Terrorresor tas inte på allvar.

Det är klart att de inte tass på allvar. Det gäller ju ”fredens religion”. Då kan man ju inte döma ut dessa filmer eller träningsläger. Då är man ju islamofob..

”De långsiktiga effekterna av att personer från Sverige väljer att resa utomlands för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska extremistgrupper och att i deras regi delta i träning och strid har av Säkerhetspolisen identifierats som det allvarligaste potentiella hotet mot Sverige. Det är hög tid att samtliga inblandade aktörer inom det förebyggande arbetet ser till att ta ett helhetsgrepp kring denna typ av reseproblematik och samarbeta mer.
 Runtom i Europa bevittnar vi en dramatisk ökning av utländska stridande (”foreign fighters”) som för närvarande reser till framför allt Syrien för att ansluta sig till islamistiska grupperingar kopplade till al-Qaida, och har i flera fall gjort sig skyldiga till grova övergrepp mot civila.

När de återvänder till sina hemländer sker det med nyvunna kunskaper inom till exempel vapenhantering och sprängmedel, med breddade internationella nätverk och med en potentiellt förhöjd status inom den egna gruppen – något som kan leda till att de även blir inspirationskällor för andra personer. De riskerar även att komma tillbaka med allvarliga trauman och sänkt våldströskel.
 Tidigare forskning och erfarenhet visar att personer som deltagit i terrorträning eller stridit utomlands utgör en kritisk faktor för att en terrorgrupp ska lyckas med attentat i väst. I en aktuell studie granskades 32 terrorplaner med fällande domar i Europa under perioden 2004–2012. Det framkom att i 20 av 32 undersökta fall hade personer genomgått utbildning i träningsläger för terrorism utomlands.

I rapporten konstateras att det i de studerade EU-länderna finns en bred variation av förebyggande åtgärder mot resor av detta slag, samt även mot våldsbejakande islamistisk extremism generellt.

I likhet med tidigare studier bekräftas att det fortfarande saknas specifika åtgärder mot våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige.

För det är islamofobi att påpeka att islamister mördar andra människor.

Varjager

One Response to Terrorresor tas inte på allvar.

  1. HH skriver:

    Men jesses! Det är väl bara att låta gossarna stanna kvar där de slåss med bomber och granater. De ska inte ha returbiljett HIT. Hur har de råd förresten att åka till Syrien? Jag har ju inte ens råd att åka till Jerusalem som jag gärna skulle vilja besöka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: