Toalettavfall från båtar får i framtiden inte dumpas sjön

Många ägare till fritidsbåtar tömmer sitt toalettavfall direkt ut i vattnet men det kommer det bli ändring på.
Regeringen har nämligen gett Transportstyrelsen i uppdrag att ta fram ett nytt lagförslag som förbjuder detta.  

Kommentarer från båtägare med trängande behov:
– Jag tycker inte att det är fel men jag vill också att man tar alla bönder som släpper ut sitt avfall här runt omkring, säger båtägaren Lars Ström.

– Det är mycket bakterier som kommer ut via avföring och via kiss och sådant där så jag tycker att det är bra, säger båtägaren och Strängnäsbon Jörgen Lundqvist.

– Jag tycker att det är lite onödigt för om man är på fritt vatten tycker jag att det kan vara tillåtet, säger Bengt Rapp. Båtägare från Tyresö som har lagt till i Strängnäs gästhamn.

Tanken är att det planerade utsläppsförbjudet av båtarnas toalettavfall ska börja gälla 2014 i särskilt känsliga områden som exempelvis Östersjön och Öresund.
2016 ska lagen även vara införd i resten av landet. Men Mälarens båtförbunds ordförande, Lennart Clarstedt, är kritisk till lagförslaget.

– Problemet man har med förslaget är att ha tömningsstationer. Det finns väldigt få. Om man skulle genomföra det här med det antalet man har idag så blir det ett skämt.

Förutom antalet tömningsstationer är Lennart Clarstedt även kritiskt till hur man ska finansiera utrustningen som kommer att behövas i alla hamnar för att man ska kunna tömma ut båtarnas toalettavfall.

– Det måste vara någon form av stöd till småklubbarna för att kunna klara av det här.

Om vi påtvingas att skaffa en anläggning så måste vi också få stöd till att få lösa ut det på ett rimligt sätt.
När man från regeringens sida påtvingar andra en kostnad så vore det schysst om man skickar med pengar så man kan lösa frågan
(SR-Läs mer och lyssna).

Kommentar:
Det är lite svårt att se logiken i båtägarnas invändningar.
Vad som sedan länge är infört i Finland är ”omöjligt” i Sverige.

Övergödningen av våra vatten blir inte mindre av att skiten släpps ut på ”fritt vatten”.
Och med rätt strömmar/vindriktning driver båtfolkets avföring till våra badstränder.

Varför ska omhändertagande av båtägarnas toalettavfall finansieras med skattepengar när de inte ens betalar någon båtskatt ?

För fritidshus (och villor) är det andra måttstockar som gäller.

Ägarna ska förutom fastighetsskatt/avgift betala alla kostnader för avfallshanteringen (avlopp och sopor) ur egen ficka. Vissa kommuner passar dessutom på att tjäna en hacka på avfallshanteringen.
De som inte har slutet system med (avgiftsbelagd) latrinhämtning kan åläggas bekosta egna minireningsverk (kostar ca 200 000kr).(Läs mer).

Samtidigt får avföring från stora populationer av djur i våra tätorter, främst hundar, spolas ut via kommunens dagvattenledningar utan någon som helst rening.  Mängden avföring som på detta sätt kommer ut i våra vattendrag och sjöar är inte försumbar (Läs mer).
Men om man som vanlig medborgare, eller Polis, ”vattnar” samma lyktstolpar som människans bästa vän så är det kriminellt.

Miljöpolitiken skulle bli mer trovärdig om all miljöpåverkan mättes med samma måttstock, oberoende av vem som gör utsläppen.

//Elfyma+

One Response to Toalettavfall från båtar får i framtiden inte dumpas sjön

  1. Göran skriver:

    När miljön blir så livsoduglig som den blivit i Östersjön, då är felet tveklöst så att populationen blivit allt för talrika.

    Att då årligen spä på populationen med bidragstagare i hundratusental, ger sannerligen anledning till att ställa frågan om arten verkligen uppfyller kriterienra för namnet ”homo sapiens” ( den kloka människan)?

    Kan det möjligen vara dags för ett namnbyte?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: