För sent att flytta hem till byn ? -del 2.

Sverigedemokraterna (det enda oppositionspartiet) satsar på den svenska landsbygden i vårens skuggbudget. Satsningen på 13 miljarder under en fyra års period beräknas skapa 25 000 jobb på landsbygden utanför Stockholms tullar. (se tidigare inlägg).

Frågan är om det är för sent att vända utvecklingen ?
För vilket parti vill satsa på en glesbygd med så få väljare ?

Nitton svenska kommuner har krympt varje år i två decennier. Tolv av dem riskerar att ha dött före sekelskiftet. Det skriver Dagens Samhälle.

Den svenska befolkningen fortsätter att koncentreras till storstadsområden, högskoleorter och lockande kustkommuner. Små glesbygdskommuner blir allt mindre och får alltmer åldrande invånare, konstaterar Dagens Samhälle. (Läs mer)

Kommunerna som riskerar att stå tomma till sekelskiftet.
Ljusnarsberg – år 2070
Strömsund – år 2070
Kramfors – år 2074
Övertorneå – år 2075
Munkfors – år 2076
Hällefors – år 2078
Storuman – år 2081
Ånge – 2084
Sollefteå – år 2090
Torsby – år 2095
Vindeln – år 2096
Bengtsfors – år 2096
Källa: Dagens Samhälle

/Elfyma+

9 Responses to För sent att flytta hem till byn ? -del 2.

 1. R Ericsson skriver:

  Det finns några enkla förklaringar
  Det är för kallt
  Det finns inga svenska matställen bara pizza
  Det finns få fruntimmer – dom har flyttat till Stockholm
  Männen är bara intresserade av jakt fiske och köra snöskoter
  Det är nästa omöjligt att starta företag
  Folkparkerna är nedlagda det finns inget nöjesliv
  Det finns inga affärer förutom ICA
  Brudarna kan inte köpa smink och kläder dom måste åka 10-15 mil

  • elfyma+ skriver:

   En träffsäker analys som passar in på Norrlands inland.
   Men inaveln är åtminstone avtagande i takt med att ”gampojkarna” importerar utländska kvinnor (thailändskor och ryskor) som åtminstone en tid står ut med enstöringarna som bor i det ”ostörda läget” i skogen.
   Som ett tidens tecken har man på vissa håll byggt thailändska paviljonger för att kvinnorna ska känna sig mer hemma.

 2. Erik skriver:

  Låt delar av Sverige dö, vi har inte råd att behålla dem.

  En variant skulle kunna vara att sälja Norrland till norrmännen, de har ju så knepig form på sitt land och skulle både ha råd med och dra nytta av Norrland.

  Dra ett streck vid Dalälven, reglera nyttjandet av vattenkraften och malmen och saken är biff.

  Norrmännen glada, svenskarna glada.

  • pilsnerkorv skriver:

   Är du så där in i helvete j-vla korkad, eller försöker du vara rolig?
   Annars föreslår jag att du lämnar Sverige.

 3. HH skriver:

  Men i Norge sätter man en ära i att hela landet ska leva!

  Jämför detta med vårt land. Dorotea-borna får ingen sjukstuga och de får heller ingen ambulans, det blir för dyrt säger kommunalrådet i Umeå. R Ericsson har kanske slagit huvudet på spiken…. När allt blivit rullatorland finns ingen framtid längre. Det krassa synsättet är alltför vanligt. Men en dag kanske det blir det NYA Sverige, det enda hopp vi har kvar i ett land som övertagits av andra kulturer.

  Det kanske finns en mer bakomliggande orsak till svårigheterna? Igår lyssnade jag på två herrar – ja jag såg dem också. Den ene stod för SD den andre folkpartist och immigrationsminister. Två herrar som hela tiden talade förbi varandra och där fick jag klart för mig att det hela aldrig kommer att ha något slut.

  SD-ledaren Åkesson pekade på den större orättvisan att människor bodde omänskligt i läger och aldrig fick någon hjälp. Ministern Ullenhag vägrade tala om detta utan pekade hela tiden på orimligheten att utvisa flyktingar. Dessa flyktingar, uppvisade i TV, verkade närmast vara av akademiskt snitt, talade bra engelska. Den kvinnliga moatjén däremot satt intill med det sedvanliga hucklet och inhöljd i sin egen språkliga dimma. Kort sagt, det är människor som har pengar och som kan ge sig iväg precis vart som helst i världen.

  Jag tycker hr Åkesson uppvisade förnuftet. Den andre, hr Ullenhag med en tonårings förbittrade uppsyn och alla tecken till uppammad avsky och stenansikte, verkade INTE ha alla indianer i kanoten.

  För att återknyta till början av detta inlägg så paddlade jag en gång i tiden (läs tidig ungdom) med bäste kompisen från Lycksele till Umeå. Det var verkligen indianland! Jag säger bara Tuggenseleforsarna…

  Flera decennier senare for jag med min svåger – som varit jägmästare inom området -tillbaka för att titta på de forsar vi fick bära förbi med kanoten. FORSARNA VAR BORTA! Undanledda.

  Vattenkraft, ni vet.

 4. Janne skriver:

  Jag tror personligen inte ett ögonblick på dessa vilda gissningar och s.k. ”prognoser” att alla dessa samhällen och städer skulle dö ut, åtminstone inte av den orsak som myndigheterna vill pådyvla oss.
  Naturligtvis är detta ett sätt för myndigheter att försöka påvisa vikten av import av ännu fler asylturister! Vartenda litet samhälle är nu nerlusat (bokstavligt talat) av negrer och muslimer! Varenda tom bostad har fyllts till brädden av dessa hitresta äventyrare!
  Och i takt med att negrerna och muslimerna flyttar in, så flyttar svenskarna ut! Det är naturligtvis en ren omöjlighet att leva och bo i deras närhet!
  Men, naturligtvis kommer något att hända långt före år 2070 som inte bara räddar dessa orter utan hela Sverige!
  Och om jag har fel, att inget händer utan att massinvandringen istället fortsätter och även ökar. Ja då kommer hela Sverige att kollapsa inom 10-15 år. Längre klarar dom inte av att upprätthålla skenet. Då är Sverige tillbaka på stenåldersnivå och med en importerad stenåldersbefolkning från Afrika och mellersta österns stenkastarregioner!
  Och som första land i världen så begår nu Sverige ett kollektivt självmord!
  MVH
  Janne

 5. HH skriver:

  Ja, Janne, jag sitter hela tiden undrande – var tar de nuvarande chimpanserna till ministrar pengarna ifrån? Var finns pengarna? Miljoner hit och miljoner dit. Jag begriper inte ett skvatt!

  Jag har grubblat mig mer än vithårig hur jag ska ställa mig nästa år. Opportunistiskt måste det bli SD. Men överhuvudtaget uppfattar jag dessa politiker som en samling tonåringar som inte har förmåga att lyssna eller dra de rätta konsekvenserna av det som händer. Faktiskt anser jag att de står under min bildnings- och förståndsnivå.

  Ursäkta att jag skriver chimpanser, det är naturligtvis fult, men samtidigt känner jag bara en förlamning. Jag ser helt enkelt ingen ljusning vid horisonten. Förmodligen kommer jag inte att rösta alls och det skulle vara första gången i mitt liv. Det känns faktiskt som ett svek. Av mig. Mot det som jag uppfattar som demokrati.

  Idag hörde jag i radions Ring P1 en klarsynt kvinnas röst. Hon tyckte statsradion och statstelevisionen skulle nöja sig med rena fakta och lägga ner allt det andra. Så slipper vi batikhäxor och allt annat som ramlar över oss.

  Klarsynta röster behövs alltid.

 6. Janne skriver:

  Hej HH.
  Ja jag håller med Dig att det ser dystert ut, mycket dystert!
  Men, det finns också ljuspunkter, folk börjar faktiskt att vakna och bli medvetna mer och mer om vad som sker i vårt arma land.
  Och tack och lov har vi än så länge också fri media via internet att tillgå! Och gammelmedia tappar tusentals läsare varje dag!

  Sen har vi den nybildade Värmlandsgruppen som är mycket aktiva och handlingskraftiga!
  Dom anordnade en demonstration i Stockholm tidigare i sommar där dom bl.a. krävde folkomröstning i flyktingfrågan samt den nuvarande regimens omedelbara avgång!
  En ny demonstration är planerad till den 29:e september!
  http://folkrorelsen.org/
  MVH
  Janne

  • HH skriver:

   Det där visste jag inte om! Tack för tipset Janne. Kanske vi här ser ett embryo i vardande.

   Svenskar är inte rasister. Svenskar är hjälpsamma och vill gott. Vi är INTE emot en invandring i lagoma doser. De som kommit tidigare var under vår industris hay-day: italienare, ungrare, jugoslaver och andra med en viss förankring i europeisk kultur. Speciellt minns jag ungrarna – träffade en förrförra vintern i skidspåret, vi pratade länge – som fick LÅNA 500 kr av svenska staten för att komma igång! Beloppet skulle betalas tillbaka enligt en avbetalningsplan.

   Vi, folket, anser att man ska rätta mun efter matsäck! Vad vi ser i dag är en ohöljd kriminalitet, en vanvettig otrygghet, mördande på öppen gata! Jag är faktiskt mållös!!

   Värmlandsupproret blir kanske en ny folkrörelse. Och – kanske vi blir av med de falska profeter som sitter på taburetterna idag. Som struntar i grundlagarna och girar elegant förbi vår konstitution.

   J-vlar vad trött jag blir. Men tack Janne för det spirande hoppet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: