Yttrandefrihet. Det fria ordet hotar att komma i kläm i den upphetsade debatten kring näthatet.

I dagens DN.SE läser vi en bra debatt artikel.

”Ger vi nuvarande moraliska hysteri fritt spelrum är hotet högst reellt.
Näthatet har fått ett ansikte. De hatade har valt att träda fram. Det är inte svårt att känna sympati. Det är obehagligt då någon tar heder och ära av en. En näraliggande reflex är att ropa på polis. Det kan emellertid vara klokt att besinna sig.

Hur går det med yttrandefriheten om domstolars mandat att måna om medborgarnas heder och ära förstärks? Själv har jag blivit kallad en svensk doktor Mengele (om man googlar på mitt namn och Mengele får man nära 6 000 träffar). Det överträffar prat om ”fitta” och ”luder”. Ändå har det aldrig föresvävat mig att gå till domstol för att tysta sådana påhopp. Den naturliga reaktionen, från en offentlig person, är i stället att gå i offentligt svaromål. Hur befängd anklagelsen än är så kan och ska den tas på allvar och bemötas i sakliga ordalag.

Här är två uppenbara åtgärder, vilka båda är förenliga med ett fortsatt starkt skydd för det fria ordet.

För det första bör en klar distinktion göras mellan å ena sidan nedsättande och kränkande yttranden och å andra sidan hotfulla sådana. Talet om ”näthat” tenderar att utplåna denna viktiga distinktion. Hoten måste tas på stort allvar. Det är upprörande då en person, som på nätet hotas med gruppvåldtäkt, får sin polisanmälan om saken nedlagd utan vidare utredning.

Här handlar det inte om heder och ära utan om liv och säkerhet. Brottsbalken har tillämpningar. Det är olagligt både att våldta och att hota med våldtäkt. Det gäller bara för polis och domstolar att tillämpa lagen.

Varför gör man inte det? Oviljan att tillämpa lagen i dessa fall behöver utredas närmare. Jag misstänker att det bland domare och poliser finns ett på könsfördomar grundat lättsinne i denna sak. Här, inte i en skärpning av lagen om förtal, finns en viktig uppgift för samhället att ta itu med.

Den andra åtgärden är rent redaktionell. Det är bra att det finns kommentarsfält i olika digitala sammanhang; de innebär en demokratisk landvinning av stora mått. Men de ska förstås redigeras. Ett givet krav är att inlägg inte får vara anonyma. Ett annat är att debatter inte får spåra ur i grova personangrepp. Detta har emellertid inget med lagstiftning att skaffa.”

Jag håller inte med om allt han skriver. Jag anser att dagens Sverige är ett samhälle som använder politisk stigmatisering för att tysta folk. Därav krävs anonymitet.

Varjager

3 Responses to Yttrandefrihet. Det fria ordet hotar att komma i kläm i den upphetsade debatten kring näthatet.

 1. Gustafsson skriver:

  Det här med näthatet är hur enkelt som helst,
  säg åt alla idiotjournalister att skriver ni skit så får
  ni givetvis skit tillbaka. Det är vad de flesta s.k.
  journalister inte är begåvade nog att fatta. Linderborg,
  Bjerwald m.fl.

 2. HH skriver:

  Riktigt Gustafsson – och svensken har fått röst. Trött på kungar och adel i ny tappning. Visst blir det skit tillbaka. Själv tror jag på mina landsmän. Det tar ett tag tills de har fått sin brottmålsröst mognad och då… mina damer och herrar!

  Folk har faktiskt rätt att tycka. Och tyckeriet är synnerligen omfattande i dagens press, varför ska folk inte få tycka då?. Tro mig, som gammal journalist står jag inte ut med dagens tidningar. En dansk tidning och en tysk är vad som gäller för mig. Dagens svenska journalister gör inte sitt jobb och enligt den gamle f d redaktören på Svenska Dagbladet – han som blev landshövding sen – anställer man bara ungdomar som ALDRIG reser sig från redaktionsstolen!

 3. elfyma+ skriver:

  Man ska inte spotta eller pissa i motvind
  -för gör man det så stänker det tillbaka enl. sunt bondförnuft.
  Det är på tiden att journalisterna inser att vinden håller på att vända.
  Det är inte helt riskfritt längre att spotta på dem man inte gillar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: