Jonas Sjöstedt samma andas barn som Lars Ohly

Den svenska kommunismen är en skrämmande revy över dogmatism, fundamentalism, revolutionsromantik och stöd till enpartidiktaturer över hela världen: Stalins Sovjetunionen, Maos Kina, Mengistus Etiopien, Hoxhas Albanien, Honeckers DDR, för att bara nämna några, skriver avhopparen Magnus Utvik i AB.

Alla kommunistpartier på 70-talet stödde ett eller flera av dessa länder. Men bara ett parti lyckades med bedriften att någon gång under sin historia stödja alla.

Det svenska kommunistpartiet som bildades 1921 och först gick under namnet SKP, efter 1967 VPK och som nu är Lars Ohlys Vänsterparti.

Ett år innan jag anslöt mig till KPS, var jag medlem i VPK:s ungdomsförbund, Kommunistisk ungdom, KU. Samma ungdomsförbund har skolat partiordföranden Ohly och Jonas Sjöstedt, hans främste utmanare om partiledareposten.

Precis som jag ingick de i en tradition där försvaret av kommunistdiktaturer var den röda tråden.
Alla medlemmar lärde sig att argumentera för Sovjet och dess vasallstater och bortförklara enpartivälde, fattigdom, homofobi, tortyr och psykiatriskt förtryck.

”Vi känner en djupt rotad solidaritet med de länder som bygger eller utvecklar socialismen.
Dessa länder har enligt vår historieuppfattning kommit längre i den historiska utvecklingskedjan mot det klasslösa samhället än vad vårt samhälle kommit”

Några år senare, i ett inlägg i interntidningen, slog Lars Ohly fast de svenska ungkommunisternas ståndpunkt om demokratin under socialismen:
”Inskränkningar i de demokratiska fri och rättigheterna kan användas i arbetarklassens intresse ”.
Anm. Vi minns hur Ohly efter valnederlaget sept-10 hotade med ”utomparlamentariska metoder” (en ny oktoberrevolution ?).

Det har gått 20 år sedan kommunismen föll. En tid som borde lett till eftertanke och självkritik hos både Ohly och Sjöstedt. Men den kan man titta i månen efter.
Självbiografin: ”Mitt politiska liv i kommunistdiktaturernas tjänst”, har inte blivit skriven.

Ohlys och Sjöstedts taktik har i stället varit att försöka mörka historien, alternativt leda in samtalet på någon orättvisa i det kapitalistiska samhället, skriver Magnus Utvik (Läs mer)

Kommentar:
Det spelar nog ingen roll vem som utses till partiledare i V(PK).
De är stöpta i samma form (Kommunistisk Ungdom), i likhet med mediavänstern, lärarhögskolan och journalisthögskolan.
De som ärligt tagit avstånd från kommunismen och partiets förflutna är utrensade..

//Elfyma+

4 Responses to Jonas Sjöstedt samma andas barn som Lars Ohly

 1. svenskasvensson skriver:

  Jag har alltid fått intrycket att borgarna ogillade kommunisterna, men nu får expo pengar polisen rör inte AFA, varför fjäskar Reinfeldt så mycket för kommunisterna, borde inte det skrämma iväg gamla borgliga väljare ?

 2. magentan skriver:

  Visst är Sjöstedt och Ohly samma andas barn.
  Vad som skiljer dem åt är att Sjöstedt är både smartare och mer vältalig (bättre retoriker) än Ohly och kommer antagligen att bli jobbigare för Jimmy att möta i debatterna.

  Jag tror V kommer att öka kraftigt med Sjöstedt som partiledare. Partiet kommer säkert att få tillbaka en hel del röster från MP.

  Svar till ”svenskasvensson”:
  Reinfeldt fjäskar för ALLA som är emot SD, alltså samtliga övriga partier i 7-klövern, och det verkar inte som de gamla borgerliga väljarna bryr sig ett jota, vilka dumheter Reinfeldt än hittar på.

 3. […] sig slåss för social rättvisa, vilket som bekant kan betyda vad som helst. Är Jonas Sjöstedt samma andas barn som Lars Ohly […]

 4. Lidenkatten skriver:

  Reblogga detta på Lidenkatten och kommenterade:
  Det är märkligt att det finns folk som tror på denna irrlära (kommunismen)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: