Har Jimmie Åkesson blivit tankeläsare ?

Det är Sverigedemokraternas dag i Almedalen idag och Jimmie Åkesson kommer att intervjuas i otaliga media. Jag kan tyvärr inte lyssna på allt av hänsyn till min begränsade surfpott.

Men klart är att SD fortfarande har omsorgen om de äldre, de som byggt upp vår välfärd, som en av sina profilfrågor, om man får tro partiledaren Jimmie Åkesson.

Ett av våra viktigaste vallöften blir att helt ta bort pensionärsskatten. Förslaget ska delvis finansieras genom en ny skatt för storbankerna, skriver Jimmie Åkesson i SvD.

Jag har i otaliga inlägg tjatat och försökt skapa opinion i frågan.
(Tidigare inlägg).
Har nu blivit bönhörd över hövan. Det är bara storbankerna som har anledning att fälla en tår + en och annan ”fripassagerare”.


Mannen som lyssnar på dem som byggt upp vårt samhälle

Åkesson skriver vidare i SvD-artikeln.
Finansiering skapar vi dels genom att föra en mer ansvarsfull invandringspolitik och en effektivare biståndspolitik.

Invandringen till Sverige fortsätter att öka vilket understryks av att regeringen i våras skruvade upp utgiftsprognoserna för migration och integration med över 19 miljarder.

Sverige beviljar i dag fler asylsökningar än något annat land i EU. Den fortsatta massinvandringen skapar också potential för ökade besparingar genom en minskning av asyl- och anhöriginvandringen.

Utöver detta föreslår vi nu en bankskatt riktad mot de fyra storbankerna som det senaste året gjort sammanlagda vinster på över 90 miljarder kronor.

I vårt förslag skulle detta öka statens inkomster med minst fyra miljarder kronor årligen.

Förslaget ligger i linje med vad Företagsskattekommittén föreslagit där skatten baseras på samma avgiftsunderlag som utgår till stabilitetsfonden. Liknande bankskatter finns i dag bland annat i Tyskland, Storbritannien och Finland.

Storbankerna har gynnats kraftigt av sänkningen av bolagsskatten samtidigt som deras höga vinster möjliggörs tack vare att det i grunden är skattebetalarna som står för säkerheten och möjliggör låg upplåning.

Sverigedemokraterna kommer att fortsätta prioritera välfärd, pensionärer och småföretag på bekostnad av ansvarslös invandringspolitik, ineffektivt bistånd och övervinster inom banksektorn.

Genom att prioritera annorlunda kan vi också utlova förbättringar för landets pensionärer och en slopad pensionärsskatt på riktigt, helt utan siffertrixande och löften utan tidshorisont. (slut citat).

Åkesson får ursäkta att jag knyckt hans skrivningar rakt av eftersom jag faktiskt inte kan åstadkomma något bättre själv.  Har Jimmie blivit tankeläsare månntro -eller läser han Varjagerbloggen ?

Eftertanke:
Media kommer givetvis att förbigå Åkessons utspel med största möjliga tystnad, likaså de ”partipolitiskt obundna” pensionärsorganisationerna.
Agendajournalisterna i morgonens TV4 ältade om att SD är ett enfrågeparti utan politik inom andra områden än invandringen.
De borde byta jobb om de varken kan läsa eller lyssna och bara tröttar ut oss med sina fördomar på bästa sändningstid.

/Elfyma+

5 Responses to Har Jimmie Åkesson blivit tankeläsare ?

 1. R Ericksson skriver:

  .En särskilt bankskatt som främst riktas mot de fyra storbankerna. Så vill Sverigedemokaterna finansiera sina kraftigt sänkta pensionsskatter under kommande mandatperiod.

  Enligt Sveriges Radio vill partiet helt avskaffa skillnaden i skatt mellan inkomst från pension och arbete – efter att ”jobbskatteavdraget” är gjort.

  Utjämningen kostar skattebetalarna totalt 14 miljarder kronor per år. Av detta ska bankerna, enligt partiledaren Jimmie Åkesson, stå för 4 miljarder kronor om året.

  Enligt Samtiden har Sverigedemokraterna varit ensamma om att driva frågan om att börja återföra de uppåt 40 miljarder kronor som skattebetalarna bidrog med för att stabilisera bankerna under finanskrisen.

  Dessutom lever bankerna gott på reformerna kring pensionssparandet. Avgifter, skatter och uteblivna räntor äter upp 20 procent av pensionskapitalet i det nyliberala systemet. En pensionär som har pensionssparat hela livet har därmed stöttat bankerna med ca 1 miljon kronor. Ännu ett bevis att bankerna r¤vk¤llar oss !!!

  • elfyma+ skriver:

   Märkligt att Sjöstedt missat detta. Men han kanske hellre vill förstatliga bankerna i likhet med Ohly ?
   Någon påpekade att även AP-fonderna skulle förlora pengar i egenskap av aktieägare i storbankerna, men då får de väl omplacera pengarna.

 2. elfyma+ skriver:

  Fakta: Statens kostnader för bankkrisen är enligt
  Bankstödsnämnden 65 miljarder kronor.
  De banker som huvudsakligen fått stöd är Nordbanken, Gota Bank och Sparbanken. Gota Banks affärer var så usla att banken
  övertogs av staten och den ingår nu i Nordbanken.

  Delar av de 65 miljarderna kommer att kunna återvinnas eftersom de
  två avknoppade fastighetsbolagen Retrieva och Securum kan
  sälja av sitt gigantiska fastighetsbestånd allteftersom
  konjunkturen hämtar sig inom fastighetssektorn.

  Till den summa som direkt betalats ut måste läggas de
  ökade kostnader som alla låntagare och de minskade intäkter
  som alla sparare fått vidkännas på grund av ett alltför stort
  räntegap. Oberoende bedömare anger summan till ungefär
  lika stor som stödet — alltså 65 miljarder kronor. (Källa).
  Bankstödet ska nu vara återbetalt.
  Men Åkesson har rätt i att bankerna tar risker och räknar kallt med att staten räddar dem igen om de spekulerar fel.

 3. […] Har Jimmie Åkesson blivit tankeläsare ? (om […]

 4. […] Min förhoppning är Sverigedemokraterna blir så starka att de kan göra skillnad i svensk politik. SD har lovat att satsa på oss som byggt upp vårt samhälle- inte bara på ”nyanlända” som inte bidragit med en enda krona till vår välfärd. (Läs mer). […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: