Biståndet kan inte vara för evigt

Biståndet till länder i Latinamerika är på väg att tas bort.
Detta efter förslag från biståndsminister Gunilla Carlsson (M).

Sida har tagit fram ett förslag där biståndet tas från Bolivia, Colombia och Guatemala.

Det protesterar bland andra Folkpartiet emot och kräver nu samtal inom regeringen för att förhindra en nedläggning av biståndet på en hel kontinent. Även Socialdemokraterna protesterar också mot planerna.

”Jag tycker inte uppgiften är slut bara för att ett land har blivit ett medelinkomstland”, säger Kenneth G Forslund, biståndspolitisk talesperson i Socialdemokraterna.

”Det finns väldigt mycket fattigdom och förtryck i världen och Sverige kan inte vara överallt med allting”, säger Gunilla Carlsson.(SR-Nyheter)

Gunilla Carlsson har rätt – även biståndet ska kunna omprövas.

Vi kan inte bibehålla biståndet bara för att hålla igång en parasiterande högröstad biståndsindustri.

Och varför ska vi ge bistånd till länder som är rikare än Sverige ?

På en tomt i inre Mongoliet ligger hundratals svenskdesignade toalettstolar upptravade.

Det är vad som återstår av ett svenskt biståndsprojekt och nästan 30 miljoner kronor av svenska skattepengar som satsades för att utveckla ett ekologiskt hållbart bostadsområde med torrtoaletter i ett av Kinas mest uttorkade områden. (P1-Gomorron Världen).

Det är kinesiska företag som köpt Volvo och Saab.
Det är ett kinesiskt företag som sköter driften av Stockholms tunnelbana och det är kinesiska affärsmän som numera äger Vårbergs centrum i Stockholm.

Samtidigt betraktar den svenska regeringen Kina som ett u-land i behov av bistånd, vilket kostat skattebetalarna över en miljard kronor de senaste 20 åren.

För Kina som, enligt AFP, är beredd att pumpa in 637 miljarder kronor i eurozonens krisfond och har en valutareserv värd över 21 000 miljarder kronor är det inte ens växelpengar.

Ändå ska Sverige fortsätta bidra med omkring 50 miljoner kronor om året fram till 2013, enligt Sida. Det är så långt som regeringens strategi sträcker sig.(Metro).

Mer om den ofantliga biståndsindustrin.

//Elfyma+

2 Responses to Biståndet kan inte vara för evigt

 1. rksmrgs skriver:

  Bistånd till Latinamerika och Kina kan väl möjligen försvaras, men till Ryssland? Både i form av direkt projektstöd (reningsverk och avloppsystem) och som s.k. förenings- och demokratistöd.

  Tur att det åtminstone finns några förnuftiga människor i Sveriges Riksdag. https://sverigedemokraterna.se/2011/11/30/sd-ensamma-om-att-vilja-stoppa-bistand-till-ryssland/

 2. elfyma+ skriver:

  Att ge bistånd till Somalia, eller Syrien just nu, är kontraproduktivt.
  Det skulle bara göda krigsherrarna och förlänga krigen.
  Om du läser tidigare inlägg så förstår du hur det hänger ihop.
  Det finns ingen naturlag som säger att vi nödvändigtvis måste skänka bort 1% av BNP. Det handlar om politiska beslut som kan omprövas när som helst- om vi vill det.
  Det finns egentligen inget överskott att skänka bort eftersom vi har en statsskuld på ca 1 230 863 500 000 kr. Biståndet finansieras ironiskt nog med pengar som vi lånar upp från bl.a Kina och skatteparadisen som ”förvaltar” mottagarländernas försnillade biståndspengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: