Valfrihet -men bara på låtsas inom äldrevården

Att de äldre själva ska få välja själva sin omsorg används ofta som argument för att öppna upp för privata företag inom äldreomsorgen. 

Ekot: ”Du har varit ute i medierna och pratat om att om din mamma blev så sjuk så skulle du åka tunt på olika boenden och välja det bästa, men fungerar det så i verkligheten”?

– Det jag beskriver är så som jag skulle vilja att det fungerade svarar äldreminister Maria Larsson

Men Monica Lombard från Lund menar att Maria Larssons önskan är långt ifrån verkligheten. Hon ville absolut inte ha sin mamma på ett privat vårdhem, men fick i slutändan ändå inget annat val än att flytta mamman till Nibblegården som först drevs av Attendo och nu Carema.

– Det man sa till oss var att om vi inte tog den platsen så skulle den gå ifrån oss och sen visste man inte när vi skulle kunna bli erbjudna en ny plats.

Och enligt professorn Mats Thorslund som jobbat med äldrefrågor i många år så går det egentligen inte att tala om någon valfrihet i de här sammanhangen.
– För att det ska vara en ordentlig valmöjlighet så måste det finnas fler än en plats att välja på.

Personer som är aktuella för särskilda boenden har ofta så stora och svåra behov att det inte är tal om att sätta sig på en väntelista. Det handlar om ett akut behov att få flytta in. I sådana lägen är det oftast så att det inte finns fler än ett alternativ. Då existerar ingen valfrihet.

Men bara tre kommuner i hela Sverige har valt att använda sig av lagen om valfrihet gällande äldreboendena, vilket ska innebära att de äldre själva ska få välja sitt boende.

Av de tre är det bara Nacka som säger sig nå upp till full valfrihet. Lidingö och Stockholms egna undersökningar har visat att bara runt hälften av de äldre får komma dit de vill.

Men äldreminister Maria Larsson menar att det visst finns en viss valfrihet på vård och omsorgsboendena.
– Att ge den äldre möjligheten att själv avgöra, ska jag vänta lite längre på en plats på boendet jag allra helst vill ha eller ska jag ta den plats som är ledig nu?

Om man är så sjuk att man inte har den möjligheten att vänta, vad ska man göra då?

– Då får man fatta beslut utifrån det. (Ekot)

Vad ministern menar är att ”du kan få välja vilket äldreboende du vill så länge du väljer det enda alternativet på orten”.

//Elfyma+

One Response to Valfrihet -men bara på låtsas inom äldrevården

  1. Tarzan skriver:

    En lösning är att kyrkorna startar vårdhem som dom tänker göra i Sollentuna. Men Elfyma både du och jag visste redan för 35 år sedan att det skulle bli så här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: