Kravlös ”arbetslinje” för journalister och kulturarbetare

Kulturarbetare och journalister är oftare återkommande ersättningstagare i a-kassan än andra grupper, visar en ny rapport från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, skriver R&D

2012 12 31 16 19 26 expressen mattsson Expressens lägsta rubrik kom årets sista dag

IAF drar slutsatsen att arbetslöshetsförsäkringen inte fungerar som en omställningsförsäkring för arbetslösa på kulturarbetsmarknaden.

Under år 2011 var 5 500 personer inskrivna som arbetssökande vid Arbetsförmedlingens område för kultur- och medieyrken, och fick ersättning från a-kassan.

Andelen timanställda och deltidsarbetslösa var högre än hos andra grupper som får a-kasseersättning.

Fler än var tredje inskriven av dem som fick arbetslöshetsersättning 2011 hade ersättning även under 2008-2010. För övriga grupper gäller det för var femte av de arbetslösa. Utbetald ersättning ifrågasattes i mindre omfattning av Arbetsförmedlingen jämfört med andra grupper.

Enligt IAF-rapporten anvisades 81 procent av dem inom kultur- och medieyrken som fick a-kasseersättning inte alls till något lämpligt yrke under 2011.

IAF konstaterar att förutsättningarna är annorlunda på arbetsmarknaden för kulturarbetare med en stor andel tillfälliga arbeten, men reglerna i arbetslöshetsförsäkringen är desamma som för andra områden.

Arbetsförmedlingen borde därför anvisa till lämpligt arbete, även utanför kulturarbetsmarknaden, i minst samma omfattning som för övriga ersättningstagare, eftersom kulturarbetare i högre grad än andra är beroende av a-kassan.

Det betyder i klartext att arbetslösa journalister och kulturarbetare inte behöver ta ett hederligt kneg utanför Stockholms skygglappar, för att slippa konfronteras med ”lågutbildade lantisar” som tvingats bekosta deras dyra ”hobbyutbildningar”.

Kommentar:
Att journalister, kultureliten och andra felutbildade akademiker omhuldas i vårt samhälle är inte så konstigt. De tillhör ju 7-klöverns kärnväljare och kampanjmakare (läs mer).
Läs även om kulturmaxisternas förakt för vanliga arbetare.

Inte nog med att journalisterna ska stödutfodras med 565 mkr/år (presstödet) och kultureliten får miljarder i kulturbidrag.
De ska även få exklusiva förmåner när de blir arbetslösa.
Talet om ”allas lika värde” och likabehandling klingar falskt..
Och fler och fler ska stödutfodras av skattebetarna. Till vad nytta ?

//Elfyma+

Relaterat:

3 Responses to Kravlös ”arbetslinje” för journalister och kulturarbetare

 1. allemand skriver:

  Intressant då nissarna verkligen skriver om kapitalismens utsugning av samhället. Själva är de störst bland utsugarna i samhället, en onyttig svulst som skall skäras bort fortast möjligt.

 2. R Ericsson skriver:

  Snart är allt i Sverige ruttet – mygel paradiset och dårarnas paradis

 3. HH skriver:

  Jag tror presstödet fyllt 40 år. På den tiden – avlägsen förvisso! – då jag själv var murvel kunde en politiskt vinklad tidning stöttas ekonomiskt av sitt parti. Tidningar i allmänhet hade inget presstöd. Somliga tidningar gick bra, andra dåligt. Som ung journalist fick man ta jobb där jobb fanns att få. Det betydde att man fick ha resväskan beredd och ta tåget till den plats där det fanns jobb.
  Själv var jag intresserad av människor, s k vanligt folk. Den tiden var nog min rikaste – så intressant allt var, vilka finurliga och märkliga människor jag mötte, vad jag lärde mig mycket! Åke Mokvist är en förf just i den genren. Läs hans böcker om ovanliga människor i vårt land – udda och tänkvärda.
  Dagens journalister är i dag bara kåsörer/kåsöser.Man tycker en massa utan att ha den minsta förankring bland folk. Man står OVANFÖR! Och av vilken anledning?
  Mig lärde yrket ödmjukhet och respekt för s k vanliga människor. Tack för den tiden och tack för alla jag fick möta och skriva om!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: