Libyens rebeller kritiseras av FN

Vi som lyfte ett varnade finger för den arabiska våren får nu svart på vit att vi hade rätt igen.

”Men också rebellerna genomförde grava övergrepp som krigsförbrytelser och brott mot internationell rätt, även de utförde massiva angrepp mot befolkade städer.

Sådana anklagelser har kommit tidigare från människorättsaktivister, vad som är anmärkningsvärt är att de nu kommer från ett FN-organ.

Kommissionen hävdar också att övergreppen fortsätter i stor skala fortfarande i dag, med avrättningar och brutal tortyr och människor som bara försvinner – och allt detta sker eftersom ingen riskerar att straffas.
Förföljelserna riktas mot personer och ibland hela städer som uppfattas ha varit lojala mot den förre diktatorn överste Kadaffi, mest utsatta har svarta afrikaner varit eftersom de misstänks för att ofta ha tjänstgjort som soldater i Kadaffis arme men det finns också ett inslag av vanlig rasism.”

Va, kan araber vara skyldiga till rasism……….

Varjager

2 Responses to Libyens rebeller kritiseras av FN

  1. Arabernas rasism gentemot Afrikas negerbefolkningar är väl dokumenterad genom århundradena. Slavhandeln försiggick (och förekommer än i dag) till största delen med ”varor” från sub-sahara Afrika. Araber ser ännu idag ner på negrer som lägre stående varelser (vilket gör somaliernas status lite problematisk). Ordet ”kaffer” som var ett skällsord i det gamla Sydafrika, tros komma från arabernas ord för icke-muslimer – kufr. Det är inte förvånande att araberna och/eller berberna i Libyen nu vänder sig mot de lätt urskiljbara sub-sahara-afrikanerna i landet. Det var snarare så att Khaddafi var ett undantag i hundratals år av förföljelse, men å andra sidan vill jag minnas att hans khaddafi-klan är jämförelsevis liten och han var i princip tvungen att ta in rekryter söderifrån som han kunde lita på. Det spekulerades också ett tag när Khaddafi var på flykt att han tagit sin tillflykt till någon av tuareg-klanerna i södra delen av landet, med vilka han hade goda förbindelser.

  2. Olli Rein skriver:

    Alla(h) vet vi nog att de värsta rasisterna är araberna och som ”Verkligheten i Sverige skriver att arabernas rasism mot Afrikas negerbefolkning är väl dokumenterad genom århundradena”. Men det vet ju du också Varjager, du bara ironiserar lite grann, och det är rätt, för är det verkligen någon svensk tidningsskribent i Fulmedia som ännu har satt det ordet på pränt. Det betvivlar jag starkt. Här är det ju någon från FN som har uttalat sig. Tyvärr stod kriget mellan två diktaturer Khaddafi och Al Qaidas hantlangare bland rebellerna. Det såg vi tidigare än de flesta andra och att det skulle bli någon demokrati trodde vi väl aldrig på. Däremot trodde åtminstone utåt närmare 100 % av Fulmedias tidningsskribenter på den sagan, och tyvärr tror jag merparten tror på någon sorts arabisk demokrati, men den kan de inte närmare presentera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: