Medierna sprider myter om utvisningar, säger fd gränspolis

Det är inte bara regeringens ”Bagdad Bob”, Erik Ullenhag, som sprider myter om invandringen.

Verkställighet av utvisningar kan dröja länge eftersom den berörde inte vill uppge sin rätta identitet.
Men sekretessen kring detta gör att medierna kan sprida vilseledande information, skriver fd gränspolisen Daniel Wall Andersson på Newsmill.

Den senaste tiden har utvisningar återigen debatterats i Sverige.
Anledningen är bland annat det uppmärksammade fallet med en barnfamilj i Ånge som utvisades till Armenien och flera fall där aktivister blockerat Migrationsverkets förvar i syfte att stoppa utvisningar.

Fram till i år jobbade jag själv på Gränspolisen med att verkställa utvisningar. Där märkte jag själv hur kontroversiellt ämnet är – men också hur låg kunskapen, hos allmänheten, är om hur lagstiftningen fungerar.

Mitt yrke ledde någon gång till rena utfrågningar i sociala sammanhang.

Men, du har ju varit med och skickat hem asylsökande, sade några. Jag förklarade försiktigt att vi inte har verkställt några asylsökande eftersom den människan är i processen för ett eventuellt uppehållstillstånd, och vi kan ju inte sända hem någon som inte fått sitt ärende prövat.

Jamän, ni skickar hem flyktingar i alla fall, sade andra. Jag förklarade att jag aldrig verkställt en endaste flykting eftersom en flykting, enligt gällande lag, får uppehållstillstånd. Nu blev ansiktena än mer frågande.

Men, vilka skickar ni tillbaka då? Jag försökte på ett värdigt sätt förklara att jag verkställer de som sökt uppehållstillstånd men, efter prövning enligt utlänningslagen, inte fått detta beviljat.

Jag försökte även att förtydliga att jag, som polis, bara verkställer de som fått avslag men inte lämnar landet frivilligt, skriver Daniel Wall Andersson   (Läs mer).

//Elfyma+

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: