Pensionärer får intyga att de lever

Inom kort dimper ett brev från Pensionsmyndigheten ner hemma hos 50 000 svenska pensionärer som bosatt sig utomlands.

-Vi vill ha koll på att personen lever, så att vi inte betalar ut till någon som har avlidit, säger Per-Ola Hallberg, gruppchef vid Pensionsmyndigheten i Visby.

Totalt har 123 000 svenskar valt att lämna landet sedan de gått i pension. De flesta bor i Finland, Tyskland, Norge och Danmark. Pensionärer i de länderna behöver inte skicka några levnadsintyg eftersom Sverige automatiskt får in uppgifter därifrån.

105 dagar på sig
Brevet skickas därför bara till de 50 000 svenska (nysvenska?) pensionärer som bor i de övriga av världens länder.
De får varje höst ett levnadsintyg som de ska ta med sig till exempelvis en ambassad för att få underskrivet. Det ska skickas tillbaka inom 105 dagar, annars stoppas pensionsutbetalningarna.

-Om någon visar sig ha avlidit begärs den pension som betalats ut för mycket tillbaka. Det rör sig dock sällan om mer än några månaders utbetalningar, säger Hallberg.

I somras visade en granskning att tusentals grekiska ”spökpensionärer” hade fortsatt få pension – trots att de för länge sedan hade avlidit. Grekland hade tidigare ett misstänkt högt antal äldre över 100 år. (SVT-Rapport).

Kommentar:
Ser vissa praktiska svårigheter att driva in skulder från avlidna personer.
Men det är nog inte de döda som PM jagar utan de nysvenska släktingarna som vill ärva den svenska pensionen.(Länk)

//Elfyma+

6 Responses to Pensionärer får intyga att de lever

 1. Göran skriver:

  Jag tolkar det som de 50 000 tacksamma och glada nysvenskarna du i artikeln syftar på, är f.d. flyktingar som flytt från död och pina i sina hemländer.

  De som efter långa och rejäla bidragskurar i Sverige nu också blivit lyckliga mottagare av svenska pensioner.

  Pensioner och bidrag man f.ö. själva inte bidragit med en enda krona till.

  Utan skattebetalar Svensson med sitt idoga slit har det här inte fungert. Vems pengar skulle då parasiterna frossat på?

  Jag minns att Janne Josefsson en gång tog upp ett fall, där en kvinna i forna Jugslavien fick pensionen utbetald upp till tio år efter sin död.

  Då jag är själv en av dem som slitit ihop pengar till det här suspekta spektaklet, undrar med vid varje skatteinbetalning vem som nästa dag hämtar ut pengarna som asyl- eller anhörigbidrag.

  Det finns längre inget värde i att betala skatt i Sverige.

 2. Krister Nilsson skriver:

  Detta är ingen nyhet jag har tex skickat in intyg sedan 2007.

 3. Kerstin H skriver:

  Som Krister Nilsson skriver är detta inte heller nâgon nyhet för mig,
  som har skickat in levnadsintyg redan flera gânger och det är alltid
  ett nöje att upprätthâlla kontakten med svenska konsulatet och dâ samtidigt fâ intyget bekräftat och underskrivet.
  Vad Göran skriver om de 50 000 svenska pensionärer som lever utomlands och att de alla av nâgon underlig anledning skulle vara ”bidragsfuskande nysvenskar” anser jag vara EN ABSOLUT FELTOLKNING. Vi är mânga hederliga svenskar, som har arbetat därhemma i mânga âr, men som sedan av olika skäl fortsatt vâra profession-nella aktiviteter utomlands som svenska representanter i olika sammanhang och därefter av helt naturliga skäl stannat kvar i det land, där vi efter flera decenniers arbete rotat oss med familj och vänner. Och detta kan väl ändâ inte betraktas som ”omoraliskt” eller bidragsfusk, eller…………..? De pensionsbelopp som vissa av
  oss är berättigade till är sâ lâga att de bara beskattas med nâgot tjugotal kronor i Sverige, och sedan blir de i alla händelser ofta âterigen beskattade i de länder, där vi bor.

 4. Tomtefar skriver:

  Hur går då denna identifikation till då ? lämnas dna eller fingeravtryck ? eller hur vet svenska ambassaderna runt om i hela världen vem det är som står där och vill hjälpa till att tömma skattkistan på pengar. uppfinnelse rikedomen hur man lurar till sig pengar har inte ju inte direkt fattas tidigare och säkert inte i detta fall heller.

 5. Kristina Larka skriver:

  Du behover bara visa brevet fran Sverige for en notary public, visa legitimation och notary public signerar och stamplar – om han/hon tycker att du ser levande ut. Inget markvardigt. Satt pa ett frimarke och skicka till Sverige.

  Kristina Larka, Tuccon, AZ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: