Martin Jönsson på SVD hakar på trenden att förolämpa det nordiska.

Norden hade aldrig lyckats med något om inte det vore för det mångkulturell.

”I grunden finns en svag egen identitet, i denna avkrok av världen. Men denna har bidragit till att nordiska kulturskapare dammsugit världen efter inspiration. En starkare mångkultur på hemmaplan har också bidragit till att fler hittat ett eget uttryck. Det är naturligtvis sant, men uppenbart också provocerande för vissa.

När författaren Katarina Mazetti i januari skrev krönikan ”Svårt att finna en riktig svensk” i Ica-Kuriren, och bland annat påpekade hur nästan all svensk musik i grunden är mångkulturell retade det upp horder av skribenter på rasistiska hetssajter. ”Den enda rent svenska folkmusiken är väl näverlur och kohorn”, skrev Mazetti, vilket bland annat fick SD-riksdagsledamoten Thoralf Alfsson (mannen som uppmanar fotsoldaterna att agera) att protestera på sin blogg. ”Jag såg dokumentären om Abba igår. Undrar om krönikören hade skrivit samma sak om hon även sett dokumentären.”

Abba är alltså svensk musik personifierad enligt Alfsson. Men det enda typiskt svenska eller nordiska med Abba var texterna, vars nödrim var så usla att de fick tårna att krulla sig, skriver The Economist. I dag finns det gott om nordisk musik som är lika gångbar internationellt, men som också har en tydligare och modernare nationell identitet. Ett av de bästa exemplen på det är norska Lindstrøm, som döpte låtarna på sitt senaste album med eklektisk dansmusik efter norska maträtter som Får i kål.

Journalisten Jan Gradvall tar upp just Lindstrøm som ett exempel på nordisk musikidentitet i en läsvärd krönika inför Nordic Music Prize, men betonar även han mångfalden. ”För väldigt många svenskar har hiphop blivit en viktigare och mer vital folkmusik än fiol och nyckelharpa” – och rötterna till den bästa musiken som görs här hittas lika ofta i bakgrunder i Somalia, Chile, Kurdistan, Iran och Serbien som i den amerikanska hiphopscenen.”

Som sagt, vilka är alla dessa ”svenskar” som hämtar inspiration från hiphopen? Vilka ”svenskar” lyssnar på somalisk eller kurdisk musik??

Rappakalja med PK-ism tecken. Ytterligare en ”krönikör” som anser det gäller att slicka uppåt om man vill vara kvar vid köttgrytorna. Sedan att han inte ens vet vem som myntade strofen ”Fotsoldater” gör han bara mer löjlig….

Varjager

One Response to Martin Jönsson på SVD hakar på trenden att förolämpa det nordiska.

  1. R Ericsson skriver:

    Man skulle skicka våra journalister till Nord Korea ett par år sen skulle dom aldrig gnälla på vår svenska kultur längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: