Ja till höjd pensionsålder, men…

Vi blir äldre – alltså ska vi jobba längre menar Pensionsåldersutredningen som föreslår att man ska ha en Riktålder för pensionen.

Riktåldern är en rekommendation som följer medellivslängden i Sverige. Det gäller dock inte ”arbetare” inom finkulturen som kan pensionera sig redan vid 41-års ålder.

Redan om två år föreslås att inkomstpensionen inte ska kunna tas ut förrän vid 62 års ålder, jämfört med dagens 61 år. 2016 ska folk få jobba till 69 år – om man vill. Det är två år mer än idag.

Andra förslag är att åldersgränsen för garantipensionen höjs från 65 till 66 år och att 55 års-gränsen för att börja ta ut tjänstepensioner och privata pensioner höjs till 62 år.(P4-Norrbotten)

Svd: Det svenska systemet är är idag anpassat till en pensionsålder på 65 år, men exempelvis dansare pensioneras redan vid 41, något som har gett upphov till stora kostnader för många kulturinstitutioner. I nästa års budgetproposition presenteras en lösning på det långdragna problemet.

Den innebär ett nytt kollektivavtal och innefattar dessutom ett förslag till hjälp för omskolning av kulturarbetare.

Genom att kulturarbetare omskolas och kan fortsätta arbeta fram till 65 års ålder frigörs medel och regeringen klargör att avsikten är att de skall komma kulturlivet till godo.

Det nya systemet ska börja gälla från och med den 1 januari 2015.

– Vi går ifrån det lite märkliga systemet där man som dansare kunde vara förbrukad redan vid 41 års ålder. I det här var möjligheten till en karriärväxling ett krav och vi har också sett till att pengarna stannar hos institutionerna, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth till TT.(SvD)

Kommentar:
Ännu ett exempel på hur etablissemanget gynnar sina egna intressen.
De redan priviligierade skattefinansierade institutionerna ska inte ens behöva avsätta pengar till personalens pensioner. Vilken annan arbetsgivare slipper undan med det ? Det blir i praktiken utökade anslag till finkulturen.

”Kulturarbetarna” ska dessutom erbjudas gratis omskolning på skattebetalarnas bekostnad -något som riktiga arbetare bara kan drömma om.

Det handlar då om långa akademiska utbildningar, inte om att lära sig skriva CV och uppföra sig på anställningsintervjuer, eller ta de Fas3-jobb som andra får nöja sig med.

Frågan är om dessa ”kulturarbetare” hinner arbeta på riktigt efter sin långa omskolning -än mindre  betala tillbaka vad de kostat oss skattebetalare.

Jämförelse: Jag har under mitt långa arbetsliv tvingats byta jobb, bransch och karriär 4 gånger och dessutom startat eget företag för att tjäna ihop till livets nödtorft för mig och min familj. Det är något som man numera får räkna med om man verkar inom konkurrensutsatta områden med snabba teknikskiften.
Men vi som inte tillhör den priviligierade feodala finkulturen kan inte gråta ut i media för tilltvinga oss extra pengar för pensioner och långa omskolningar.

Relaterat:
Operahus för bortskämda som vill ha ännu mer

/Elfyma+

6 Responses to Ja till höjd pensionsålder, men…

 1. R Ericsson skriver:

  Att få ta ut sin pension när man är 65 år är RELATIVT om ett antal år – eftersom våra pensioner kommer att sänkas och sänkas och sänkas. Nu är det frågan om att ta ut sin pension och fortsätta jobba. Folk måste lära sig att ta ut sin pension så snart som möjligt och fortsätta att jobba svart ifall det är möjligt.
  Antag att du är 50 år – allting som du betalar in i det statliga pensionssystemet är pengar som du aldrig kommer att se röken av.

  • elfyma+ skriver:

   Flera av mina gamla arbetskamrater har valt att plocka ut sin pension i förtid samtidigt som de arbetar heltid. Pensionen läggs ovanpå lönen och beskattas med både kommunalskatt och statlig skatt.
   Det låter korkat i mina öron. Men de motiverar det med att det gäller att plocka ut så mycket som möjligt innan pengarna tar slut.
   De kanske har rätt, vad vet jag.

  • Bengt Lundström skriver:

   Till R Ericsson m.fl.
   Själv valde jag att ta ut min pension maximalt under 5 år då alternativet erbjöds. Blir förhoppningsvis 70 i januari trots den allt likgiltigare hjärt och prostatavård man tvingas ha att göra med. Och ännu sämre vård kommer det att bli för oss pensionärer med de horder som är på väg! Nästa steg i den pågående försämringen blir troligen att man inte ens kan ha någonting synligt på bankkontot om man skall få hyresbidrag till en allt närmare annalkande marknadshyra. Och att ha ”pengar i väggarna” för sin bostad, (även i form av bostadsrätt) kan komma att betraktas som en realiserbar tillgång. Det förefaller som om den sedan tiotals år inarbetade Pensionen i allt högre grad har kommit att likställas med socialbidrag? – Få se hur länge en ensamstående åldring (som det finns många av) med kanske ca. 5.000:- / mån. i ”pension” tillåts bo i en tvåa ifall hyran överstiger det f.n. fastställda maxbeloppet då de finns ett enormt ökande antal av prioriterade ”nytillkomna” som anses behöva bostaden bättre? Och ifall en pensionär vill ”hjälpa till” genom att flytta utomlands så blir man väl av med den krympande pensionen? Hur tänker de styrande egentligen då det fortfarande vräks 10-tals miljarder kr. inte bara över korrumperade länders efterblivna invånare, som numera t.om. släpps in i Sverige till eviga(?) enorma kostnader!

   Den allmänna värnplikten blev avskaffad. De numera tomma kasernerna kanske blir de nya fattighusen för oss ”vitingar”.? – Fältköken finns väl kvar? När får vi uppleva kliniker för avlivning?
   / Undrar Lönsam och kunnig invandrare som sedan 1:a dagen i okt. 1967 producerade stora skatteöverskott till stat & kommun, men numera blivit omkodad till tärande, straffbeskattad, bromsad Pensionär, men som aldrig kostat en enda krona i form av barnbidrag, hyresbidrag eller försörjningsstöd och som inte heller producerat ungar som andra arbetande skattebetalare skall betala för!

   • R Ericsson skriver:

    Det enda jag kan trösta dig med – var glad att du inte bor i Grekland där är det mycket värre.
    Ensamma äldre män borde bilda grupper där dom tar hand om varandra.

   • Rauken skriver:

    Jag undrar om man inte redan i dag kan säga att långvården balanserar på en knivspets till vad man kan kalla en avlivningsklinik.
    Jag vet fall som ligger på gränsen. Tar man bort dropp och liknande för att naturen skall få ha sin gång, då kan var och en själva räkna ut hur utgången blir. Min åsikt är att så länge det finns liv i en kropp skall den ha all den goda vård som finns tillgänglig.

    Vidare vill jag ta upp hur invandrarna belastar pensionssystemet.
    Redan i dag kostar deras närvaro här P-systemet 18 miljarder årligen. En summa som växer med åren och en belastning som avsevärt sänker våra pensioner. Man glömde även de 358 miljarder, som Göran Perssons socialdemokratiska regering åderlät AP- fonderna på.
    De som fick vara med och täppa hålen efter 80 och 90- talens väldiga horder. Vågar man påstå att den utomeuropeiska invandraren för oss varit och är rena penga- katastrofen?

    Invandringen har, trots Ullenhags övertygelser om motsatsen, hittills varit en ekonomisk katastrof. Den kommer vilken dag som helst att sätta svensken på pottkanten.

    Politikerna har, med vår hjälp vid varje val, försnillat flera tusentals miljarder på ett spektakel som uteslutande genererat sämre av allting.

 2. HH skriver:

  Jag är troligen äldst av alla skribenter här. Från det jag var 13 jobbade jag varje sommar med allehanda saker där mina nävar fick plats. En sommar på hotell och bära väskor… En slant här och en slant där och snälla tanter i kallskänken som tyckte jag var eländigt mager av kosthållet under kriget. Naturligtvis ingen mat i skolan…

  Frånsett min skolgång och utbildning har jag alltid arbetat. ”Arbete befordrar hälsa och välstånd”, som det hette och heter. Under min utbildning som naturligtvis inte furnerades med några statliga pengar, jobbade jag som fönsterputsare för tågvagnar, kägelresare på en bowlinghall – och bingo! – diskplockare på restaurang! Förutom en slant fick jag ju ett mål mat!

  Jag har alltid jobbat och kommer att göra så tills den dagen kommer då jag ligger med näsan i vädret. Jag har tyckt om att jobba, jag har tyckt om att möta allehanda människor på min livsväg. Och en del – verkliga höjdare! – har hjälpt mig. Det finns en inneboende snällhet hos mina landsmän. Tack alla ni som hjälpte mig! Jag litade på er och ni litade på mig.

  Jag klagar inte. Jag har världens lägsta pension. Men som R Ericsson skriver – jag är glad att jag inte bor i Grekland. F ö är jag frisk både i huvud och lemmar.

  Tack Gud för det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: