Finlands nationaldag firas idag

Blev högeligen överraskad när jag passerade Stora Torget i min hemkommun – de hade hissat Finlands flagga för att celeblera Finlands nationaldag.
Det visade sig att kommunen har som tradition att celeblera de nordiska nationaldagarna. En trevlig tradition så länge det nu varar.

För historielösa fredsskadade svenskar kan det vara svårt att förstå varför våra grannländer envisas att fira sina nationaldagar.
Lyssna på detta SVT-inslag så kanske ni förstår.

Svenskar har tidigare haft en nedlåtande attityd mot den fattige kusinen från österlandet.

Sverigefinnarna som kom hit på 50-60talet betraktades som ”nyttiga idioter” som arbetade halvt ihjäl sig  för skitlöner inom svensk industri.

Men det är historia nu. Idag välkomnas bara identitetslösa ”onyttiga idioter” till Sverige.

Det florerar många vandringssägner om finnar (som vi idag kan skoja om).

Några exempel:

– Alla finnar slåss jämt och ständigt!
Vi låss inte jämt.Vi måste hinna basta och supa också.

Varför bastar alla finnar?
Varför lösa på duschvatten, när man kan vettas port siten?

Finnar svär hela tiden!
I helvete heller! Perkele är ingen svordom, det är ett kraftuttryck.

Varför bär alla finnar gummistövlar och träningsoverall?
Man vet aldrig om det börjar regna på spjuttävligen.

Alla finnar är bra på backhoppning!
Nej, bara de som inte är bra på hockey, rally, Formel 1.

Varför emigrerade finnar till Sverige, om det nu är så bra i Finland?
Vi var tvungna att agera, så att vi inte skulle få ett u-land som granne.
Dessutom ville vi dela med oss av våra kunskaper om hockey, mobiltelefoner, design, arkitektur .

Finnar dricker bara Koskenkorva!
Inte bara, vi dricker Finlandia, KOFF och Lapin Kulta också

Finnar kan inte blanda groggar!
Jodå! Vegetarian mix: 8 cl Koskenkorva, lägg i en ärta, låt dra i fyra sekunder, ta bort ärtan, drick! White Christmas: 12 cl Koskenkorva och fem droppar tippex.

Är bastu och sauna samma sak?
Bastu är för svenskar, något där finnar byter om.
Sauna är där finnar bastar (inget att skoja om).

Och efter uppvärmning med Koskenkorva och Sauna så ska det tävlas.
Populäraste grenen är politiskt inkorrekta Kärringkånk”.

Relaterat om (vår gemensamma) historia

//Elfyma+

5 Responses to Finlands nationaldag firas idag

 1. Olli Rein skriver:

  Fan du har ju humor också, och självironi. Men varför lade ni er finska nationaldag precis ett halvår efter den svenska? Fast det är ju midsommar som är Sveriges riktiga nationaldag, med SM i supning och andra kulturella företeelser.
  Hå,hå,ja,ja där är jag för gammal idag.

 2. Varg i Veum skriver:

  Jag kommer ihåg många av de här lustigheterna från min uppväxt. Blev ofta kallad finnjävel från en del, I början fick jag spö ett par gånger för att jag var finne (8 år var jag då) men jag, och antagligen de allra flesta finnar, valde att inte döma alla svenskar efter dessa få.
  Efter ett tag brydde man sig inte och ”hatet” som det kallas idag avklingade när de märkte det.

  Märkligt hur tiderna har ändrats. Nu förtiden bir det nästan världskrig bland PK-svenskarna om någon säger någonting liknande till eller om MENA folk. Det är sannerligen en ny multikulturell kränkhetskultur som slagit rot i sverige. Det är mode att känna sig kränkt för minsta lilla.. det kan aldrig sluta bra.

  • elfyma+ skriver:

   Har liknande erfarenheter. Blev ofta kallad ”djävla finnpajsare” på ett mycket nedlåtande sätt av några svagpresterande svenska skolkamrater.
   Men jag fick min revansch. De föddes med silversked i munnen och hade alla möjligheter i livet men de dekade ändå ner sig.

 3. Olli Rein skriver:

  I min skola på landet i Sverige, fick vi två finska barn från samma familj till vår så kallade b-skola, två årskullar i samma klassrum och bara en lärare. Vi var då en 1-2 klass, där jag gick i tvåan och en finsk flicka vid namn Rauni Orava började, när på året har jag glömt.

  En pojke som hette Matti Orava började i ettan. Ingen extrapersonal för detta, så vitt jag minns. Det är ju mer än femtio år tillbaka i tiden. Barnen kunde högst något ord svenska, och kanske var deras mor med någon dag, men det har jag inget minne av.

  Hur som helst var det ingen som var elak mot dessa, utan vi var nog lite nyfikna istället.
  De fick bostad i en relativt nybyggd mangårdsbyggnad på en f.d. bondgård, vilket tillhörde skogsbolaget mannen fått jobb på som skogshuggare, den låg ca 4-5 km från skolan och skolskjuts fanns.

  Det tog inte så lång tid innan de finska barnen pratade och förstod svenska riktigt bra, trots att de inte fått några extrainsatser. Dock minns jag inte vad vår lärarinna hade för specialböcker till dem, men någon extra personal var aldrig nödvändigt.

  De hade två yngre syskon Kalevi och Hilka. Alla barnen blev goda medborgare, och utbildade sig, men bodde kvar i en annan del av socknen, vilket två gör fortfarande. Endast Kalevi återvände till Finland och blev långtradarchaffis och Matti som varit fastighetschef på ett företag dog för något år sedan, men Rauni är specialutbildad arbetsterapeut och hon var lika bra i friidrott som de bästa pojkarna i skolan, den yngsta flickan känner jag inte till så mycket om, där var åldersskillnaden för stor. Föräldrarna är nu döda, men blev bra nog gamla.

  Tänk hur det gick till i slutet av femtiotalet och början av sextiotalet, när barn var snällare, och de allra flesta hade samma uppväxtförhållanden, och en vilja att lära sig det nya för dem som kom utifrån, och hade ett annat språk i bagaget. Så vitt jag vet så blev de tvåspråkiga plus engelska, och det utan hemspråkslärare, socialbidrag och allt annat som ska till idag.

  • Varg i Veum skriver:

   Det är min erfarenhet också. Jag blev satt i en svensk 2:aklass direkt (vi kom på nyårsdagen 70) Jag förstod inte mycket men jag kommer ihåg att jag var vansinnigt fascinerad över böckerna om Li och Lo. På kvällarna gick morsan efter sitt arbete på stålverket, jag och mina två äldre bröder på svenskakurs i några veckor eller om det var ett par månader.

   Och tro det eller ej, vi lärde oss svenska snabbt trots att svenskan är ett avlägset språk från finskan.
   Men det var aldrig nån som talade om för oss att vi inte behövde lära oss svenska. Vi var lite konstiga på den tiden, vi tog det som nåt naturligt att man behövde kunna språket i landet man bodde i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: