Grekland tvingas sänka pensionerna -men….

En minskning med 30.000 statsanställda, sänkta pensioner och skattehöjningar är det pris grekerna tvingas betala för att undvika omedelbar statsbankrutt. Beskeden fick facken att utlysa nya storstrejker.

En regeringstalesman sade på torsdagskvällen efter ett regeringsmöte att ytterligare 30 .000 statsanställda placeras i en arbetsreserv där deras löner sänks med 60 procent, och om de inte fått något att göra inom ett år mister de jobbet.

Pensionerna ska sänkas med 20 procent för dem som har mer än 1.200 euro per månad, och med 40 procent för pensionärer under 55 år.

Skatten på eldningsolja höjs, och den tillfälliga fastighetsskatten förlängs åtminstone till 2014. Gränsen för skattefria inkomster sänks från 8 .000 till 5.000 euro.

– Det här gör att Grekland uppfyller planen till 2014. Vi förblir medlem i euron, sade regeringstalesmannen Ilias Mossialos (DN).

Kommentar:
Grekiska ”ungdomar” kan fortfarande pensionera sig innan de ens fyllt 55år.
(580 yrken klassas som ”farliga” i Grekland – och då får man full pension från man är 50 år).

”Ungdomarna” kan sedan spela golf eller segla i sällskap med våra avsuttna politiker. (Yachterna är som i Sverige skattebefriade).

Och den näst störste fastighetsägaren efter staten -grekiska kyrkan- slipper fastighetsskatten (Di).

Om spelet för gallerierna lurar omvärlden återstår att se.

Relaterat:
Vi betalar Greklands höga pensioner via EU.
Mer om Grekland och Euro-krisen  

//Elfyma+

3 Responses to Grekland tvingas sänka pensionerna -men….

 1. Tarzan skriver:

  Alla vi som har IQ över hundra och har läst en bok om ekonomi fattar att vitlöksrepubliken Grekland kommer att kånka så det dånar

  • Bengt Lundström skriver:

   Så är det Tarzan, och flera andra EU-länder kommer nog att gå samma väg, mer eller mindre. Varför skall vi som tvingas avstå vara solidariska med hela världen? Har heller aldrig fattat varför man skall tvinga ihop människor & länder, där så olika syn på hederligt beskattat arbete råder. Också Sverige sjunker / ruttnar alltmer och är mycket korrumperat, för att nu inte kalla det kriminellt. Detta gäller inte bara politiker och många myndighetspersoner, det är bara att öppna ögonen.

 2. Göran skriver:

  Jag instämmer solidariskt med de två tidigare kommentarerna.

  När demokratierna av ren slapphet och likgiltigeht sätter folks framtid på spel, då har de som jag ser det definitivt spelat ut sin roll.

  De erbjuder inte längre det folk efterfrågar, nämligen både social och ekonomisk trygghet samt ordning och reda. Något politikerna totalt glömt i sin iver över att få vara med och göda det mångkulturella fiaskot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: