”Allmänt stöd” för äldre bättre än orättvist bostadstillägg

Att höja pensionärernas bostadstillägg i stället för att sänka deras skatter är fel prioritering. Visst är det bra att satsa på de fattigaste äldre, men bostadstillägget är orättvist och ger ovälkomna effekter, skriver SKPF:s ordförande Sam Sandberg.

I regeringens budgetförslag, som läggs fram i dag, föreslår regeringen en höjning av anslaget för bostadstillägget för pensionärer, BTP, med 500 miljoner kronor. Det ska ses som plåster på såren för den aviserade men uteblivna sänkningen av pensionärsskatten.

Höjningen är välkommen, då bostadstillägget för pensionärer har legat still ett antal år medan bostadskostnaderna har stigit. Dock är höjningen inte invändningsfri – BTP medför en del oönskade effekter för pensionärernas ekonomi.
Vi hade hellre sett att pensionärsskatten sänktes – ett steg mot en rättvisare beskattning.

BTP som bidrag anses vara ganska träffsäkert. Det utgår som ett obeskattat bidrag till drygt 250000 pensionärer, som har den svagaste ekonomin.

Kostnaden är drygt 7 miljarder kronor, som finansieras via statsbudgeten och inte av pensionssystemet. Trots dess träffsäkerhet finns det problem.

Bostadstillägget för pensionärer minskar cirkulationen på bostadsmarknaden.

Pensionärer med högt tillägg flyttar ogärna till andra mer ändamålsenliga bostäder, även om den nuvarande bostaden upplevs vara för dyr eller för stor, för risken att få sänkt bidrag.

Tillägget bidrar till en skev fördelningsprofil.
Skillnaderna i disponibel inkomst (inkomst efter skatt och bidrag) mellan pensionärer utan pension från arbetet (garantipensionär) och pensionärer med pension från arbete är väldigt små.

Mellan garantipensionärer och pensionärer med pension från arbete upp till 14000 kronor i månaden skiljer det bara några hundralappar efter skatt och BTP. Detta befrämjar inte drivkrafterna för arbete.

På samma sätt som det bör löna sig att arbeta bör det också löna sig att ha arbetat.

BTP, som i dag fungerar som en allmän inkomstförstärkning för pensionärer med låga pensioner, bör ses över.
Det bör ingå som en del av en översyn av hela pensionssystemet tillsammans med det särskilda bostadstillägget för pensionärer, SBTP, och äldreförsörjningsstödet.

Eventuellt bör dessa stöd omvandlas till ett allmänt stöd, som garanterar pensionärer en disponibel inkomst överstigande försörjningsstödets riksnorm, skriver SKPF:s ordförande Sam Sandberg.(Hela inlägget)

Kommentar:
Bostadstilläggen och bostadsbidragen snedvrider bostadsmarknaden och är krångliga att söka.
Äldre som av misstag söker bostadsbidrag i stället för bostadstillägg blir utan pengar.

Det är inte rimligt att skattemedel bekostar överdådigt boende för t ex äldre med utflugna barn, samtidigt som trångbodda växande barnfamiljer tvingas tränga ihop sig  i brist på större bostäder.

Med ett ”allmänt stöd” för äldre, i stället för garantipension/äldreförsörjningsstöd/bostadstillägg/särskilt bostadstillägg etc, minskar incitamentet att bo överdådigt på skattebetalarnas bekostnad.
Det ”allmänna stödet” bör vara högre än de ”nyanländas” ÄFS.

På motsvarande sätt kunde  socialbidrag+bostadsbidrag etc ersättas med ett ”allmänt stöd” med krav på motprestation.
Slipade bidragsjägare ska inte kunna taktisera  i den snåriga bidragsdjungeln..

Relaterat:
Det ska löna sig att ha arbetat !
Höjt bidrag höjer tröskeln till arbete och självförsörjning
Bidragsdjungeln en guldgruva för ”nybyggare”
Dyrare vård och medicin bekostar ”papperslösas” vård ?
Så lite får du i pension
Utbetalningarna av socialbidrag ökar
Mörkt även för de sjuka i de korrektas Sverige

//Elfyma+

5 Responses to ”Allmänt stöd” för äldre bättre än orättvist bostadstillägg

 1. Göran skriver:

  Det skall löna sig att ha arbetat. Javisst, men så är det inte nu, såvida man inte svartarbetat.

  Förmånen att få njuta sitt otium efter ett helt arbetsliv, där inbetalda statliga pensionsavgifter betalts med ärligt intjänade pengar, har grusats av en horribel invandring till svulstiga bidrag. Bidrag varav en del även går till släktningar i hemlandet.

  I det här sammanhanget kan det också vara dags att påminna om de 345 miljarder regeringen Persson överförde från AP-fonderna till statsbudgeten.

  Och varför glömma biståndet, som i nästa år höjs med drygt 5 miljarder till 35.8 miljarder, om budgeten nu får godkänt.

  • Tarzan skriver:

   Tack för ett bra inlägg – jo invandringen har åderlåtit det svenska pensions systemet och blattar som får bidrag skickar hem pengar till sina släktingar ……………………………….
   Jag skulle vilja berätta en historia från mitten av 80 talet som visar hur svenskar kunde mjölka vår sjukkassa.
   Jag och min kompis var på Kanarieöarna och vi träffade en kille som ägde en porrbutik i Göteborg.
   Han sa till oss ” ni sjukskriver väl er när ni åker på semester ”
   Jag har fler roliga historier om detta ämne

 2. Tarzan skriver:

  Tyvärr så är det så här
  allt som har med bidrag att göra är rubbat orättvist och ges oftast till dom som inte ska ha det emedan politikerna försvarar det med näbbar och klor

 3. Miranda skriver:

  Gällande bostadsbidrag.Om en pensionär av misstag söker bostadsbidrag istället för bostadstillägg får ju självklart man reda på det av Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten.
  Min mamma som är ålderspensionär fick hjälp av ett servicekontor att fylla i en blankett om bostadsbidrag (!) men det löste sig snabbt genom att rätt blankett skickades hem till henne i efterhand. Alla kopior skickades från Fk till Pensionsmyndigheten så det var inga problem där inte, och mamma fick sina pengar.
  //anhörig

 4. […] om Garantipension och ÄFS (NON konform) I Pajala är medellivslängden för män 74,5år (SVT) ”Allmänt stöd” för äldre bättre än orättvist bostadstillägg Rate this: Share this:TwitterE-postLike this:GillaBli först att gilla denna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: