Den 4 juli skrev jag om den snedvridna debbaten om Femen och Pussy Riot hyllningarna. Har DN läst den?

Med tanke på att den 7/7 skrevs det på DN:s ledarblogg detta stycke.

”Förra lördagen gjorde feministgruppen FEMEN en toplessaktion i moskén på Södemalm i Stockholm. De skrev ”Ingen sharia i Egypten eller världen” och ”Min kropp är min, inte någons heder”. Det har lett till massiv kritik. En del handlar om hudfärg, trots att två av de tre som utförde aktionen inte skulle kategoriseras som ”vita”, enligt den nya rasvokabulären som vänstern torgför. Men det glömmer många debattörer strategiskt nog bort. På Svt Debatt skriver Bilam Osman, muslim och feminist, om Femen: ”Ni har vid många tillfällen protesterat mot hijab, burka och niqab, vilket får mig att undra, står ni verkligen för kvinnors fria val? Ni behöver inte gilla slöja, eller islam för den delen. Men om ni som du säger är för alla kvinnors fria val, bör det inte då i dess korrekta innebörd innefatta alla kvinnor och inte enbart vita?”.

Det finns många som tjänar på att ”vita” inte vågar kritisera islam, särskilt de mest patriarkala och extrema elementen. Ett rädslans klimat finns redan, med många konstverk som dragits in, vilket jag skrivit om tidigare i Magasinet Neo. Många konstnärer har antingen hotats, eller i rädslan för hot tvingats dra tillbaka konstverk eller ställa in föreställningar och utställningar. Även om man inte gillar aktionen som Femen utförde, är reaktionerna och anklagelserna desto mer problematiska. Och tyvärr talande för att vi får ett samhälle där muslimer anses så förtryckta att kritik av förtryck som utförs av muslimer i islams namn, avfärdas som islamofobi och vitas rasism.”

Man undrar ju lite i alla fall.

Varjager

One Response to Den 4 juli skrev jag om den snedvridna debbaten om Femen och Pussy Riot hyllningarna. Har DN läst den?

  1. Varg i Veum skriver:

    Andra intressanta fakta som ”glöms” bort är att jämfört med hur många som förtycks av islam och andra muslimer så är det bara en fis i en orkan hur många muslimer som är utsatt för icke-islamsk islamofobi. Är det inte så att de som njuter mest våldsamt av sin islamofobi är sunniter som slaktar shiiter dagarna i ända?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: