Får ”nyanlända” gratis tandvård i Sverige ?

Snackisen i RingP1 är just nu huruvida ”nyanlända” får gratis tandvård eller ej, till skillnad mot svenska skattebetalare som får betala en smärre förmögenhet för att renovera garnityret på ålderns höst.(Uppdaterat)

Ring P1 onsdag 12 feb. 2014

Täppas for i taket när en frispråkig tandläkare (Stamatios Ledonius) ringde igår och hävdade att nyanlända får gratis tandvård medan svenska pensionärer tvingas betala mycket mer.

Täppas avfärdade tandläkarens påstående, trots att tandläkaren ansåg sig ha dokumenterade bevis för sitt påstående.

Täppas säger idag (efter påstådd kontakt med FK) att det bara var utlandsvenskar som fick betala mer, inte svenskar skrivna i Sverige. Vad nyanlända fick betala ville han dock inte gå in på av förståeliga skäl.

En äldre kvinna, som i likhet med Täppas bor i Gamla Stan, ringde idag och hävdade att hennes egen tandläkare hade samma uppfattning som den inringande tandläkaren, varför hon (på goda grunder) trodde att Täppas ljög.

Det blev en svettig vecka för Täppas när en invandrad tandläkare igår
+ två gamla tanter i torsdagens Ring P satte honom på plats.

Vem har då rätt ?
Tandläkarna och de 90-åriga tanterna – eller den självgode Täppas ?
Svar: Tandläkaren förstås. I Region Skåne fick illegala invandrare gratis tandvård redan 2008, Läs mer.

Mer fakta i målet från Vårdguiden mm

Det är skillnad på invandrare och invandrare. Vårdavgifterna kan därför skilja sig beroende på varför man kommer till Sverige, var man tidigare bott och varför man vill flytta.

Nordiska och europeiska invandrare kan inte räkna med att få större förmåner än svenskar, till skillnad mot asylanter och illegala invandrare som bara behöver betala 50 kr (i vissa fall inget alls) för ett tandläkarbesök.

Asylsökande barn och ungdomar under 18 år får tandvård på samma villkor som andra barn och ungdomar i Sverige, det vill säga utan att behöva betala för den.
(I Sörmlands Landsting får ”barnen” vara upp till 21 år gamla).

Willy Pettersson
Gratis löständer beviljas till den ena men inte till den andra (Läs mer)

Vuxna asylsökande får betala för akut tandvård hos tandläkaren eller tandhygienisten i landstingets regi. Avgiften är 50 kronor för varje besök.

Det är i regel hos folktandvården man kan få vården och det är tandläkaren som avgör om de besvär man har är akuta. Det kan till exempel handla om att behandla en inflammation i en tand.

För att få tandvård för 50 kronor per besök ska alla asylsökande kunna visa upp ett kort som Migrationsverket delar ut, ett så kallat LMA-kort. LMA betyder lagen om mottagande av asylsökande och kortet är en tillfällig identitetshandling som gäller medan man söker asyl.

Det finns också en övre gräns för vad man betalar för medicin på recept.
Om man inom sex månader kommer upp i en viss summa för sjuk- och tandvård och receptbelagd medicin kan man ansöka om bidrag från Migrationsverket för de utgifter som överstiger den summan.

Kan man inte betala för sin behandling omedelbart har man ändå rätt att få akut tandvård.

Papperslösa flyktingar (illegala invandrare) som har gömt sig för att inte bli avvisade från Sverige, till exempel personer som fått avslag på sin asylansökan, har rätt till akut tandvård. Man betalar då 50 kronor för varje besök.

Barn och ungdomar under 18 år, som har gömt sig, ska kunna få tandvård som andra barn och ungdomar i Sverige, det vill säga utan att betala för den.

Löständer:  Tandläkaren ska avgöra om det finns ett ”akut behov”, men det krävs även ett förhandsgodkännande av FK.
Den inringande tandläkaren reagerade på att FK beviljar gratis löständer till anhöriginvandrare, men avslår samma förmån till svenska pensionärer.

Täppas hävdar att tandvården inte är gratis eftersom nyanlända (om de har pengar) betalar symboliska 50kr – pengar som de fått av Migrationsverket, socialen eller FK. Så det spelar egentligen ingen roll hur hög avgiften är – eftersom notan betalas av oss skattebetalare i slutändan.

För oss som betalar skatt i Sverige gäller en annan prislista och tuffare betalningsvillkor. Vi får avstå från behandlingen eller dra ut gaddarna om vi inte kan betala (Länk).
Var så god och skölj gott folk -och ta en Valium för att lugna nerverna.

Elfyma+

14 Responses to Får ”nyanlända” gratis tandvård i Sverige ?

 1. svenskinfo skriver:

  Jag tål inte den extrempkisten. Så jag lyssnar ALDRIG, när det är det svinet. Andra går väl an. Men inte han. Han har också varit avstängd ett tag för sitt svenskhat, som Soran Ismail. Båda skulle portas för alltid, och skickas till en öde ö, där dom kunde livnära sig på kokosnötter.

  Han är en falsk profet denne sjuka man, som bara vilseleder för hans propagandasyn. Det är såna som genom sin hjärntvätt av godtrogna förstör vårt land. Tur att jag inte lyssnade på den skiten.

  Jag säger ju det VBS (Vägra Betala Skatt). När de missgynnar det egna landets befolkning för främmande makt (invandrare), utgår ingen skatt, enligt Genevekonventionen.

  Och tänk på listan med alla punkter jag tog upp.

  Jag blir så förbannad. Nu går det minsann att göra massa underlättanden för folk, som vi ALDRIG har kunnat få. Varför inte då för va. Varför har inte vi kunnat få fri tandvård för länge länge sen. Där ser man, att de ALDRIG ALDRIG någonsin har brytt sig om oss svenskar. Inte ens när det bara var vi. Vi har ALDRIG fått nåt gott och bra från de styrande, bara alltid minsta möjliga. Och nu får invandrarkräken allt, för ingenting. Grrr….

  • elfyma+ skriver:

   Jag lyssnar inte på Täppas och Pashalidou för njutnings skull utan för att det ingår i mitt ”jobb”. Det är trots allt många som lyssnar och får sin världsbild formad av dessa hycklare.
   För att kunna avslöja hyckleriet måste man tyvärr lyssna på dem med risk för att dagen blir förstörd.

 2. svenskinfo skriver:

  Jo, det är ju bra för oss att du gör det. Jag anklagar inte dig för det. Vi är bara tacksamma för att du ids göra det. Men jag orkar bara inte med den dåren. Jag blir sjuk av att höra på hans sliskiga tillrättalagda pk-munläder. Andra veckor går ju an. Men inte när han är där.

 3. R Ericksson skriver:

  Alla pursvenska individer familjer och släkter borde skaffa sig
  S V A R T A inkomster.
  En viss procent av svart intäkten skulle fonderas ( gärna utomlands) för att säkerställa familjens framtid.
  Föräldrarna kanske blir fattigpensionärer – farmor måste fixa sina tänder – mormor måste kanske opereras utomlands etc etc.
  Vår grundtrygghet kommer att försvinna – var så säker !!

 4. svenskinfo skriver:

  Bättre att starta en anti-skattrörelse då.

 5. Vi tackar för att vi nu (som så mga gånger förr här på denna blogg) får handfast, konkret hjälp till att genomskåda lögner och undanhållanden- i den mån det alls är möjligt..
  Här visar ni , vad som nu enl. ”skammens beslut” gäller för gruppen ”papperslösa”,illegala. Så bra!
  I dagens fråga skulle det helt visst vara av största värde, om det även gick att ta fram en bild av hur det förhåller sig för en annan grupp , de sent invandrade äldre anhöriga, ”morfar, farmor osv ”, helt försörjda här av ÄFS och diverse(?) bidrag. Hur mycket ”tandvårdsstöd” kan dessa påräkna? Saknande helt beskattningsbar inkomst, blir väl egenavgiften i praktiken för dessa noll ?, Även få utförda större arbeten (kronor, proteser etc.), som sv.”fattigpensionärer” drar sig för /uppskjuter förtvivlade ?
  Inte att förglömma frasen man hittar lite varstans i FK:s info-flöde: ” Du som tandläkare bedömer om tandvården är nödvändig.”
  Rum för godtycke (annat att förtiga!) lär inte saknas…

  • elfyma+ skriver:

   Bloggen innehåller många inlägg om pensioner, ÄFS och andra ekonomiska frågor- förmodligen fler är på någon annan blogg.
   Men hur många hittar hit och orkar sätta sig in i det snåriga regelverket ?
   Det är nog inte meningen att vi ska kunna jämföra de ekonomiska villkoren för olika grupper. Vi får ju inte ställa olika grupper mot varandra som det så vackert heter.
   Arkiv: Ekonomi/Pensioner

 6. Berit skriver:

  Detta beslutat trädde i kraft 1/7 2013 att illegala skulle betala 50 kronor /besök hos tandläkare,sjukvård och /recept om pengar fanns.
  Svenska tandläkare borde bojkottat detta beslut om det hade stått på sitt eget folks sida..
  Men icke de bara håller med vilken feghet.

  • elfyma+ skriver:

   När jag var hos min tandläkare åberopade jag mina privilegier som invandrare och ”papperslös”.
   Men de uppskattade inte skämtet. Jag är förvisso invandrare, men inte tillräckligt exotisk och är alltför assimilerad för att få åka i den odontologiska gräddfilen.
   Mitt brott är att jag i likhet med många pursvenskar arbetat och betalat skatt i Sverige sedan 15årsåldern och inte plockat ut några bidrag. Det är ju snudd på kriminellt i det nya bidragsSverige.

 7. svenskinfo skriver:

  När ens körkort går ut, Innan man förnyar det, är man papperslös.
  D v s, utan legetimation. Så låt körkortet gå ut, och vänta med att förnya det, så du skapar en papperslös lucka. Och passa på att gå till tandläkaren för
  50 kr, just då. Visst måste väl det vara enligt gällande lag, eller…

 8. […] Relaterat: Får ”nyanlända” gratis tandvård i Sverige ? […]

 9. Lars Börje Byling skriver:

  Hoppas någon slår ut hela tandgarnityret på Täppas. Sen kan sitta i kö som andra svenskar och vänta på hjälp. Men det gör han väl gärna.

 10. Lif Zeneli skriver:

  Sverige har under de senaste åren blivit alltmer mångkulturellt. Insatser för att främja integrationen påbörjas redan under asyltiden. Som en del av detta finns den avgiftsfria tandvården för barn och unga som bor i Sverige . Systemet som finns i Sverige är näst intill unikt i ett globalt perspektiv. Samhällssynen på tandvården har, som synen på hälso- och sjukvården, gått från att vara kvalitativt inriktad till att mer och mer handla om olika kvantitativa mått. Mätbarhet är idag mer eller mindre ett måste, oavsett sektor eller verksamhetsområde.
  När man ansöker om asyl i Sverige har man rätt till akut tandvård och vård som inte kan vänta. Nödvändig tandvård ska liksom uppsökande tandvård, erbjudas personer med ett stort omvårdnadsbehov och ett giltigt ”grönt kort”. Personen får själv välja sin tandläkare men bara dem som har avtal med landstinget/regionen.
  Behandlingen ska innefatta bastandvård så att patienten blir infektions och smärtfri samt kan tugga och äta.
  Det är landstinget/regionen som beslutar om vilken vård du kan få.
  Asylsökande barn och ungdomar under 18 år har rätt till samma kostnadsfria tandvård som andra barn som bor i Sverige men fortfarande måste dem vända sig till då aktorer som har avtal med landstinget/regionen .
  Hälsoundersökning
  Alla asylsökande får ett erbjudande om hälsoundersökning. De få en kallelse till en gratis hälsoundersökning men när det gäller tandvården måste dem själva kontakta om dem anser att dem har behov om tandvård.
  Vid hälsoundersökningen/tandundersökningen får de svara på frågor om deras hälsa. Vårdpersonalen har, tystnadsplikt och ska inte ge information om patienten inte medger samtycke.
  Du ska vända sig till folktandvården eller till dem privattandläkarna som har avtal med landstinget/regionen . I de flesta fall ska du ringa och boka en tid innan du besöker de.
  Om de inte pratar svenska kan de ha rätt till tolk när du ska träffa någon inom tandvården eller vården i allmänhet. I de flesta fall kan vårdpersonalen boka tolk om det behövs. Tala om att du behöver språktolk när du bokar ditt besök.
  Läs detta och snacka inte i dimman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: