Fackets jakt på oliktänkande är antifackligt

Kan man vara med i något av LO:s förbund och samtidigt aktiv i Sverigedemokraterna ?

Det beror på. 

Byggnadsarbetaren ringde runt till LO:s medlemsförbund och frågade.

Flera av förbunden har antingen uteslutit eller tagit ifrån medlemmar förtroendeuppdrag sedan det uppdagats att medlemmen också är aktiv i Sverigedemokraterna. Men det finns ingen enhetlig linje.


Hårdast i sin bedömning är Transportarbetarförbundet.
Sedan 2008 har ett tiotal personer fått lämna förbundet sedan det visat sig att de varit aktiva i partiet.
– Det beror på att vi har ett större behov än andra förbund att markera mot lönedumpning. Det ska inte gå att ställa invandrare mot låga löner, säger Martin Viredius som är pressansvarig på förbundet.

Nästan likadant ser det ut hos GS. Enligt deras stadgar har de rätt att utesluta både passiva medlemmar och personer med förtroendeuppdrag som inte delar förbundets värderingar.

De flesta förbund säger att de antingen har stadgar eller en särskild policy som kräver att medlemmarna ska dela arbetarrörelsens värderingar för att kunna vara aktuella för ett förtroendeuppdrag.

En del förbund, som Elektrikerförbundet, saknar policy. Istället bedömer de från fall till fall.

Men rättsläget är oklart. Enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet har varje arbetstagare rätt att ansluta sig till ett fackförbund.

Men samtidigt har en förening rätt att ensidigt besluta om medlemskap. Enligt Sofie Rehnström som är jurist på LO är det avgörande vad som står i förbundens stadgar.
– En ideell förening styrs av föreningen själv. Hatar jag svarta ska jag kanske inte gå med i en förening som värnar allas lika värde. (Byggnadsarbetaren).

Kommentar:
En fackförening är inte vilken förening som helst.
Fackförbunden har genom arbetsrättens regelverk tilldelas en makt som inte föreningar i övrigt har.

När den offentliga makten tilldelas icke-offentliga institutioner, som fackföreningar, är det rimligt att staten också ställer upp som krav att makten utövas med samma respekt för grundläggande friheter och rättigheter som när det är staten själv som utövar makten.

Staten har inte rätt att diskriminera medborgare på grund av deras åsikter.

Staten kan inte vägra någon att omfattas av sjukförsäkringen för att hon är kritisk till invandringspolitiken eller inte gillar Reinfeldt.
Staten måste förhålla sig neutral.

Vissa fackföreningar verkar anse att den typen av krav inte kan ställas på dem.

Men om en organisation intar den inställningen är det också rimligt att ifrågasätta vilken makt som den ska tilldelas av staten.

Fackföreningar som diskriminerar medlemmar på grund av deras politiska åsikter förtjänar inte förtroendet att få utöva offentlig makt.

//Elfyma+

Relaterat:
Stefan Löfven finansierar och samarbetar med extremistiska Expo.
Facket och Expo samarbetar mot SD -Du betalar.

7 Responses to Fackets jakt på oliktänkande är antifackligt

 1. allemand skriver:

  Jaså, facket har glömt vad de skrek i Vaxholm?

  • Blodsven skriver:

   Facket har för länge sedan glömt vad dom är till för. Att dom stimmade lite i Vaxholm var bara färghållning…

 2. Tarzan skriver:

  Däremot går det bra att vara med i facket om du super skallen av dig ( för då e du sjuk ) och behöver inte arbeta.

  • elfyma+ skriver:

   Lärarfacket framhåller lärarnas kompetens inför löneförhandlingar.
   Men i verkligheten backar dom upp asberusade lärare som knappt kan stå på benen under lektionstid.
   Min dotter drabbades av Lärarfackets packade gunstlingar på gymnasiet.
   Skolan kunde inte sparka idioten -för han var ju sjuk enl.facket.

   Jag spottar inte i glaset – men har aldrig drucket alkohol på jobbet eller bakom ratten.
   Där går gränsen för oss som inte delar fackets ”värdegrund”.

 3. Varg i Veum skriver:

  Det är så sant. Om nu staten, de som har makten, nu inte skulle dela transportfackets människosyn så är det dags att problematisera det faktum att man ger privata intressen makt så lättvindligt.

  Personligen gick jag ur facket för över tio år sen då jag såg att jag hade större nytta av de nästa 9000 kronorna per år jag betalade till facket. De få (tre) gånger jag ansåg att facket kunde ha kunnat göra en insats för mig som fackmedlem kostade mig lågt räknat en 200 000 kronor per gång.
  dvs antal månader (23år) jag varit med gånger månadskostnaden delat med antal gånger jag behövt hjälp. Nu har ju avgiften blivit dyrare för varje år och jag orkar inte räkna ut inflation o.dyl. men som exempel så gör jag en förenklad uträkning för att sätta saker och ting i relation till varandra.

  Jag behöver väl inte nämna att dessa pengar vart bortkastade då ingen hjälp stod att finna hos facket. Därför beslutade jag mig för att gå ur och förhandla allting själv. Har nu ett avtal där jag automatiskt tjänar mer än de flesta som har liknande arbetsuppgifter och som låter facket sätta lönen åt dem.
  Facket är nog bra för dem som själva inte orkar förhandla, men egentligen även för oss som väljer det för då kan vi använda avtalet som grund för vidare förhandlingar 🙂

  A-kassan ska naturligtvis brytas loss från facket! Det är vansinne att en privat organisation ska få handha våra pengar, särskilt illa är det när organisationen styrs av en ideologi som inte tar hänsyn till individen. Vilket ju de yttrandefrihetsfientliga uteslutningarna är det yttersta beviset på.

  Fakta är att transportfacket de facto säger att t.ex. muslimer, som bevisligen förnedrar kvinnan ur ett vänsterperspektiv (slöjor o dyl.) har samma människosyn som transportfacket. Annars skulle väl en som säger sig vara muslim uteslutas också?

  • Varg i Veum skriver:

   Meningen ”som bevisligen förnedrar kvinnan ur ett vänsterperspektiv” ska vara ”…förnedrar kvinnan SETT ur ett vänsterperspektiv” (note to my self: klicka inte på sänd så snabbt)

 4. Varg i Veum skriver:

  Ska väl lägg atill att det var just transport jag gick ur. Men även om man vill vara med i facket så måste man inte vara med i just transport utan man kan välja ett fack med mer människovänlig människosyn. Unionen t.ex. kan många ur transport byta till utan problem. Man får då förutom mycket billigare månadskostnad även en bättre människosyn. Man hänger med i transports löneavtal oavsett (vilket är en vaninnig kliande finne i arslet på transport då många där anser att ”svartfötter” inte ska kunna få del av ”deras” förmåner som förhandling)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: