Mördare blir omsvärmade av godhetsapostlar

I kriminalvårdskretsar kallas de ”mördargroupies”. De är kvinnor som via brev och telefon söker kontakt med dömda mördare i fängelser.

De erbjuder stöd, sympati och inte sällan kärlek.
Kvinnorna är i regel inte själva kriminella, men tycks hysa ett hopp om att kunna rädda och omvända dessa samhällets sämst sedda människor.

Anders Eklund, dömd för bland annat det uppmärksammade Englamordet, fick med sin tvivelaktiga berömmelse tämligen omgående en flickvän – en sjuksköterska med en dotter i Englas ålder.

Knutbypastorn Helge Fossmo har gift sig i fängelset. Det har även Åmselemördaren Juha Valjakkala gjort – fyra gånger.

Annika Östbergs många brott har ständigt förringats, och hon själv har förärats såväl bokkontrakt som ynnesten att sommarprata i P1.

Lars Inge Svartenbrandt, vars brottsregister skulle kunna användas till att tapetsera Globen, gav redan på 1990-talet ut en självbiografi. Otaliga journalister har köat för att få berätta hans livshistoria.

Senast i raden av bokbrottslingar är polismördaren och krigsförbrytaren Jackie Arklöv, som nu ger ut Marionettmänniskan på förlaget Vulkan, i samarbete med Fryshuset.

Vi bör läsa deras böcker med kritisk distans, och inte reducera oss själva till mördargroupies, skriver Johan Ingerö på ledarplats i Svd.

//Elfyma+

5 Responses to Mördare blir omsvärmade av godhetsapostlar

 1. svenskasvensson skriver:

  Jag tror att något med dessa kvinnors uppväxt, har gått galet, eller så tror dom att dom ska kunna leva i lyx på brottslingarnas pengar.

 2. Tarzan skriver:

  Det är ärthjärnan LINDA SKUGGE som står bakom VULCAN

 3. allemand skriver:

  Vad det gäller Östberg tycker jag att hon sonat sina brott. Tänk om straffen vore sådana i Sverige.

 4. Penumbra skriver:

  Många kvinnor dras till kriminella vilket är bekräftat psykologisk fakta. Jag är själv vittne till ett sådant fall. Det finns också förklaringar ur ett psykologiskt perspektiv men det ska jag inte ge mig in på här.

  Bästa sättet att få stopp på kriminella psykopaters böcker och offentliga framträdanden är att låta bli att köpa deras böcker, titta eller lyssna på dem. Dessa människor är ofta just psykopater och enormt bra på att manipulera sin omgivning, så även dem utanför fängelserna som engagerar sig i brottslingars väl och ve. Det gäller att stänga av öronen och ignorera dem. Låt kriminologer och brottspsykologer hålla på med dem.

  Östberg må hända har sonat sina brott men ska inte få en sådan uppmärksamhet eller få framträda så som det nu blev. Det är naivt och dessutom respektlöst mot offren och deras anhöriga.

 5. L Andersson skriver:

  Begriper mig inte på kvinnosläktet ibland. Ändå är jag kvinna, av födsel o ohejdad vana. Bli kär i mördare, pedofiler, misshandlare. Det är bara att be om bråk. Dessa kvinnor borde, när de känner dragning till grova brottslingar, direkt boka tid hos en psykolog, för hjälp.
  Att de sedan inte tänker på sina barn, som kommer att fara illa i detta sammanhang, förstår jag inte heller.
  Undrar samtidigt hur det kan vara tillåtet för dessa grova brottslingar att kunna skriva o publicera böcker?
  Tiden i Sverige är ur led.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: