SD-väljare är som vanligt folk -visar ny forskning

PK-media och självutnämda ”experter” i TV-sofforna älskar att frossa i nidbilder av ”den typiske Sverigedemokraten”.

Sverigedemokraterna brukar illvilligt utmålas som misslyckade arga unga man på landsbygden med låg utbildning som lever på bidrag, eller i bästa fall lågutbildade arbetare på landsbygden.

Men bilden av SD-väljaren som missnöjd, arbetslös man på landsbygden får dåligt stöd, säger statsvetaren Anders Sannerstedt, som deltagit i en undersökning genomförd av YouGov.

Arbetslös är helt fel, SD-väljaren har oftast jobb. Glesbygd stämmer delvis, men det beror till största delen på att man har dåligt stöd i Stockholmsregionen. Två tredjedelar av sympatisörerna är män, så det stämmer.

Värt att notera är att majoriteten SD-väljare tycker sig ha bra inflytande över sina liv, vilket motsäger missnöjesmotivet. SD-väljare är inte heller mer religiös än andra svenskar, säger Anders Sannerstedt på YouGov.

Bilden av ung arg man saknar också stöd i forskningen, enl. en SCB-undersökning.

Stödet för SD är störst (7%) inom åldersgruppen 65-74 år –inte bland de ”arga unga männen” som antas ränna omkring på gatorna med järnrör.
Stödet är samtidigt lägst (3,8%) bland de äldsta väljarna över 75 år, vilket förklaras med att det finns en utpräglad vaneröstning om man kommer upp över 70 år.Där är det svårt för alla partier att slå sig in”, säger Henrik Oscarsson på SCB.

Min anm. Att stödet för SD ser ut att vara lägre bland medelålders väljare i arbetsför ålder, kan bero på att de inte vågar avslöja sina partisympatier av rädsla för att förlora jobbet, vilket säger mer om tillståndet i Sverige än om SD-väljarna.

”Stödet på landsbygden beror mycket på att det finns en växande oro om vart Sverige är på väg. Det har inte bara med flyktingar och invandring att göra. Det kan handla om jobb som försvinner och offentlig service som flyttar ut. Det finns stora inslag av välfärdsmissnöje”, fortsätter han.

När det gäller utbildningsnivå finns ett tydligt samband: ju högre utbildning, desto lägre stöd för SD, säger Henrik Oscarsson.

Min anm. Vad annat kan man vänta sig efter många års politiserad utbildning/indoktrinering i en avskärmad akademisk värld med 68-vänsterns universitetslärare? Se kommentarsfältet.

Och stödet för SD är störst bland arbetare och företagare, och lägst bland tjänstemän i skyddad offentlig tjänst. (läs mer Di).

Man skulle följaktligen kunna säga att den typiske Sverigedemokraten skapar de mervärden som 7-klöverns politiker och offentliganställda tjänstemän så generöst omfördelar till sig själva och till världens lycksökare.
Det är som bekant lättare att vara generös med andras pengar än sina egna..

//Elfyma+

Relaterat:
Den är synd om insnöade Stockholmare

8 Responses to SD-väljare är som vanligt folk -visar ny forskning

 1. rksmrgs skriver:

  Du har nog en viktig poäng där, att stödet bland människor i aktiv ålder är lägre än för pensionärer, för att de senare i stor utsträckning är immuna mot diverse sanktioner. En orsak till att de allra äldsta dock ger så förhållandevis lågt stöd är sannolikt att de är betydligt mindre datoriserade.

 2. elfyma+ skriver:

  Ett rimligt krav är att man tar reda på vad de olika partierna står för och är vid sina sinnes fulla bruk. Men hur många har läst partiprogrammen innan de lägger sin rös ?

  Frågan är om det är värre att vara ung och dum, än gammal och lite senil.
  Jag var i min ungdom (som så många andra) ett offer för politisk desinformation, tidsanda och grupptryck.
  Röstade på VPK och studerade marxism för att vara politiskt korrekt. När sanningen bakom utopierna uppdagades var det slut på drömmarna om ett socialistiskt lyckorike.
  Det lärde mig att aldrig lita på vad politiker och journalister säger.

  SDU lyckas förhoppningsvis fånga upp och upplysa dagens vilsekomna ungdomar, innan de hamnar i extremisternas klor.
  Det är ingen tillfällighet att nästan all reklam riktas mot ungdomar.
  Vi som är äldre låter oss inte påverkas lika lätt.

 3. R Ericsson skriver:

  Man skulle ju kunna tro att de högutbildade skulle se brottsvågen som går över Sverige – de högutbildade borde fatta att invandringen kommer att höja skatterna och att de då får mindre pengar i plånboken. När vi blir som Grekland kommer många att ha förlorat jobbet. Om dom högutbildade inte vill se ett framtida Sverige i kaos så skulle dom rösta på SD ……

  • elfyma+ skriver:

   Det kan man verkligen fråga sig, men egentligen inte så konstigt.
   De flesta högutbildade möter inte verkligheten utanför den skyddade högskolevärlden förrän de är 30år gamla.
   Lägg därtill att högskolor och universitet idag är hårt politiserade.
   https://varjager.wordpress.com/fou/

   Är därför inte förvånad att högutbildade efter 20 års ihållande indoktrinering inte förmår att se vad vi andra kan se.
   Det har gynnat Miljö(myt)partiet som kunnat exploatera de högutbildades bristande verklighetsuppfattning.

   På min tid vad det politiskt korrekt att rösta på VPK och SKP om man studerade eller arbetade inom högskolevärlden.
   De renlärigaste arbetar idag som professorer, universitetslärare och forskare inom högskolevärlden, vilket borgar för att inga ”villoläror” smyger sig in i utbildningen/indoktrineringen.

  • Oscar skriver:

   Brottsligheten per capita har sjunkit rejält sen 70-talet. Brottsligheten i Sverige ökade rejält mellan 40 och 70-talet, en tid då vi inte ens hade särskilt hög invandring, åtminstone inte från arabvärlden i alla fall. Men på 70 stannade alltså brottsökningen av och har sedan dess hållt sig på ungefär samma nivå. Dock var befolkningsantalet betydligt lägre på 70-talet än vad det är idag. På så vis har alltså brottsligheten per capita minskat sen 70-talet.

   Sen är flyktingkostnaderna en väldigt liten del av vår stadsbudget och lär knappast påverka skatterna nämnvärt mycket.

 4. Boris Stekenburg skriver:

  Ett enklare IQ-test innan man får röstsedeln vore ingen dum idé.
  För att vara generös kan vi väl sätta gränsen vid 95, så inte sossarna helt ska raderas ut.

 5. […] Jag kan tyvärr inte bli medlem i SDU -skulle i så fall behöva föryngra mig 50år. (Tillhör SD:s snabbast växande väljargrupp). […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: