Kan arbetsplikt avhjälpa läkarbristen i Sverige ?

Några års arbetsplikt i Sverige borde införas för läkare och sjuksköterskor eftersom vi bekostat deras utbildning, ansåg en uppringare i Ring P1.

Hon oroades av läkarflykten till bl.a Norge och ansåg att läkarbristen i Sverige inte kan lösas genom import av utländska läkare.

Uttalandet retade upp en sjuksköterska, som menade att hon minsann hade bekostat sin högskoleutbildning själv och då dragit på sig studielån.

Hon ansåg därför att det var rätt att göra som läkarna – åka till Norge för att skörda frukterna av sin utbildning -istället för att stanna kvar för att ”återbetala” något som de ansåg sig ha bekostat själv.

Blir man korkad av högre utbildning, eller bara egoistisk ?

Sjuksjöterskan är ingalunda ensam om sitt resonemang.

Studenter som under halva sitt liv lever i skolvärlden, utan kontakt med arbetslivet, tror uppenbarligen att utbildningen bekostas av dem själva, trots att de inte betalar någon skatt under studietiden utöver moms på sin konsumtion.

De anser sig därför inte ha några andra förpliktelser mot samhället än att möjligen amortera på studielånet. Andra väljer att flytta utomlands utom räckhåll för CSN.

Det gäller inte minst invandrare som efter avslutad gratisutbildning flyttar till andra länder med högre löner, eller sina hemländer utan att bekymra sig om studielånet. Giorgos Papandreou som senare blev Greklands Premiärminister, ingår i denna parasiterande skara (AB)

När Regeringen ville avgiftsbelägga utbildningen för utomeuropeiska studenter blev det ett ramaskri bland studenter och Högskolor. De hävdade då att den internationellt sett unika gratisutbildningen var en vinstlott för Sverige, inte en kostnad.

Till villfarelsen bidrar kanske att studier jämställs med arbete i den samhällsekonomiska debatten och i statistiken – som om studenter producerar nyttigheter och betalar skatt.

Studier borde rätteligen betraktas som en investering (en kostnad)
– för samhället i form av studiemedel, utbildningsresurser och uteblivna skatteintäkter under studieåren
– för studenten i form av pluggande och uteblivna arbetsinkomster.

För att investeringen ska löna sig för samhället krävs att studenten omsätter sina kunskaper i produktivt arbete och blir en god skattebetalare – i Sverige.

Det kan därför vara rimligt att kräva några års arbetsplikt i Sverige efter avslutad utbildning på skattebetalarnas bekostnad. 

Analogi: När Flygvapnet drabbades av massavhopp av stridspiloter till trafikflyget (som lockade med högre löner) infördes några års arbetsplikt för dem som antogs till gratisutbildningen. Motsvarande civil flygutbildning kostar mycket mer -för eleven.

Eftertanke:


Miljöpartiet är populärast bland studenter och lärare
Blir man korkad av högre utbildning, eller bara egoistisk ?

Relaterat: Tidigare inlägg om utbildning.

/Elfyma+

11 Responses to Kan arbetsplikt avhjälpa läkarbristen i Sverige ?

 1. Jern&Betong skriver:

  Det är inte bara pengar som drabbas av inflation. Att sjuksköterskeutbildning idag kallas ”högre” utbildning är ett skämt. Korpralen är överfurir och invandrarna kallas svenskar.

  • elfyma+ skriver:

   Instämmer. Tror det är Regeringen som står bakom detta.
   Det som var ren yrkesutbildning tidigare har blivit en onödigt lång och kostsamt högskoleutbildning.
   Högskola krävs numera även för att passa andras barn på dagis. Men lönerna har inte följt med utbildningsinflationen för dessa grupper. Läkarna är ett undantag -deras löner slår de flesta.

   • ericr45 skriver:

    Situationen för läkare i Sverige och deras arbetsföhållanden bör granskas..
    De har (haft) ett oerhört starkt fack som gett mycket god kompensation för t ex jourtid, tid som kan användas som välavlönad stafettläkartid
    Arbetsplikt, är jag principiellt emot. Det finns dock om jag minns rätt, civiliserade länder bl a Kanada som kraftigt subventionerar läkarens utbildning mot att han arbetar en tid i nån avkrok i norr..
    En sorts arbetsplikt med en win-win-situation.
    Kanske något för Sverige.
    Vi har fö gott om läkare, det gäller bara att få dem att arbeta effektivt och ffa inom sjukvården..
    ”Läkare” är ju ett arbete där erfarenhet är allt så mer tid praktiskt bör de få..
    (Slutet 70-talet mötte jag en AT-läkare på sjukhuset en helg, han visste inget, hämtade en kompis som också skakade på huvudet. Blev satt i en skrubb ”på vänt” efetr 45 min kom en läkare som förmodligen varit ung slutet 1800-talet.
    Han diagnostiserade mig på 60 röda sekunder. Dessutom rätt..)

 2. ericr45 skriver:

  Del II – ”Ändra beteende/effektivitet”
  På en mindre ort i närheten övertogs en problemfylld vårdcentral av några av dess läkare som startade eget.
  Enligt lokala bladet är nu alla på VC:n nöjda och även patienterna är mycket nöjda med sin väl fungerande VC.
  I en radiointervju frågades vad som åstadkommit detta mirakel, det var nu jästan samma personal.
  – ”Vi skippade några möten” sa VC-chefen och flinade…
  Effektivitet är inte samma som jobba hårdare, utan bättre…

 3. R Ericksson skriver:

  Hade Sverige satsat på alternativ medicin så hade vi haft betydligt lägre sjukvårdskostnader .

 4. docma skriver:

  Ovanligt svagsint inlägg och ovanligt korkade kommentarer!
  För h-e, skärp er! Vem f-n vill jobba i Norrland som medicinslav???
  Är det helt slut i rutan på er?

  Arbetsplikt hör hemma i kommunism och nazism och har inget att göra i ett fritt samhälle.

  Efter att ha jobbat mer än 10 år i de landstingskommunistiska skitkolchoserna (=Landstingen!) i Sverige tog i alla fall jag mitt pick o pack o mina kära och flydde landet. Det var för 15 år sedan!
  Numera jobbar jag fritt o mycket, är nöjd med livet o tjänar riktigt bra.
  Jag har råd med bra utrustning och efterutbildningen kan jag lätt bekosta. Mina patienter är, så verkar det, mycket nöjda med mig. Det är kul att jobba så!

  JAG har inte ångrat EN ENDA DAG att jag lämnade den j-a kalla svenska sossemonarkin!

  Om ni vill ha läkare som gör en insats i landet så är mina råd:

  1. Gör jobbet attraktivt! Jag säger bara: egenmakt o självstyre!
  2. Ge riktigt bra lön för ett riktigt och viktigt jobb!
  3. Ge ordentliga framtidsperspektiv: Låt folk (läkare) äga sin egen verksamhet o låt dom få köpa o sälja den vid behov.

  /Exildoc docma

  • elfyma+ skriver:

   Finns inga lagar som hindrar dig att öppna en egen praktik i Sverige. Finns hur redan många som helst på Östermalm- Sveriges läkartätaste område.
   Men alla kan inte få klippkort till skattepengarna om de inte vill arbeta där bristerna är som störst, t ex i glesbygden långt från finkulturen.
   Det märkliga är att många läkare hellre åker till exotiska länder som skattefinansierade ”biståndsarbetare” än tar hand om våra egna sjuka. Är det för att de kan leva som kungar där- på de svenska skattebetalarnas bekostnad ?
   Läkaretiken kan tydligen tolkas på vilket sätt som helst.
   Det är nog ingen tillfällighet att de girigaste människorna återfinns inom läkar- och advokatyrkena.
   De lever på skattepengar men vill inte själva betala skatt.

   • docma skriver:

    Öppna praktik i Sverige? Det var det dummaste jag hört! Och bli landstingets gisslan o avtalsslav? Glöm det. Knappt har man etablerat sig o investerat så kommer en annan politisk majoritet o stänger ner verksamheten.
    Sorry, men ni får fixa era hemorrojder själv i glesbygden om ni inte ordnar med attraktiva jobb för välutbildat folk. (DET gäller förresten inte bara läkare).

    De flesta läkare jag känner lever inte ”på skattepengar” utan på ett skitlön” från sossekommunistiska landstings-kolchoser eller – som nu i utlandet där jag är verksam – på arvoden från försäkringskassor.

    Och beträffande ”din” läkaretik: Den kan Du stoppa upp dit där hemorrojderna finns. Jag använder min etik till att behandla mina patienter tillsammans med vetenskap o beprövad erfarenhet.

    Klippkort till skattepengar o giriga personer finns väl bara bland de fas3-figurer som har tid o klaga dagarna i ända på dessa skitbloggar.

    Jag betalar för övrigt över 40% av min lön i skatt o försörjer väl flera personer som ligger på soffan där jag bor med – tyvärr…
    Ja, jag hade definitivt gärna betalat mindre skatt.

    Upplysningsvis: De flest advokater lever inte på skattepengar utan på arvoden från industrin o privatpersoner. Skaffa Dig information först innan Du häver ur Dig sådana dumheter.

 5. elfyma+ skriver:

  #docma
  Landstingen och Försäkringskassorna finansieras med skattepengar. Rättsväsendet som betalar advokaters arvoden är också skattefinansierade (affärsjurister undantagna). För du tror väl inte att brottslingar och asylsökande betalar ur egen ficka för sina advokater ?
  ”Arvodena” är skattepengar vare sig de betalas via Landstingen, Försäkringskassan eller Rättsväsendet.
  Det borde även en låtsasdoktor som du begripa. För av ditt språkbruk att döma har du ingen högre utbildning.

  Smarta läkare lägger sin verksamhet i bolag, i likhet med hummerknivsvänstern, och betalar så mycket skatt de har lust med.
  Men man kan inte bokföra vad som helst på läkarpraktiken utan att skattemyndigheterna reagerar.

  • ericr45 skriver:

   Tack, då slapp jag skriva det..
   Fö så talade jag inte om någon tvångsdeportering eller slavarbete ( i Norrland).
   Det var ett förslag och förslaget var en ömsesidig överenskommelse, du får en del av din utbildning betald mot att du jobber en tid i ”mindre attraktiva områden”, en frivillig överenskommelse. Take it, or leave it..
   (Blev det för svårt nu när det var lite auf Englisch, låtsasdoktorn?)

   • elfyma+ skriver:

    När jag var ung fanns inga studiebidrag och studielån att kvittera ut.
    Vi som inte hade turen att födas på en studieort, och kunde bo hos välbeställda hjälpande föräldrar, hade inte så många alternativ att välja mellan.

    Vi kunde få gratis utbildning till sjukvårdsbiträde/undersköterska och ev. sjuksköterska om vi arbetade inom Landstinget. De hade arbetsplikt efter utbildningen.

    Eller så kunde vi utbilda oss till ingenjörer på fritiden på kvällskurser eller via brevkurser (som man betalade ur egen ficka), och samtidigt arbeta på dagarna.

    Eller så kunde vi gå in i det militära och få gratis officersutbildning med lön. De hade också arbetsplikt och skulle vara beredda att jobba var som helst i landet utan hänsyn till familj och fritidsintressen.

    Gratisutbildningarna krävde förr i tiden motprestationer, trots att utbildningarna var kortare och billigare än idag. Vi betalade också full skatt under studietiden eftersom vi arbetade.

    Så när t ex läkarna bara vill ha rättigheter men slippa alla skyldigheter blir det ekonomiskt ohållbart för samhället.
    Vi får en snyltande egoistisk överklass som skor sig på andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: