För partier gäller ingen arbetslinje. Vi vet ju att 7 klövern är mästare i bidragsfusk.

I SvD sågas ett antal partier när det gäller parti bidrag.

”Riksdagspartierna, som före 1965 var helt privat finansierade, är i dag gravt bidragsberoende, visar en ny Timbrorapport.
r 2010, ett valår när partierna verkligen borde ha ansträngt sig för att samla in pengar, fick Moderaterna 91 procent av sina inkomster från partistöd, Vänsterpartiet 84 procent och Socialdemokraterna 59 procent – allt enligt partiernas egna inkomstredovisningar.

Sedan partistödet infördes 1965 har de privata intäktskällorna hos alla partier krympt. Det finns dock ett tydligt undantag: socialdemokratins lottförsäljning. Genom olika lotterier drog Socialdemokraterna in nästan 54 miljoner kronor under 2010 – en femtedel av partiets totala intäkter. Övriga riksdagspartier uppvisar däremot siffran ”0”.

Förespråkarna av arbetslinjen framhåller att passiva bidragstagare har färre vänner, sämre hälsa och lägre chans att få arbete. Riksdagspartierna uppvisar samma symtom.
Allt färre är medlemmar i partier – 1992 var 604000 svenskar medlemmar i ett riksdagsparti, 2010 var det 260000. Medlemskåren blir också allt äldre och i högre utsträckning de som redan har förtroendeuppdrag. Riksdagsledamöter som förlorat sin plats lever ofta på riksdagspensionen. Kontakten mellan medborgare och partier har förtvinat.

Det är dags att bryta partiernas bidragsberoende och återinföra arbetslinjen. Varken partierna, medborgarna eller Sverige har i längden råd med dagens system där politikerna har omotiverade privilegier som är rent destruktiva. ”

Det är endast SD och V som ökar i medlemsantal.

Riksdagspartiernas medlemsantal 2012

Parti. Medlemsantal. Förändring jämfört med 2011. Procentuell förändring.

Socialdemokraterna 99 484, -3 719 (- 4 procent)

Moderaterna 41 213, -2 261 (-5 procent)

Centerpartiet 32 230, -1 629 (-5 procent)

Kristdemokraterna 21 007, -616 (-3 procent)

Miljöpartiet 13 354, -1 294 (-9 procent)

Vänsterpartiet 12 274, +1.028 (9 procent)

Sverigedemokraterna 7 890, +2 547 (48 procent)

Folkpartiet Ännu inga siffror.

Källa: Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg/riksdagen/Sveriges Kommuner och Landsting/TT

Varjager

One Response to För partier gäller ingen arbetslinje. Vi vet ju att 7 klövern är mästare i bidragsfusk.

 1. HH skriver:

  Det är både sorgligt och samtidigt sant – de politiker vi har klarar inte längre av vårt land. Vi kan skylla på oss själva som röstat på dem. Men vad hade vi för val?

  Den slutliga förklaringen kom idag, onsdag, i radioprogrammet Obs där högskolelektor Ane Kierkegaard (en sentida ättling till den store kristne filosofen – tack Danmark!) gör rent hus med våra s k universitet. Var det förresten inte i Lund man lade ned de klassiska språken? Isåfall är det inte längre något universitet enligt den gängse internationella betydelsen!

  Lektor Kierkegaard kommer med en beskrivning som gör mig fullkomligt matt. Dessvärre verkar den ju sann. Men vad har hänt med våra ungdomar? De kan inte längre vare sig läsa eller skriva eller förstå den enklaste text. Och nu talar vi om ett universitet, ingen yrkesskola. Jag minns mycket väl när en pampig byggnad restes inte långt från där jag bodde under sent 1950-tal. YRKESSKOLA stod det på fasaden. Och visst behöver vi yrkesskolor och duktiga tekniker på fältet. Jag klarar mig inte utan vår gode el-kille. Eller rörmokare Anders som kan och vet allt. Eller bilmeken som fixar vår bil. Inte kan jag, trots några språk, klara av det han gör i en handvändning. Vi är olika, men vi behöver alla varandra!

  Är DDR-älskaren Stellan Arvidsson en av bovarna? Han som satt på en betydelsefull post i 1946 års skolkommission? Som slog sönder ett fullt fungerande lärosystem som garanterade fullt kunniga människor vid utträdet av skolan, vilken den än var?

  Okunniga människor är lätta att manipulera och det är det vi ser idag.

  Jag ryser!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: