Nobelstiftelsen välkomnar diktaturer. Men portar SDs Åkesson.

Prata om allas lika värde. Hyckleriet når nya botten nivåer.

Nobelstiftelsen portar SD-ledaren – och välkomnar diktaturer.
Samtliga partiledare har traditionellt bjudits in till Nobelfesten – tills Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Att Jimmie Åkesson får nobben beror enligt Nobelstiftelsen på att den vill verka i Alfred Nobels humanistiska anda.

Samtidigt bjuds åtta diktaturers ambassadörer in till prisutdelningen. Det är nämligen så Vitryssland, Eritrea, Iran, Nordkorea, Saudiarabien, Sudan, Syrien och Zimbabwe ska klassas, enligt Utrikespolitiska institutet.

Det låter inte särskilt konsekvent?
– Det kan man möjligen säga, därför att … Men å andra sidan är det två helt olika frågeställningar, säger vd Lars Heikensten.
Men om ni bjuder in diktaturer, och anser er ändå kunna arbeta i Nobelprisets anda, då kan ni väl bjuda in Åkesson?
– Jaa, alltså jag säger inte att man inte skulle kunna göra det. Jag bara konstaterar att Nobelstiftelsens styrelse valde förra året att inte göra det, och det beslutet har inte styrelsen velat ompröva i år.
Men det gäller ju diktaturerna också?
– Vi har genom årtionden följt den normen att vi inte har gjort skillnad mellan länder, utan vi har bjudit in alla ambassadörer som har varit verksamma i Stockholm.

Det låter som om du kan tänka dig att ompröva det i framtiden?
– Man ska aldrig säga aldrig. Men det var inte det jag sa att jag kan tänka mig att ompröva. Jag kan däremot tänka mig att vi kommer att ha diskussioner framöver hur vi ska förhålla oss till Sverigedemokraterna. Det beror väl lite på hur deras ställning utvecklas, hur deras politik utvecklas.”

Enda orsaken till att Åkesson inte bjuds in är att om Åkesson bjuds in då måste media erkänna att SD är ett vanligt parti. Då blir rädslan att mer folk får upp ögonen för partiet.

Varjager

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: