Planerat åldrande påverkar våra liv -mer än vi anar

Vem har inte råkat ut för att datorn eller skrivaren plötsligt slutar fungera- utan synbar anledning ?
Avancerad felsökning hjälper då inte och kundsupporten kan inte/vill inte avhjälpa problemet.
Du har då troligen råkat ut för något som kallas planerat åldrande.


Resultat efter avancerad felsökning ?

Datorer och skrivare ska sluta fungera efter 5 år för att vi ska tvingas köpa nytt.
Det är ingen konspirationsteori längre utan bister verklighet.

Planerat åldrande infördes för ca 100 år sedan när glödlampan uppfanns.
Någon ambitiös ingenjör hade då den dåliga smaken att förbättra glödlampan så att den höll alltför länge.

Tillverkarna bildade då en kartell med det uttalade syftet att begränsa glödlampornas livslängd för att ”stimulera” försäljningen.
Kartellen bestämde att glödlamporna skulle slockna för gott efter 1000 timmar.
Se den tankeväckande filmen Glödlampskonspirationen på SVT-Play.

Glödlampskartellen har tyvärr fått många efterföljare ända in i vår tid, vilket framgår av filmen med önskvärd tydlighet.

PS.
Även min dator och skrivare slutade fungera (efter exakt 5år).
Väntar nu på att även vitvarorna slutar fungera.
Men de har förhoppningsvis programmerats att hålla längre än 5 år.

//Elfyma+

7 Responses to Planerat åldrande påverkar våra liv -mer än vi anar

 1. Bengt Lundström skriver:

  Tyvärr fungerar vårt ekonomiska system i huvudsak så, att det bara tar från naturen, utan att ge tillbaka, frånsett den återanvändning av t.ex. metaller o.a. i elektroníska apparater som finns. Frågar man tillverkaren om varför prylarna inte håller, så får man kanske svaret(om man ö.h.t. får ett svar!), att det skulle leda till arbetslöshet om produkterna skulle hålla ”för länge”. En ”vit” lögn, då inget privat företag skapas av sociala skäl, utan för att sälja och generera vinster för ägaren / ägarna.

 2. Janne skriver:

  Istället för aktiv dödshjälp så inför dom passiv hemhjälp
  MVH
  Janne

 3. fund3rsam skriver:

  Produkter ”programmeras” inte för att hålla ett visst antal år. Det är en konspirationsteori som förutsätter att alla producenter har bildat en kartell mot konsumenterna. Det kan kanske finnas något enstaka fall för någon speciell produkt då detta skett, men det är i så fall undantaget som bekräftar regeln.

  När man utvecklar en produkt så måste man också anta en förväntad livslängd. Tag datorn som exempel:
  Hur länge kan man anta att en dator används? Utvecklingen går framåt och en 5 år gammal dator är för de flesta gammal teknik. Normalkonsumenten byter därför ut sin dator efter MAX 5 år oavsett om den fungerar eller ej.
  Att tillverka en dator som håller säg 15 år kräver högre kvalitet och till det krävs mer resurser. Priset blir naturligtvis också mycket högre.
  Eftersom normalkonsumenten ändå kommer att byta ut datorn när den blivit 5 år gammal så kommer den gamla högkvalitativa datorn att stå oanvänd eller kastas bort. Man har då slösat bort resurser till ingen nytta.
  Men det blir förmodligen inte så eftersom konsumenten inte är villig att betala för 10 år extra hållbarhet. Konsumenten kommer istället att välja en billigare dator som täcker hans behov.

  Jämför med serverhallen på ditt företag. Där finns datorer som har en helt annan livslängd och tillförlitlighet än de datorer som vi normalkonsumenter köper. MEN priset är flera gånger högre för samma prestanda.

  Sammanfattning: För lång livslängd är slöseri med både ekonomiska resurser och naturresurser.

  • elfyma+ skriver:

   Tror du att de ljuger i filmen ?
   Datorer och skrivare ska kunna användas längre än 5år för vanligt surfande, ordbehandling etc., om man köper dyrare modeller med höga prestanda.
   Min dator och skrivare (av olika fabrikat) hade godtagbara prestanda ända tills de drabbades av ”plötslig död”.
   Det räcker med att Intel, AMD och några till ingår i kartellen för att styra marknaden för IT-produkter.

   • Blodsven skriver:

    Tvivlar inte heller på att vissa produkter kan tillverkas i bättre kvalitet med längre livslängd, utan att för den skull nödvändigtvis bli fan så mycket dyrare. Pappskallarna i MP inbillar oss alltid att äldre prylar är sämre för miljön, och på så sätt går kapitalismens ärenden genom att uppmana folk att köpa nytt.
    Ett lysande exempel är 4-takts utombordsmotorer som är nästan dubbelt så dyra som 2-takts dito. 4-taktaren är mer miljövänlig, drar mindre bränsle, är tystare osv, så med dessa muppars logik så borde den ju subventioneras så folk väljer den ist. Problemet är bara den jäveln håller kanske dubbelt så länge, och då får ju inte tillverkarna sälja lika många. Någon som tror att den skulle vara dubbelt så dyr att tillverka jämfört med 2-taktarn, eller om miljömupparna tänker pressa tillverkarna att sänka priset så att folk har råd att köpa skiten?

   • fund3rsam skriver:

    Det finns ju datorer som håller längre. OM man är villig att betala för dem. Men hur många är villiga att betala för något de inte behöver?

    Om Intel och AMD ingår en kartell så finns det ju lysande affärsmöjligheter för de andra företagen att sälja de produkter som Intel och AMD inte vill ta fram. Varför gör de inte det i så fall? Finns det en möjlighet att tjäna pengar så vore väl företagen dumma om de inte utnyttjade tillfället. Eller hur?

  • Jern&Betong skriver:

   Jag flyttade en gång en TV som gått mindre än 10 år från en våning till den andra. När jag skulle slå på den var den ohjälpligt död. En som lagar gamla TV sa att det berodde på att jag flyttat den. Men varför håller då en TV från 70-talet som jag flyttat många gånger, undrade jag. Jo, förklarade han, nu för tiden snålar man på de dyra metallerna och då blir de så spröda att de går sönder för minsta stöt.
   Slutsats: Billig produkt ger ny produkt. Den som gjorde en dyr och mer hållbar produkt säljer sämre i första skedet och är helt borta i skede två eftersom det skedet helt enkelt saknas.
   Nu har jag gjort mig helt osårbar för TV-producenternas krigföring mot konsumenterna genom att inte se på TV.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: