Äldrevården i Sverige fungerar ej utan de anhöriga

Vårdskandalerna på äldreboenden har stått i fokus den senaste tiden, men nu visar det sig att drygt 6 av 10 av de gamla inte får någon offentlig omsorg alls.

Enligt en ännu inte publicerad rapport från fackförbundet Kommunal har ansvaret för äldreomsorgen istället skjutits över på de anhöriga. Många av dem tvingas gå ner på deltid eller sluta att jobba för att kunna ta hand om sina åldrande föräldrar.

1980 fick 67 procent av de över 80 någon form av offentlig omsorg, i dag får bara 37 procent av dem ta del av den allmänna omsorgen.

-Jag tycker att det är förfärligt, säger Annelie Nordström som är ordförande i Kommunal.
-Det är faktiskt dubbelt så svårt att få ta del av offentlig omsorg i dag jämfört med 80-talet.

Trots att vi blir allt äldre så visar Kommunals rapport att samhällets kostnader för äldrevården sjunkit. Det innebär i praktiken att allt färre arbetar inom äldrevården och att det är de anhöriga som tagit över ansvaret.

På 80-talet uppgav 40 procent av de äldre att de fick hjälp av en anhörig som de inte bodde ihop med. I dag har den andelen ökat till hela 67 procent.

-100.000 personer uppger i dag att de tvingats gå ned i arbetstid eller slutat att jobba för att ta hand om sina äldre anhöriga. Man lägger alltså över den ekonomiska bördan och ansvaret i de anhörigas knä, säger Annelie Nordström.

Äldreminister Maria Larsson hälsar att hon avvaktar med att kommentera rapporten tills den publicerats (14/11 på förmiddag).(Se SVT-Rapport).

Kommentar:
Anhöriga svarade för en stor del av äldrevården för 100år sedan, men då var skatterna mycket lägre.
Idag betalar vi världens högsta skatter  men har ändå inte råd att bekosta en värdig vård för våra gamla.
Och vi behandlas olika beroende på ålder och härkomst.

Ta något lugnande innan ni ser Florence Karlssons sista resa i Dokument Inifrån.

Om Florence insjuknat före 65års ålder hade hon erbjudits dygnetrunt uppassning med upp till 5 skattefinansierade personliga assistenter livet ut, vare sig hon var sjuk eller ej (Länk).
Med rymligt samvete och rätt läkarkontakter är allt möjligt. Men loppet är kört när man fyllt 65år.

Om Florence kommit till Sverige som ”ensamkommande barn”, eller som fejk-invalid hade hennes anhöriga kunnat berika sig på hennes hjälplöshet.(Ex.1). (Ex.2). (Ex.3).

Att arbeta, vara hederlig och att göra rätt för sig lönas i det nya Sverige med vanvård och stora uppoffringar.

//Elfyma+ 

2 Responses to Äldrevården i Sverige fungerar ej utan de anhöriga

 1. Tarzan skriver:

  Vi var många som kunde förutse detta för 30 år sedan – vi förstod att en dag skulle pengarna ta slut – men inte att pengarna skulle gå till kulturberikarna. Men vi visste att dom gamla skulle få ta den första smällen, just dom som har byggt upp Sverige, men deras ansträngningar går nu till parasiterna ( kulturberikarna )

 2. Göran skriver:

  Jaså, äldrevården fungerar inte längre? Personalbrist? Pengabtist?

  Vad tog alla nyanlända vägen? De som officiellt längtar efter att arbeta och de som enl. folkpartiledaren Jan Björklund skall rädda Sverige.

  Kan det vara så illa att man inte vill byta ut ett generöst bidrag, mot en lön från eget arbete? Eller är det så att vårdens pengar omprioriteras för att nyanlända skall kunna fortsätta med att rulla tummarna hemma vid köksbordet. De välstekta sparvarna kommer per automatik genamo den den allt fattigare och skattetyngde Svensson.

  Hörde på Tv-nytt att skattemyndigheten skall upprätta en hemsida, dit folk kan ange vänner och bekanta om de misstänker svarta-jobb eller svarta pengar. Rena rama sovjetstilen!!!!

  En sak är säker, jag skall aldrig nånsin kontakta skattemyndigheten av den anledningen.

  Bättre med både svarta och vita pengar i madrassen, än att anförtro dem åt statens skattemyndighet. De pengarna går nämligen inte att köpa mångkultur för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: