En vecka i rufflarnas paradis

Man kan inte vara nog försiktig som turist utomlands.
Vi betraktas som vandrande plånböcker som ska plundras så snabbt som möjligt – helst utan motprestation.

Besökte nyligen Mallorca för miljöombyte, sol och bad.
Ön har tidigare haft dåligt rykte i massturismens spår, men har under senare år fått en rejäl ansiktslyftning för att locka till sig färre men penningstarkare turister.

Miljöombytet blev dock inte så trevligt för vår del – det blev en rejäl kulturkrock.
Solen och de fina stränderna fanns där som förväntat -men också massor av tyskar, tjuvar och bedragare. Vi längtade hem redan efter ett par dagar.

Tyskarna betedde sig som det herrefolk de fortfarande anser sig vara.

De uppträdde som om de ägde allt och förväntade sig att alla talade tyska och anpassade sig efter dem. Det gick knappt att göra sig förstådd på engelska på den södra den av ön (Palma med omnejd) –  allt hade anpassats till tyskarna.
Krogarna hade namn som Wurstkoenig, Bierkoenig, Oberbayern eller Barbarossa.

De började utmärka sig redan på Palmas flygplats.
Vi hade köpt busstransfer från flygplatsen med ”Holiday Taxis.com” för att slippa alla problem (trodde vi). Men bolaget hade inga egna bussar utan bokade  bara upp restplatser på andra bolags bussar. Resenären förväntas sedan själv hitta rätt buss bland ett hundratal andra på den jättelika bussparkeringen. Vi fick sedan sitta och vänta i en timme på resenärer från de charterbolag som tingat bussen.

Inte nog med det. Ett tyskt charterbolag hade bokat ca 10 platser på samma buss och ansåg sig därmed äga den stora bussen, varför de ville slänga av oss som inte var tyskar. Vi vägrade kliva av för vi hade ju betalat för transfern. Reseledaren blev ”wahnsinnig”, men hon klarade inte av att lyfta ut oss.

Resan på ynka 5 km till Platja de Palma tog nästan 2 timmar. Till det bidrog krånglande tyskar, bl. en fet storrökande tysk kärring som krävde att chauffören skulle vara hennes personlige butler och släpa hennes bagage ända fram till hennes andraklasshotell på en smal bakgata som bussen inte kunde köra in på.

När vi sent omsider kommer till vårt påkostade fyrstjärniga hotell så blir vi välkomnade -på tyska. De klarade inte ens av att skriva av uppgifterna i våra pass och bokningshandlingar. Våra namn blev förtyskade.

När vi sedan kommer till rummet och sätter på TV:n för att kolla in EP-valet så visar det sig att ingen av de ca 30-kanalerna visar nyheter eller väderlek norr om Hamburg.

Trodde först att min våta dröm – att Sverige, Finland och Danmark gått ur EU hade uppfyllts -men så var inte fallet. Jag är numera expert på EP-valet i Tysklands samtliga delstater.

Frukosten på hotellet var anständig även om jag saknade den svenska havregrynsgröten och mitt finska surdegsbröd. Det fanns nästan bara brötchen att välja på.

Skyltarna* i restaurangen påminde mig om en händelse på ett svenskt hotell där jag tidigare var stamkund och ledningen frågade om jag kunde äta frukost lite senare, efter att en grupp gästande tyskar lämnat matsalen. Hotellet ville inte ställa fram mer mat än nödvändigt då tyskarna brukade korpa åt sig mat i sina medhavda väskor. Svenskarna fick sedan sätta sig vid ett nydukat buffébord.
*Skyltarna upplyste (på tyska) att man inte fick ta med sig mat från restaurangen.

Efter frukosten såg vi fram emot att få lägga oss på solstolarna vid den uppvärmda poolen. Men solstolarna var redan ockuperade -av handdukar.

Och i skuggan var det lika illa. Tyskarna hade ockuperat flera stolar för att kunna alternera mellan skugga och solgrill. Värst var en smällfet tysk kärring som med sina jävla handdukar ockuperade sex solstolar på olika ställen -samtidigt.

Hotellet hade ett fantastiskt läge vid stranden med havsutsikt, och personalen verkade vara trevlig och ärlig. Så jag var beredd att ge högsta betyg åt hotellet i mina recensioner.

Men det sket sig vid utcheckningen. Receptionen hade fräckheten att debitera mig för någon tysks springnotor på sprit och vin, och dessutom debitera mig för en ”frivillig” donation till en korrupt hjälporganisation (Unicef) utan att fråga mig först.

Utomhus var det främst negrer och zigenare som ägnade sig åt tjyveri och bedrägerier, om man får tro hotellets information och mina egna observationer.
Packet fanns överallt där det hanterades kontanter- på bussar, vid varustånd och i butiker.

Blev trots varningarna utsatt för ett gäng förslagna ficktjuvar, troligen zigenare, efter att ha handlat i en ”supermarket”.  De låtsades vara turister/kunder, men det var inte varorna de kollade in utan mig -det tilltänkta offret. Gamlingar är ju deras favoritoffer som bekant. Men den här gången högg de i sten.

En av dem -en 25-årig kvinna- stod framför mig och lyckades fiska upp min plånbok, men hon hann inte lämpa över bytet till sina kumpaner innan jag upptäckte stölden och tog tag i henne rejält. Kumpanerna lyckades dock distrahera mig så pass mycket att hon hann gömma undan bytet i en hög med kläder bakom sig och smita. Hon ville förstås inte åka fast med plånboken på sig – de kunde ju plocka åt sig plånboken senare.

Allt gick blixtsnabbt, men butiksbiträdet såg som tur var vad som hände och hittade plånboken i klädhögen.

Blev efter händelsen stressad och smått paranoid. Hade sedan alltid handen över fickan med plånboken. Släppte inte fokuseringen ens när någon på lokalbussen sprayade läsk i nacken på mig (variant på glasstricket).

Och när vi skulle åka med veterantåget från Palma till Soller hade en negress posterat sig intill biljettluckan som hanterade stora mängder kontanter och låtsades titta på broschyrer. Var inställd på att klappa till henne rejält om hon inte kunde hålla fingrarna i styr när det var min tur att betala.

Den som inte har bilat runt på Mallorca har inte sett Mallorca säger de som vet. Då måste man hyra bil. Men vågar man hyra bil i rufflarnas paradis ?

Valde slutligen att hyra bil på Europcar i tron att de är mer seriösa än de lokala ”familjeföretagen” som lockar med ”specialprice for you”. Inbillade mig också att de var bättre på engelska. Men det gäller inte Europcar på Mallorca.

Europcar hade fräckheten att ”reservera” nästan 6 000kr från mitt betalkort/bankkonto utan att upplysa mig. Det är 10-gånger mer än den avtalade hyran för en dag.
Vet ännu inte om det går att få tillbaka pengarna.

Något att tänka på för dem som överväger att hyra bil på Mallorca. Hela reskassan kan ju bli ”reserverad” (oåtkomlig) redan på flygplatsen om det vill sig illa.

Vid det här laget hade vi fått nog och längtade hem. Men det slutade inte här.

Transferföretaget ”Holiday Taxis.com” meddelade att den förbetalda transfern till flyget skulle ske 3 timmar tidigare än beställt. Halva dagen skulle åtgå för korta resan till flygplatsen, vilket var orimligt. Men företaget var inte kontaktbart efter att de fått våra pengar.

Vi tog istället lokalbussen (linje 21) till flygplatsen. Resan tog bara 15 minuter och kostade bara 3 euro/person. Och ingen lyckades stjäla våra återstående sekiner i trängseln.

Kliver på Ryanair för att åka hem, rejält desillusionerad och paranoid.
När flygvärdinnorna vill sälja skräpmat, drycker och lotter och kräver kreditkort som betalmedel blir det blankt NEJ TACK. Affärsidén är väl att dra in så många kortavgifter som möjligt. (Det kostar 5 kr att betala med betalkort/kreditkort hos Ryanair). Tänker inte lämna ifrån mig kortet i fortsättningen om jag slipper.

Kommer sedan hem och får höra att den blonderade zigenarkvinnan kommit in i EU-parlamentet för att föra sin klans och sina vidriga meningsfränders talan.
Vart är vi på väg ?

/Elfyma+

12 Responses to En vecka i rufflarnas paradis

 1. Olli Rein skriver:

  Tråkigt Elfyma, men för något år sedan visades videoklipp från Mallorca, där upplopp, stölder och misshandel ansågs som vardagsmat. Marockanerna och negrerna var osams med utgångspunkt från var de bodde. Jag minns inte så klart, efter alla videor på elände man sett, men jag tror att polisen till sist fick ut en del av det drägget, men det kommer ju ständigt nya.

 2. Olli Rein skriver:

  Så här såg det ut då.

 3. Varg i Veum skriver:

  Jag var på Mallorca för herrans länge sen (på 80-talet) då var, i alla fall det området som jag var på, ”svenskt” försäljarna slängde sig med svenska fraser och det mesta var anpassade till svenskar. Helt enkelt för att det var svenskarna som levererade pengarna. Efter den unikt svenska upplevelsen har jag inte besökt medelhavet. När jag reser utomlands så vill jag inte komma hem, om man säger så. Jag vill att människorna ska vara sig själva så att man får lite perspektiv.

  Jag antar att det har ändrats till tyskarnas pengar nu (du vet väl om att du lider av ”tyskfobi” nu iom. din erfarenhet? 😛 ) Men det du upplevde ”utomhus”, utanför hotellet är just den ”multikultur” som miljöpartister och annan vänster drömmer våta drömmar om. – I hela världen. Först när alla länder är som Mallorca, först när monokulturen ”multikultur” regerar i världen är de nöjda.

  • elfyma+ skriver:

   Fobi är något som är inbillat/ogrundat.
   Mina erfarenheter är grundade och purfärska.
   Men tyskdominansen är nog inte lika stor i Alcudia och andra delar av ön. Men det är bara vad jag hört andra säga.

 4. Olli Rein skriver:

  Elfyma+ det finns fler sådana videor, där jag tog den här. Clicka bara på YouTube på det som du nu har fått, så kommer du ner till där dessa förvaras.
  Jag har varit 3ggr på Mallis. Första gången som du i Palma de Mallorca. När jag var där var det olika nöjen som drog. Jag var 23 men fyllde 24 strax efter vi kom hem. Med ca 10 l starksprit i resväskan. Då var det stökigt men inte så mycket kriminalitet
  De två andra gångerna med mina barn till Alcudia och Puerto Pollensa, mycket svenskar och från UK, men dessa blev man snabbt kompisar med. Mycket lugnare även med spriten där. Vi var tillbaka där 6 år senare. En del hade förändrats men ingen stor kriminalitet. Tyskarna där bodde i Formentura eller något ditåt.
  Summan av mina tre vistelser var bra, negrer och muslimer fanns inte mycket av på den tiden. 1973, 1988, och 1994. Inte ens Palma var kriminaliteten märkbar.
  Nu tror jag inte jag åker dit någon mer gång. Att vi åkte med barnen till norra Mallorca var för att det gick charter från F11 och Norrköping då barnen var 12 och nära 8 och andra gången var sista för 12-åringen som då blivit 18 då bodde vi i Alcudia, första gången i mera rustika Puerto Pollensa. Dit går det troligen att åka fortfarande. Bussresan strax under 3 timmar från flygplatsen i Palma, och skyltar om vart de gick.
  Men har man otur som ni är det inte roligt alls.

  • elfyma+ skriver:

   Tyska unga män röjde ganska friskt även nu.
   De morgonpiggaste drack frukost vid 11-12tiden på stranden nedanför vår balkong.
   Supandet och skrålandet fortsatte sedan till solnedgången då festligheterna flyttade till bierhallarna. Nyheten för i år var att fylla 10-liters hinkar med stärkande drycker som sedan kollektivt sögs upp med långa sugrör. En annan nyhet var att fylla en grov plastslang (drygt 1m lång) med stärkande drycker som sedan hälldes ner i strupen. Det såg ut som lavemang.
   Vi kunde inte begripa poängen med förfarandet, men det kanske våra läsare gör ?

   Det var förbjudet att ta med sig alkohol, sprithinkar och sugrör till stranden men polisen brydde sig inte, samtidigt som strandbutikerna sålde de förbjudna artiklarna helt öppet.
   Poliserna vågade nog inte ingripa mot de tyska gängen av rädsla för nya upplopp.
   Värst var glaskrosset på strandpromenaden efter de tyska hjältarnas framfart. Det andra fick man stå ut med så länge de inte misshandlade folk. Gängen uppträdde inte hotfullt mot oss, men vi var inte heller ute på något nattminglande som kunde leda till sammanstötningar. De bodde inte heller i närheten av vårt hotell utan på något billigt kyffe för att ha råd med festandet.

 5. Jern&Betong skriver:

  MP:s kandidat är bara zigenare till hälften. Den andra hälften judisk.
  Bingo!

  • TheMinimizer skriver:

   Största problemet hon har när hon lämnar en butik är om hon ska pruta eller snatta. (Fritt efter chang frick som har samma bakgrund)

 6. TheMinimizer skriver:

  Börjar bli ont om vettiga semesterorter. Israel, island, japan, singapore, kina, azorerna, kanada är några länder som fortfarande går att besöka utan att bli plockad som en gås.

 7. R Ericksson skriver:

  Kanske jag ska rekommendera södra Teneriffa
  Jag var där för 3 år sedan och jag lovar där var snutar överallt speciellt på kvällen vid de fina affärerna
  Dom till och med patrullerade stränderna med trehjuling (MC)
  Få försäljare sprang omkring och där fanns inga knarkare och luder

  • elfyma+ skriver:

   Bättre i så fall på norra Teneriffa, t ex Puerto de La Cruz.
   Los Americas/Christianos (på södra sidan) tillhör de värsta rufflarställena. Har varit på båda sidorna och kan jämföra.
   Men det blir allt svårare att hitta fredade ställen.

   Trenden på Mallorca tycks vara att de välbärgade söker sig till dyra men ensligt belägna hotell inåt ön långt från patrasket. Dessa hotell vara tidigt fullbokade trots höga priser och flera mil till havet. De betalar flera tusen kr enbart för att slippa dräggen.

 8. […] Efter en småstressig utlandsresa som var menat som avkoppling, kändes det skönt att komma hem till Sverige och slippa ständigt vara på sin vakt mot bedragare och tjuvar (läs om Mallorca-resan). […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: