Svenska kyrkan stödjer åsiktsförtryck.

De använder till och med kollekten för att sponsra Helle Klein och hennes hatiska anhang. Marcus Birro skriver i dagen.

”Jag har fått flera upprörda, sorgsna och uppgivna mejl från människor som känner sig väldigt förolämpade av Dagens Seglora. Det är grova anklagelser om rasism, rena lögner, personliga förföljelser och som driver upp ett debattklimat som är djupt ovärdigt och extremt okristet.
När blev Helle Klein chefsteolog för Svenska kyrkan? Är det okej att dina kollektpengar går till folk som ringer meningsmotståndares arbetsgivare och beskyller dem för rena lögnerna?
Jag är dessutom något så fördärvligt som vit, medel­ålders, kristen och heterosexuell. Framför allt är jag man. Allt detta kombinerat diskvalificerar mig från i stort sett alla diskussioner som vänstern, både inom och utanför kristenheten, startat eller gjort till sina. Vänstern har gjort till stor sak att misskreditera sina meningsmotståndare. Man kan beskylla Twitter för att vara en sandlåda men det är inte vilka som helst som stövlar in med sina röda spadar.
För en tid sedan blev jag beskylld för att vara en ”otäck, liten människa” av Lars Ohly. Han har tidigare beskyllt mig för allt möjligt. Regissören Ulf Malmros har kallat mig hjärntvättad, Alex Schulman kallar min mor för spritluder och mig för sinnessjuk, hans före detta hustru kallar mig för galet fyllo och jag får ofta höra att jag ska dö och att mina barn ska dö.
Sveriges samlade humorelit, med Magnus Betnér i täten, har ägnat år åt att skrika ”Jag hatar Marcus Birro” från scener runt om i landet under flera år.

I kristenheten är det ungefär samma sak. Helle Klein och hennes politiska lobbygrupp Dagens Seglora är subventionerad av Svenska kyrkan. Stockholms stift har beslutat att stödja Dagens Seglora med en stiftskollekt. Det är mycket märkligt. Jag trodde kollekt samlades in för utsatta människor, för projekt mot hunger, för solidaritet, till de hemlösa, till de sjuka, gamla, fattiga och ensamma. Jag vill inte skänka pengar till Helle Klein. Hur kan denna ordning föreligga? Det är bara en stilla fråga.

Det är skillnad på hat och hat. Det ”goda, fina” hatet finns också i kyrkornas värld. Även där har samtalsklimatet förråats och förgrovats. Det är präster och kristna människor som ägnar sig åt det.

Den kyrkligt finansierade tankesmedjan Seglora smedja har satt i system att stämpla sina kritiker som just extremister, islamofober, främlingsfientliga och i maskopi med Behring Breivik. Detta sker genom en lång rad metoder: från antydningar och associationer till uttalade anklagelser, rena smutskastningskampanjer och på nätet iscensatta drev.

Smedjans skribenter har exempelvis kontaktat en enskild persons uppdragsgivare och utpekat denna som extremist. Man har också försökt tvinga en journalist att lämna ut intervjumaterial som skulle användas i en kampanj mot samma person.

Det finns snart sagt ingen kritiker av Seglora smedja (kritik som ofta handlar om att den driver partipolitiska socialdemokratiska linjer trots att den påstår sig vara oberoende och att detta finansieras av Svenska kyrkan) som inte utmålats som att fiska i grumligt högerextremt vatten.

Den som försvarar sig och visar på vilket sätt smedjan ljugit och förtalat blir kallad martyr, förlöjligad eller påstås komma med konspirationsteorier och tigs ihjäl. Det är klassisk mobbar retorik. Den som blir utsatt blir utsatt en gång till när hon får höra att hon är ett patetiskt offer som ”gråter ut”.”

Jag tycker att Birro är en modig man som vågar säga ifrån. Jag tycker dessutom att den som Magnus Betnér förolämpar är alltid den större människan. Magnus Betnér är den lägsta livsformen i mina ögon. Han sparkar alltid neråt och slickar brutalt uppåt. Samt vad kan man säga om Alex Schulman? En mer intet sägande person får man leta efter.

Varjager

7 Responses to Svenska kyrkan stödjer åsiktsförtryck.

 1. R Ericsson skriver:

  Jag fick en ny granne för några år sedan en pingstpastor.
  Han har berättat för mig hur mycket folk som pingstkyrkan har förlorat.
  Jag förstår det eftersom dom kristna i Sverige bara snackar skit om varandra och är väldigt dömande. Jag undrar ifall det finns någon kärlek blad dom kristna i Sverige.
  – Vem är så dum så han betalar tionde till en kyrka där han blir dömd och förtalad och blir undervisad om synd och skam.

 2. Rauken skriver:

  Helle Klein, ett judiskt fruntimmer som, likt katten bland hermelinerna, nästlat sig in i den svenska kyrkan, där hon tillåts att visa upp sin ondska i all sin nakenhet.

  Bästa motmedlet är att lämna kyrkan. Samt sluta upp med att ekonomiskt och moraliskt stödja en kyrka, genomsyrad av en väl utvecklad mobbingkultur.

  Ett samfund som för länge sen lämnat det kristna kärlekens budskap bakom sig. Där frodas nu i stället pedofiler, mobbare och stollar av all de slag i god sämja, tillsammans med den penninghungriga guden Mammon.

  Deras naiva frierier till religionen Islam inte att förglömma. Kyrkan, som inte för så länge sedan ansåg Islam som en religion för ren avgudadyrkan, har nu i stället börjat tala om Islams Allah och den Kristendomens heliga Gud för en och samma Gud. Osmakligt!

  Svenska kyrkan är, på senare tid, en av de flitigaste användarna av metoden; vända kappan efter vinden.

 3. allemand skriver:

  Schulman blev ordentligt bortgjord med en enkel fråga sist i Skavlan. Inte mycket till människa den pelikanen.

 4. HH skriver:

  På kvällarna läser jag en intressant bok på engelska – den är jobbig med alla sina specialuttryck – som bl a handlar om den tyske specialisten på Nya testamentet Bultmann som diskuterar Jesus som Människosonen. Där finns också både tvivel och svårigheter att förstå om det verkligen handlar om en ”missionär” utsänd av Gud Fader själv.

  Ju mer jag läser, bl a om aposteln Johannes, desto mer börjar jag undra om Jesus utsagor verkligen betyder att man därifrån ska skapa kyrkor av allehanda slag. Dunklare kan det inte bli. Jag kallar mig själv kristen, men alldeles i min närhet finns en församling – inte min, som är bra! – med en tydligt narcissistisk kyrkoherde som driver bort medlemmarna i församlingen. Stöd har han emellertid från stiftet självt. Trumvirvel här – han hör själv hemma i stiftets styrelse!

  Det finns många verkligt sant kristna som gått ut i världen för att följa Jesus enkla, raka förkunnelse: vandrarprästen Petander (som dog före första världskriget) och inte fick förkunna sitt budskap i svenska, statliga kyrkor, en Moder Theresa, och inte minst amerikanskan Peace Pilgrim i vår tid som vandrade över hela USA och förkunnade den enkla principen om fred. Så här har hon själv sagt: ”Det är inte viktigt att komma ihåg budbäraren, kom bara ihåg budskapet”. Och: ”Om du leds till en slags religion, använd den som språngbräda till Gud, inte som en barriär mellan dig själv och Guds andra barn eller som ett torn där du sitter högt ovanför andra. Sök i ditt inre.”

  Bättre kan det väl inte sägas, eller hur?

 5. Hippokrates skriver:

  Helle Klein en judinna som konverterat till kristendom….bara det får alla blåsiljusen att pulsera genom vårnatten och sirenerna att böla genom vårfrusna skogar.
  Att det sedan finns en gloria av psykopati och narcissism strålande runt henne så fort hon öppnar munnen…..jag citerar Hasse Alfredsson…”här finns en gravad hund”.
  Jag är fullständigt övertygad om…utan att jag har belägg för det….Helle Klein är i själ och hjärta judinna.
  Skulle vara intressant att få se henne på bild inne i en synagoga.

  Hippokrates

 6. HH skriver:

  ”Här är varken jude eller grek… ”, låt oss vara människor i första hand. Men apropå, ta tag i Dostojevskijs ”Bröderna Karamazov” och Ivans berättelse för brodern Aljosja där Jesus plötsligt uppstår i Sevilla och den katolske överexekutorn har en uppgörelse med sagde Jesus. Bättre har jag inte läst.
  Eller Villiers de L´isle-Adams berättelse ”Hoppets tortyr”.som ingår i
  ”Hjärtlösa historier”. Gå in på biblioteket och låna ”Modern världslitteratur – De levande mästerverken” utvalda av Hagberg och Tigerstedt. Där hittar ni allt ifråga om j-velskap under människans historia, religion som politik.

 7. HH skriver:

  Tack Henrik. Jag vill rekommendera en bok till. Elaine Pagels ”Adam, Eva och Ormen” som är en fantastisk genomgång av den kristna religionen. Framförallt pekar hon på de första kyrkofädernas utsaga, d v s Chrysostomos, Origenes och andra. Att man inte kan eller får tvinga någon annan människa till sin tro. Att man ska avstå från alla försök till sådant tvång och endast genom sitt eget exempel visa vad kristen tro är. Pagels pekar på den andra väg som kristenheten valde… Sorgligt nog. Men det var ju som gjort för de världsliga potentaterna. Konstantin t ex.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: