Advokatbyrå ”säljer” uppehållstillstånd till kineser

Kinesiska hemsidor lockar med svenskt uppehållstillstånd genom att bilda bluffföretag. Emigrationspaket till Sverige säljs för 250000 yuan (ungefär lika mycket i kronor).

På kinesiska hemsidor lockas kineser att utvandra till Sverige med löften om fri välfärd från vaggan till graven.
Föräldrapenningen är 180 kronor om dagen” och svenska myndigheter frågar inte var pengarna kommer från, eller ställer krav på utbildning och språkkunskaper.

På bilder paddlar svenska familjer kajak i Stockholms skärgård och har glada sommarkvällar i bersån. Hemsidorna ser officiella ut med länkar till Svenska institutet och svenska ambassaden.

SvD Näringsliv kan i dag också visa att en jurist på Magnusson Advokatbyrå med öppna ögon medverkar till att bluffbolag startas i Sverige. Dessutom samarbetar advokatbyrån med aktörerna bakom sajterna. I går sparkades juristen.

Advokat Carl-Fredrik Hedenström som hjälpt över 200 kinesiska bolag till Sverige tar emot på Magnusson Advokatbyrå i centrala Stockholm. Han bedyrar att byrån följer alla regler:

–Vi är ingen migrationsbyrå. Vi bidrar bara till seriösa investeringar, säger han.

Men uttalandet står i stark kontrast till de besked som byrån ger när SvD Näringsliv låter en kinesisk journalist från Shanghai ringa och säga att han representerar en rik affärsman som vill emigrera till Sverige med sin familj. Följande frågor ställs i telefonsamtalet, som bandas.

Min uppdragsgivare tänker inte driva någon verksamhet i Sverige.
Han vill bara ha ett tomt bolag utan verksamhet. Är det okej?

–Det är inga problem. Han behöver inte oroa sig alls, säger Yang Yang, en av fyra kinesiska jurister på Magnusson Advokatbyrå i Stockholm.

Hur många har ni hjälpt hittills att flytta till Sverige ?

–Det är jättemånga. Ni kan vara helt lugna. Både när det gäller riktiga investeringar och tomma bolag har vi aldrig haft några problem.

Uttalandena är sprängstoff. Att en advokatbyrå medvetet medverkar till att klienter får uppehålls- och arbetstillstånd baserat på falska uppgifter är anmärkningsvärt.

SvD Näringsliv kunde i går avslöja att Migrationsverket upptäckt en rad kinesiska fuskbolag i samband med en stickprovskontroll som gjordes i vintras.

I det stickprov på 18 bolag av cirka 1000 liknande fall var 90 procent blufföretag, vilket lett till en rad utvisningar. Samtliga var klienter hos Magnusson advokatbyrå. (Läs mer).

//Elfyma+

1 Responses to Advokatbyrå ”säljer” uppehållstillstånd till kineser

  1. Verkligheten skriver:

    Okej, så några kineser har kommit till Sverige på falska premisser. Vad har några kineser för betydelse när vi snart har en miljon muslimer som fått PUT med falska motiv? Det är patetiskt att pressen inte vågar ta upp migrationstipsen på de arabiskspråkiga hemsidorna. Det är väl alltför känsligt, eller kanske rasistiskt. Det här ”avslöjandet” har all likhet med en skickligt genomförd maskirovka, en rökridå, för att förflytta fokus från några andra besvärande fakta runt invandringen från muslimska länder. Det måste finnas någon annan intressant nyhet som rör muslimer, araber eller somalier som gömts undan tack vare den här låtsasnyheten. Hjälp till att gräva bland de små, små notiserna så ska vi nog hitta den.

Lämna en kommentar