Mittmedia sparkar 100 journalister

150 tjänster försvinner inom Mittmediakoncernen, som ger ut 17 lokala dagstidningar, däribland Arbetarbladet, Gefle Dagblad, Dalarnas Tidningar och Länstidningen Östersund som ville gasa ihjäl SD:s Jimmie Åkesson. (Läs mer).

Neddragningen genomförs under de kommande tre åren och 100 av tjänsterna finns inom den redaktionella verksamheten.

Med 100 färre journalister blir det svårt att fortsätta stå för bra lokaljournalistik, säger Nils Holmqvist, ordförande för journalistklubbens Gävlesektion. (SvD).

Kommentar från en SvD-läsare:
”En journalistkår som alltmer fjärmat sig från folket och ingår i en alltmer sammansvetsad pk-sekt får räkna med att folket vänder dem ryggen.”

Mittmedia tillhör de värsta bidragssnyltarna i medievärlden. De fick 56 miljoner kronor i statligt presstöd år 2009.
Affärsidén är att ”rädda” (i praktiken lägga under sig) andratidningar (lokala konkurrenter) som är tillräckligt dåliga för att få feta presstöd.
Låtsastidningarna kan sedan (utan egna redaktioner) utnyttjas för att mjölka presstödspengar i ytterligare 4 år.
Tungt bidragsberoende Dala-Demokraten står på tur att ”räddas” med hjälp av våra skattepengar.

Mediakris även i Småland (uppdaterat 11nov)
60-talet reportrar, redigerare och annonsproducenter kommer att mista jobben när tidningskoncernen Hallpressen minskar personalen för att spara pengar.
I Hallpressen ingår förutom Jönköpingsposten bland annat också Smålandstidningen, Vetlandaposten, Tranås Tidning och Värnamo Nyheter (SVT).

//Elfyma+

12 Responses to Mittmedia sparkar 100 journalister

 1. Cavatus skriver:

  Glädjande nyheter! Dessa skräpjournalister tycks bli självsanerande. Ju mer hotade de är, desto mer skit produceras av dem = deras egen undergång! Klang och jubel!

 2. R Ericsson skriver:

  Journalister lever i en verklighet som inte stämmer med vanligt folks verklighet.
  Svenska journalister har inget patos för sin hembygd eller för Sveriges land.
  ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
  Journalism: A profession whose business is to explain to others what it personally does not understand.

  Lord Northcliffe

  Read more at http://www.brainyquote.com/quo

 3. Janne skriver:

  Ja, det här var ju för en gångs skull mycket goda nyheter!
  Sådant man blir glad av och man kan bara hoppas på att detta ger ett eko i den förljugna medievärlden och att vi nås av många fler liknande besked inom en mycket snar framtid!
  Svenska journalister är ett förljuget otyg och ett pack som är skyldiga till väldigt mycket ont i vårt samhälle.
  I stället för att leverera oss sanningsenliga och seriösa nyheter, så kommer dom ständigt dragande med fabulerade lögner och påhitt och döljer det som är viktigt för oss!
  Dom handlar precis tvärt emot vad en normal journalists egentliga uppgift är!

  Här försvinner nu 100 journalister på ett bräde!
  Tack o gonatt säger vi och kan bara hoppas på att dom alla hamnar ute i snödrivan!
  Och det är ju även märkligt, trots att dom nästan uteslutande lever på fattigvården, så klarar dom ändå inte sin ekonomi.
  Detta tyder ju på att dom för det första är fullständigt inkompetenta att leda ett företag och för det andra så behövs dom ju inte heller!
  Nästa goda nyhet är att dom i desperation nu kommer att införa avgifter på sina nätupplagor!
  Vilket resulterar att absolut ingen normal människa kommer att läsa deras lögner längre!
  Kan det bli bättre? Dom gräver sin egen grav!

  Och en liten speciell tanke till det mediala missfostret länstidningen i Östersund!
  Nu ser vi framåt med spänning på Er snara halveringstid och inkapsling och en slutförvaring i Era egna lögner i den mediala avgrunden för tid och evighet!
  Finns helvetet så kommer Ni garanterat att hamna där, finns det inte så var inte orolig, djävulen kommer att skapa ett speciellt helvete bara för Er där Ni får god tid på er att tänka igenom alla Era synder och njuta av evighetens alla helveten!
  Vänligen
  Janne

 4. Sofia skriver:

  Just nu pågår en mycket intressant debatt mellan Lasse Wilhelmsson och ”Volkverhetzer” på bloggen Gotiska Klubben!

 5. Boris Stekenburg skriver:

  En arbetslös journalist är en bra journalist, eller åtminstone någon som inte kan göra mer samhällsskada.

 6. HH skriver:

  Jag tror att den verkliga grunden ligger i en förändrad mediesituation. Nyheter kan man få via nätet – osorterat! Vi kanske ser så småningom en återgång till 3-dagarstidningar som förmedlar lokala nyheter – dödslar, födslar, helt lokala nyheter o s v. Korta notiser om stora världen. Inga utfall mot oliktänkande, där är det kört!
  Minns själv Nora stads- och Bergslags Tidningar som kom ut just i Nora. Ett civiltryckeri med en flattryckspress som kom med en 3-dagarstidning. Det räckte för de flesta. Konkurrenten Nerikes Allehanda, Örebro, var naturligtvis massivare – och dyrare!
  Unga människor i dag läser inte dagstidningar över hövan. De flyttar också mer och har man inte vant sig vid en daglig tidning har man heller inget behov.

 7. HH skriver:

  Tillägg: Länstidningen var tidigare en centerpartistisk tidning. Centerpartiet sålde som bekant ut alla sina tryckta media. Östersunds Posten var en moderat tidning.
  Under den tiden förekom inte presstöd. Möjligen kunde en tidning knuten till ett visst parti få pengastöd från detta parti. Gick inte tidningen ekonomiskt gick den i konkurs!
  Speciellt gällde detta partitidningar. Ny Tid var en inte oäven tidning, socialdemokratisk, i Göteborg. Göteborgs Posten krossade den, arbetare köpte hellre GP för där fanns alla annonser!
  GP:s ägare Hjörne förstod redan från början vad sport betydde liksom annonser. Göteborgs Handels- och Sjöfarts Tidning med Segerstedt i spetsen utkonkurrerades så småningom helt enkelt för att redaktionen till en början inte ville skriva om sport.
  Hjörne var smart på ett annat sätt: han placerade tidningens tryckeri och redaktion alldeles invid centralstationen i Göteborg. Den första tidning som kom på morgonen i t ex Värmland, var inte Karlstads-Tidningen eller någonting liknande, utan just – trumvirvel! – Göteborgs Posten!

 8. Pica pica skriver:

  Nja du HH, om du menar Länstidningen i Östersunds så var den socialdemokratisk. Östersunds Posten var (och är) centerpartistisk.

 9. HH skriver:

  Hej Pica pica! Nu är det faktiskt så att jag fordom jobbade som journalist på Östersunds Posten och jag måtte ha ett mycket dimmigt minne om ÖP om den var någonting annat än H/M. Men rätta mig gärna igen. Det där med politik var inte viktigt för mig som
  journalist. Faktiskt satte jag igång egenhändigt med en veckobilaga – jag vet inte om den finns kvar – med diverse reportage om folk och företeelser ute i bygden. Jag har alltid varit intresserad av just precis VANLIGT folks leverne och deras historia.

  • elfyma+ skriver:

   Har alla riktiga journalister sparkats eller mobbats ut nu ?
   Var Elisabet Höglund den siste som kastade in handduken ?

   • HH skriver:

    Ja elfyma, det första jag lärde mig som volontär – jag gick alltså inte på någon journalist.högfärds-skola! – var ordet Och. När man skrivit sin kria och lämnat den till redaktionschefen (jag minns väl mitt första manus) körde han upp glasögonen i pannan efter ha muttrat gillande till en början och sa sen: Och? Detta Och lärde jag mig var viktigt – för det finns alltid två sidor av en sak! A kommer med ett påstående, B har en annan vinkel. Alltså intervjuar man bägge och låter läsaren avgöra vad som är rimligt. Sådan är riktig journalistik. Inga pekpinnar. Inget påstående. Inget kåserande! Fakta!
    Jag surnade till under uppståndelsen av Nobel-festligheterna och det sedvanliga tramset. Ingenstädes fick lyssnaren/tittaren veta bakgrunden till Nobels storslagna donation!
    Jag är inte skåning och har jag skrivit det förut skriver jag det igen: sträck på dig skåning! Släkten Nobel hette först Nobelius och det var en latinisering av Östra Nöbbelöv här i Skåne som gav namnet. Sonen till den första kortade det till Nobel. Sonsonen till den hette – trumvirvel! – Alfred Nobel!
    Men åter till journalistiken – jag ser för det mesta dålig sådan. Jag har frågat och frågat och frågat olika tidningsredaktioner varför de inte skriver om invandrarna – var kommer de ifrån? Vad flydde de ifrån? Vad vill de med sina liv här?
    Själv minns jag just detta i samband med Ungern-revolten och de flyktingar vi följde upp. Ett bra folk! Men de är ju européer…

 10. Trill skriver:

  Journalistik är att förmedla händelser, fakta och skeenden sanningsenligt.
  Personliga åsikter och tyckanden hör till twittervärlden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: