Befria oss från ”Enpartistaten”

Så skriver Sakine Madon i Expressen. En kvinna som i många fall är en av de mest demokratiska på den tidningen. Vill ge er tydliga exempel.

”Markeringen från liberalt håll var tidigare tydlig: blanda inte ihop politik och stat. Kritiken är lika befogad i dag, men har trist nog tystnat.
Integrationsminister Erik Ullenhags satsning på http://www.regeringen.se/tolerans innehåller opinionsbildning mot Sverigedemokraternas påståenden. Inget fel i sig, men ministerns åsikter hör hemma på Folkpartiets hemsida. Bedriv gärna politik, men låt bli att använda regeringens hemsida för påstått neutrala fakta. I synnerhet när den inte är det.
Dessvärre glider ”samhällsinformation” lätt över i partireklam. Reklam för nystartsjobben, med arbetsförmedlingen som avsändare, har presenterats med nya Moderaternas typsnitt. Finns det ingen broms mot dessa dumheter? Inser ledande politiker ens problemet?

Per Schlingmann, tidigare partisekreterare, är numera statssekreterare med ansvar för kommunikationsstrategi. Statsministern har traditionellt haft en statssekreterare för inrikesfrågor, och en för utrikesfrågor. Schlingmanns nya post blev en tredje, med regeringen – inte Moderaterna – som uppdragsgivare. Hans uppgift: att förklara regeringens reformer. Så sent som härom veckan satt Schlingmann och kommenterade Moderaternas utveckling i SVT:s Agenda.

När tjänstemäns och politikers roller rörs ihop får vi ett demokratiproblem av rang. Vem kan utkrävas ansvar när tjänstemän leker politiker? Och hur hederligt är det att politiker använder neutrala kanaler för opinionsbildning?

Dilemmat är att det först är i opposition kritiker höjer rösterna. Väl vid makten är det tyst. Säkert tycker en del allianspolitiker att de ger igen mot oppositionen med samma mynt. Glöm då inte att vid maktskifte kommer rollerna att vara ombytta. Och fler övertramp lär vänta.

Den som oroas över Enpartistaten har inte lyxen att luta sig tillbaks för att vännerna för tillfället sitter vid makten.

Sanna ord som vi sett om och om igen i handling från våran korrupta 7 klöver.

Varjager

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: