Bostadskarriären har blivit ett chicken race

Utan att lyfta ett finger har jag sett värdet på min bostadsrätt i centrala Stockholm fördubblas. Om jag bryter ner det månadsvis kan jag konstatera att jag hittills har tjänat 15 000 kronor i månaden bara på att bo. Det är alltså efter att månadsavgiften och räntekostnader är inbetalda, skriver Anna Dahlberg i Expressen.
(Uppdaterat 6juli-14)

Jag har blivit miljonär på att bo och jag tycker att det är stötande. Än mer stötande är det att tänka på att staten har varit med och subventionerat mina bolån med flera tusen kronor i månaden genom det 30-procentiga ränteavdraget.

När jag sparar och arbetar kräver samhället att få del av pengarna, men när jag lånar och sover vill samhället belöna mig.

Så här har det sett ut länge i Sverige. De som köpte hus på 60- och 70-talet såg sina lån ätas upp av inflationen samtidigt som ränteavdragen var gränslöst generösa.

Det var så Gunnar Strängs socialdemokrater ville ha det – 80-procentiga marginalskatter för arbete och lika höga ränteavdrag för den som ägde sitt boende. Att bo blev ett sätt att skatteplanera, skriver Anna Dahlberg. (Läs mer).

Kommentar:
Anna Dahlberg, en av de få journalister som har någon trovärdighet, pekar på ett systemfel som kan leda till en ny bostadsbubbla som kommer att drabba oss alla på ett eller annat sätt. Och i denna fråga är hon den verkliga experten eftersom hon själv deltar i bostadsrallyt.

När den förra bostadsbubblan sprack i början på 90-talet var fallhöjden mycket mindre än vad den kan bli när nästa bubbla spricker. Grafen från bloggkollegan Cornucopia visar detta med skrämmande tydlighet.

Priserna bottnade 1996 och har sedan dess femfaldigats !
Bara i år har bopriserna i Sverige ökat med 14%.

Och efter veckans räntesänkning kommer priserna att stiga ännu mer.
Vi närmar oss stupet ännu en gång, om inget görs för att dämpa utvecklingen.

Men det krävs politiskt mod att göra det som krävs- att slopa ränteavdragen.
Det finns tvärtom förslag på att sänka reavinstskatten på 22% för bostadsförsäljningar, inte höja den till samma nivå (30%) som andra kapitalinkomster.

Varför vinster från bostadsklipp ska beskattas mindre än vinster från produktiva investeringar (aktier) i vårt näringsliv är obegripligt. Man kan nästan tro att det är bostadsklipparna i Stockholm som styr landet.

Bostadskarriären har blivit ett chicken race. De som hoppar på i rättan tid och hoppar av i rättan tid blir förmögna. Övriga kan bli ruinerade -men det är de lyckligt omedvetna om.

Det är kapitalism i sin råaste form som hyllas av alla
– även av socialisterna – åtminstone så länge priserna stiger.

Vi minns hur landets dåvarande finansminister Gunnar Sträng (S) och kommunistledaren Gudrun Schyman (VPK) gjorde sig en förmögenhet på bostadsaffärer i Gamla Stan som då var hetast.

Vi minns hur landets justitieminister Laila Freivalds (S) gjorde klipp på bostadsrättsombildningar i centrala Stockholm – något som var helt förkastligt enl. partiets officiella retorik osv.

Men när bubblan spricker vill haveristerna likt storbankerna socialisera sina förluster.

Vi som inte deltagit i pris- och lånefesten tvingas då betala notan genom nedskrivning av våra tillgångar (devalvering+inflation), införande av förmögenhetsskatt, arvs- och gåvoskatt, och andra skattehöjningar.

Vi som är lite äldre minns krisstämningen när den förra bubblan sprack.
Hur överbelånade bostadsköpare tvingades paniksälja till underpris när panterna sjönk i värde.
Hur nybostadslösa tvingades amortera på sina restskulder under resten av sina liv, om de inte lyckades gråta till sig skuldavskrivningar.
Inte ens inflationen och de generösa ränteavdragen kunde rädda dem då.

Relaterat:
36% av bostadskarriäristerna i Stockholm har aldrig upplevt fallande priser

/Elfyma+

13 Responses to Bostadskarriären har blivit ett chicken race

 1. Assar skriver:

  Ränteavdrag på lån är ju en konsekvens av att man betalar 30% skatt på ränteinkomster.

  • elfyma+ skriver:

   Ja det är så nu men det är ingen naturlag som styr det.
   Det gäller även reavinster och aktieutdelningar.

 2. rksmrgs skriver:

  Om man slopar ränteavdragen måste man i konsekvensens namn även slopa kapitalskatten, eftersom dessa egentligen är två sidor av samma mynt. Lika stort som motståndet är från höger att slopa det ena är motståndet från vänster att slopa det andra. Chicken race? Tja, där båda kommer att köra av vägen.

  • elfyma+ skriver:

   Instämmer- för kapitalskatten lär ju finansiera ränteavdragen.
   Då blir det lönsammare att investera i produktiv verksamhet som bidrar till välfärden.

 3. Sture Fd banktjänsteman skriver:

  Det kommer inget nytt stup!!
  Därför att sedan -92 är västvärden globaliserad. och, man har bestämt sig för att köra en lånefinansierad tillväxt.
  -Varför? Därför att vi inte kan konkurera industrimässigt med Asien!
  Nu kommer det intressanta, V a r j e människa representerar en viss mängd kapital. ECB FED mf har redan insett att för tillväxt krävs ständig påfyllning av kapital, Helst utan inflation, D.v.s genom att staterna trycker pengar.
  Här kommer privatbankernas lånegivning in i bilden. De kan ju låna ut 9ggr mer än de har. -För v a r j e nytt lån!
  ……..Vad beövs till slut då???
  -Jo, Mera människor att potentiellt låna ut till (Läs: Massinvandring)

  • elfyma+ skriver:

   Kan du då förklara varför vi inte har någon inflation trots att bankerna trycker upp nya digitala pengar, varje gång de beviljar ett nytt bostadslån med pengar de inte har.
   Enl. ekonomins lagar ökar inflationen när staten sätter igång sedelpressarna. Varför inte när bankerna gör samma sak, om än digitalt ?

   Är det för att låtsaspengarna aldrig kommer ut i den reella ekonomin – de bara snurrar runt i chicken racet eller pyramidspelet ?

   • Chris skriver:

    Banker finansierar bolånen med att ge ut bostadsobligationer som köps av inesterare. Banker skapar alltså inte några pengar och gränsen 9-10 ggr vad de själva har som de lånar ut. Ja, den gränsen finns ju för att det är förenat med en risk att låna ut och om låntagare misslyckas med sina betalningar så har banken pengar ändå att betala sina obligationsräntor.

 4. R Ericksson skriver:

  The billion dollar question – when will the whole shithouse go up in smoke ?

 5. HH skriver:

  Jag trodde inte att Samuel Butlers ”Erewhon”/baklänges no where, skulle bli verklighet. Men jag förstår nu bättre Nosnibor/Robinsons äventyr i det fiktiva landet är just våra länder. Fantasilandets pengar, som bankerna där bara hade att se på, har ersatts av våra bitcoins!

  Tilläggas bör, att det var synnerligen skämmigt att bli sjuk i Erewhon. Att dö var däremot helt OK och eftersträvansvärt.

  Boken skrevs 1872 och finns säkert på närmsta bibliotek med ny utgivare på svenska. Kapitlet om skolor och undervisning i detta land fick mig att le igenkännande.

  Inget nytt under solen. Butler måste ha skådat i kristallkulan…

 6. Inflation skriver:

  Skatten på ”vinsten” på försäljningen av en bostad är för många långtidsägare en skatt på inflationspengar

 7. elfyma+ skriver:

  #Chris
  Det är möjligt att bankerna ger ut bostadsobligationer för att ”täcka” sin utlåning. Det var ju det som långivarna gjorde i USA, vilket ledde till en global finanskris som även vi fick känna av.

  För långivarna, och deras allierade finansinstituten, paketerade om de osäkra lånen till ”strukturerade produkter” som ingen egentligen visste vad de innehåll.
  Även våra pensionsfonder och våra banker köpte dessa skräpobligationer som inte hade någon täckning i den reella ekonomin.
  Vill med detta säga att hur man än ”paketerar” sina skulder så är det alltid någon som måste betala i slutänden.
  Och denne ”någon” vill inte bli jag -inte en gång till.
  Någon klok person sa att om du har ett litet lån i banken så är det ditt problem.
  Men om du har ett stort lån i banken så är det bankens problem.

 8. […] Bostadskarriären har blivit ett chicken race Spararna och AP-fonderna får […]

 9. […] garantipensionärer i Reinfeldts Sverige. Det blir inte bättre i Löfvens Sverige. Politiker, bostadsklippare och miljardärer tjänar på utvecklingen. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: