministern ca 1,8 mkr/år
Överbefälhavaren ca 1,6 mkr/år
GD Skatteverket ca 1,55 mkr/år

Dessa herrar som ansvarar för landets ledning, ekonomi och försvar tjänar mindre än de chefer för insamlingsindustrin som på arbetstid kan dryga ut sina feta inkomster med lönande extraknäck.
Det skulle nog väcka ett visst uppseende om Reinfeldt extraknäckade som programledare i TV4 för att komma upp i samma levnadsstandard.

Relaterat:
Bli rik på att arbeta med välgörenhet -del 1

/Elfyma+

Annonser

11 Responses to Bli rik på att arbeta med välgörenhet – BRIS

 1. Jern&Betong skriver:

  En tjej berättade för mig att när hon var i de yngre tonåren brukade hon och kompisarna ringa till BRIS och berätta rövarhistorier om hur de blev utnyttjade och hade det svårt.
  För 20 år sedan ringde jag till BRIS för att de sökte frivilliga och jag anmälde mig. Varför vill du hjälpa barn frågade en misstänksam tjänstekvinna. Min förklaring övertygade inte, efter en vecka fick jag ett inbetalningskort. Det var den hjälp de ville ha av mig. Jag tog då reda på att chefen hade 500 000 i årslön. Klart de ville ha pengar.

 2. Pensionären skriver:

  Kallas korruption i länder där man talar högt.

 3. EM skriver:

  Litet Svemskt lexikon enl mig

  * Avgift = Muta

  * Insamlingsorganisation = Organiserad korruption

  * Statlig Tv & Radio = Komunistisk uppfostringsanstalt

  * EU = Högsta Sovjet fast med blå färg

  * Politiker = Laglig bedragare

  * Flykting = Förmögen skojjare

  * Rädda barnen = Rädda direktörerna

  * BRIS = Direktörernas Rätt Till Ferrari

  * Röda korset = Rolexhjälpen

  * Invandring = Lukruativ människohandel där både kommun o stat är inblandade. I andra länder maffian.

 4. R Ericksson skriver:

  Elfyma !!
  Detta är årets bästa artikel från din sida !!

 5. Lotta karlsson skriver:

  Ja arbetar volentär i två föreningar . Det är sjukt att dessa människor ska roffa åt sig pengar som vi bla samlar in till. Det är inte ok. Jag betalar tom för att få vara volentär. Detta är skandal och oetiskt.

 6. Torbjörn Carlsson skriver:

  Ja dom snor åt sig det är så mycket bluff och båg men man blir inte förvånad längre .

 7. Birgit Json Rytterhag skriver:

  Finns det ingen moral längre, mer skall mer ha.
  Driver själv en välgörenhet helt på ideell basis, har en second hand butik där snälla människor skänker saker som jag omsätter i pengar som går till fattiga fiskare med barn i familjen på Sri Lanka.
  En hyra måste jag betala annars går allt oavkortat till projektet.
  Känner ett ansvar för mina givare att de skall veta att allt hanteras med varsamhet. Vi ni läsa mer finns vi på Gråbo loppis/second hand@grabosecondhand.

 8. Peter Apetrea skriver:

  Man tror inte det är sant. Fy faaaaaan va oanständigt, vilka svin komma och tigga för att stoppa i egna fickor. Ingen moral. Vrför mörka om man har gott samvete. Det lönar sig visst att jobba ideellt. Svineri👎😡😡😡

 9. Karin skriver:

  Hon är inte förbundssekteterare i BRIS.

 10. Pennfajtaren! skriver:

  Reinfeldt och Eliasson fick nog gott betalt när de hade sina programledarjobb i SVT.
  I översta nomenklaturen finns det tydliga incitament till rofferi och som sagt korruption är mer regel än undantag i dagens samhälle.
  Moralen blir lika viktig som dasspapper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: