Privatperson JO-anmäler DO

En privatperson JO-anmäler DO sedan en muslimsk kvinna som inte gick en kockutbildning på grund av kravet att äta fläskkött fått 60 000 kronor.

”DO har tvingat Arbetsförmedlingen till en förlikning gällande en kvinna som frivilligt avstod en utbildning.

I utbildningen ingick att laga mat och då ska man givetvis provsmaka det man tillagar. Kvinnans religion förhindrar henne att smaka på mat som innehåller kött från grisdjur.

Arbetsförmedlingen har genom DO:s försorg tvingats betala 60 000 kronor i skadestånd för en utbildning hon självmant avstod ifrån, men som hon sedan ansåg att det var diskriminerande att inte kunna delta i”, skriver anmälaren.

Anmälaren, en man bosatt i Värmland, tycker att DO agerat felaktigt samt varit oaktsam i sin bedömning.

”DO har på ett slapphänt sätt agerat i detta ärende och därigenom slösat med statliga och allmänna medel genom att på intet sätt väga in kvinnans fria vilja och egna ansvar.

Kvinnan har oemotsagd och med aktiv hjälp från DO låtit tillskansa sig en ansenlig ersättning för något som hon frivilligt avstått från.

DO har i samförstånd med kvinnan utövat påtryckning mot en annan statlig institution (AF) och ingått en förlikning i stället för att låta saken gå till domstol, där en mer rättsäker bedömning borde kunna genomföras,” skriver mannen i anmälan till Justitieombudsmannen (JO). (Nt.se).

Det är säkert många som kan instämma i detta.
Även DO ska kunna ställas till svars för sina handlingar.
Eller så är det Diskrimineringslagen som behöver ändras.

Debatter:
# Sakine Madon intervjuar DO:s jurist (Newsmill)
# Diskrimineringslagen ska inte främja bedrägeri (Newsmill)
# DO:s GD Agneta Broberg diskuterar fallet med Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet i Studio Ett.

//Elfyma+

One Response to Privatperson JO-anmäler DO

 1. Jern&Betong skriver:

  Vad jag förstår kan tjänstemännen på DO och AF slösa bort allmänna medel utan att drabbas av någon personlig sanktion. Det som kan hända är att myndigheten måste ändra sitt beslut.
  Det är hög tid att återinföra ämbetsmannaansvaret.

  I Dagens eko 17.45 förklarade den försvarsminister,Leni Björklund som skrev på avtalet om vapenfabriken i Saudi-Arabien att hon inte kunde uttala sig i frågan. Hon hade nämligen släppt saken och ägnade sig nu åt andra frågor. Hör här:
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3437&grupp=17277&artikel=5003922
  Så arrogant kan alltså en fd minister vara.

  Den största frågan där ämbetsmannaansvar bör utkrävas är den om massinvandringen som förstörde och fortsätter att förstöra vårt land. De ansvariga tjänstemännen och politikerna har de facto begått landsförräderi.
  Eller så kan de dömas enligt strafflagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: