Jämnare fördelning av asylsökande ingen lösning

”Lagstifta om skyldighet att ta emot flyktingar”. Det skriver Gunnar Hedberg (M) och Lars Stjernkvist (S), som tillsammans är regeringens samordnare för ökat flyktingmottagande (SvD Brännpunkt, 23/6).

De skriver att mottagandet måste bli jämnare mellan kommunerna och att det därför behövs lagstiftning för att markera att ”flyktingmottagandet är en angelägenhet för hela landet”.

Utspelet är symptomatiskt för hur en bisak görs till huvudfråga, skriver Ivar Arpi på Magasinet NEO.

Problemen med svensk integration beror inte främst på ett ojämnt mottagande, utan på att fler migranter än någonsin kommit de senaste åren.

2013 fanns det endast tre kommuner som inte tog emot flyktingar: Skurup, Lekeberg och Öckerö, med en sammanlagd befolkningsmängd på 34 910 personer. Sedan början av 2014 har dessutom Lekeberg tecknat avtal med Migrationsverket, så då återstår två kommuner i hela Sverige som inte tar emot flyktingar.

Om de av Sveriges kommuner som tar emot minst antal flyktingar i proportion till sin befolkningsandel i stället tog emot samma antal som rikssnittet skulle strax under 6000 nya platser kunna vaskas fram

Antalet asylsökande har samtidigt skrivits upp från runt 61 000 till
80 000, skriver Ivar Arpi (Läs mer).

En jämnare fördelning mellan kommunerna skulle måhända upplevas som ”rättvisare”, men knappast avhjälpa problemet.
För var ska de återstående 74 000 asylsökande placeras ?
Det enda som hjälper är att minska invandringen. Det kan ske genom att kraven skärps och att bidragen minskas så att Sveriges dragningskraft på ekonomiska lycksökare minskar. För det är knappast våra vintrar och vår omtalade ”rasism” som lockar dem hit. (läs mer).

/Elfyma+

3 Responses to Jämnare fördelning av asylsökande ingen lösning

 1. AdarKomdenja skriver:

  Lägg till de 62 000 anhöriginvandrare, som följer med ‘på köpet’, så bli ekvationen och vansinneskarusellen ännu mer bisarr.

 2. R Ericksson skriver:

  Inlandskommunerna i Norrland har de sista 50 åren gapat om att folk flyttar därifrån . Varför , jo det finns inga jobb – och hur sätter du igång en business där ? Det går inte.
  Nästan alla flyktingar som kommer dit blir arbetslösa .
  Hur får en analfabet jobb i Sorsele ??

  • elfyma+ skriver:

   Söderhamns egna ungdomar uppmuntras att åka till Norge för att hitta arbete, samtidigt som det väller in asylsökande/anhöriginvandrare till kommunen.
   Inte konstigt att allt fler stöder SD där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: