Svenska kyrkan överger sin tro, för att tillfredställa den nya adeln.

Saliga äro de enfaldiga. För det är de som styr svenska kyrkan nu.

”För att minska belastningen på den gamla medeltidskyrkan i Gammelstad (Nederluleå kyrka), har ett nytt kapell byggts norr om kyrkogården. Kapellet är tänkt att husera ceremonier från alla trosriktningar.
Något som går i nytänkandets fotspår är kapellets utformning och funktion. Det finns inga typiska kristna symboler, så som kors eller helgonavbildningar. Kyrkan är istället anpassningsbar efter vilken typ av ceremoni som ska äga rum i lokalen.
Allt i från kristna begravningsgudstjänster till borgerliga begravningar och ceremonier för dem som tillhör andra trosinriktningar kommer samsas under samma tak.

– Jag tycker att det här kapellet visar på ett pluralistiskt samhälle, mångfalden i samhället. Det blir inte så att man pratar om Jesus eller Allah, utan Stillhetens kapell visar att man kan mötas och använda lokaler tillsammans.

– Både livet och döden är något vi alla har gemensamt, säger Richard Marklund.
Kapellet kommer att invigas i helgen av biskop Hans Stiglund.”

Tror han på det själv den enfaldiga prästen?

Varjager

6 Responses to Svenska kyrkan överger sin tro, för att tillfredställa den nya adeln.

 1. HH skriver:

  Sådana där kyrkorum finns litet varstans. Bl a det kapell där min ärade moder vigdes till den sista vilan i början av detta sekels första år. Behändigt skalar man av de kristna symbolerna och se! – plötsligt är det – trumvirvel! – en moské!

  Så var det i den norröna stad där jag är uppväxt. Där jag bor nu är kyrkorna från 1000-talet och kommer inte att ändras alls. För många kristna symboler på väggarna.

  Fast vad vet man? Istambul övertog ju östkyrkans vackraste symbol och gjorde om den till moské…

 2. kyrkis skriver:

  Svenska kyrkan har hand om begravningsväsendet på samhällets uppdrag. I villkoren ligger att det ska finnas tillgång till lokal för ceremoni av annan tro eller en borgerlig rit. Det ska då inte finnas synliga kristna symboler. Tillgången till församlingskyrkan är förbehållen medlemmar av Svenska kyrkan.

 3. Janne skriver:

  I deras regelverk står det att man får förlänga en gravrätt med 25 år i taget eller för alltid!
  Men försök förlänga Er gravrätt för alltid så får Ni se vad som händer.
  Jag kan väl också i sammanhanget nämna att muslimska gravar aldrig får flyttas eller öppnas…
  Svenska avlidna däremot kan dom flytta och dänga och slänga med hur som helst! Inte ens efter döden har vi några rättigheter längre!
  MVH
  Janne

 4. HH skriver:

  Ja, Kyrkis, jag känner till det där och visst fungerar detta. I sammanhanget kom jag att tänka på hur vi gravsätter våra döda. Under min fjärran ungdom fanns s k ”eldbegängelseföreningar” som arbetade för det som senare kom att kallas kremering. Jag ska inte gå in på hur det fungerar, men jag vet faktiskt hur.

  Två gubbar står och pratar med varandra. Den ene säger till den andre: ”Hördu Anton, hur ska du begravas? Ska du ligga i ena litta kruka eller ska du begravas raker?

  Själv vill jag begravas raker. Filosofen Bergson har sin klara mening i sammanhanget och honom litar jag på!

 5. Bengt Lundström skriver:

  Gick ur statskyrkan för över 7 år sedan efter att Biskop Hammar börjat fjäska för islam. Muslimers och kristnas värderingar går inte ihop. / Sedan dess kallar jag mig för Agnostiker

 6. HH skriver:

  Ja, Bengt, jag har också svårt för denne Hammar. Jag vet inte vad det är som gör att jag stänger av så fort han kommer i radion. En man som tydligen hela sitt liv letat efter Gud eftersom han aldrig funnit honom – ingen riktning med handen här alltså! – men kanske en ledare i det socialistiska träsket? Han tillhör ju den generationen.

  Nu har han fått för sig att Dag Hammarskjölds plan blev nedskjutet och helst låg CIA bakom det hela. USA-hatet väl inhamrat där alltså… Hammar vet inte vilken hjälte Dag H blev när han lyckades frita de amerikanska piloterna som skjutits ned i Kina! Och boken ”Vägmärken” – som man i Sverige först fnös åt – har kommit i stora upplagor i USA under namnet ”Vagmarken”.

  Å yrkets vägnar kunde jag kontakta några piloter och flygmekaniker om olyckan i Ndola. Alla trodde det var en olycka. En pilot sa: ”En pilot tittar alltid efter horisonten när han flyger. Ser han inte horisonten tittar han på sina instrument. Fungerar inte instrumenten kör han i backen.”

  Istället för att gå in i sin kammare och be så ställer sig Hammar på barrikaderna i akt och mening att få bort Israel. Hammar gillade nog aldrig Gamla testamentet… Men kanske Lenin?…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: