Ibland är det rätt att slå tillbaka.(Fast inte i Sverige….)

Sakine Madon har skrivit en mycket bra krönika på Expressen. Den handlar om det samhälle som har växt fram de senaste årtionden. Jag vill påstå att skolan och riktlinjerna upp ifrån är den stora boven i utvecklingen. Många lärare är bra, men till slut  vad blir det kvar?

”Ungdomar kastar ägg på ett hus, varpå den ­irriterade husägaren springer i kapp och kladdar ner en av killarna med ägg. Case closed? Nej, husägaren döms till böter på 11 400 kronor.
Den 35-årige husägaren fick alltså tag i ett ägg från en av ungdomarnas ryggsäck – en ryggsäck som ”av en händelse” innehöll en massa ägg – och krossade det i ansiktet på killen med ryggsäcken. Där tycker man att historien kunde ha tagit slut, men icke. Ungdomarna sprang gissningsvis hem till sina curlingföräldrar som genast skissade på en anmälan. Och rättsväsendet har mycket riktigt ställt sig på äggkastarnas sida.
Den som blev utsatt – husägaren – skulle med andra ord ha gillat läget. Det blir inte bättre av att åklagaren Per Lind betonar att ”ynglingen var dessutom äggallergiker och blev röd i ögonen”. Då var det väl en bra läxa; är du allergisk mot ägg är det bevisligen olämpligt att leka med ägg.
När jag började första klass sa mina föräldrar, som just kommit till Sverige, att den enda gången jag fick slå var om någon slog mig först. Fröken sa däremot att man absolut inte får slå tillbaka – inte under några omständigheter – när man blir slagen. Skolans resonemang fick mina föräldrar att se ut som frågetecken.
En skola och ett rätts­väsende som uppmuntrar till överdriven handlingsförlamning motverkar där­emot ­civilkurage. Om den som ­ingriper riskerar straff, ­varför ska man då ingripa?
Självfallet har folk inte rätt att göra vad som helst mot någon som gjort fel. Barn och unga ska busa och leka utan att vuxna jagar dem med k-pistar. Men kastar man som ungdom ägg mot folks hus får man faktiskt tåla lite utan att det blir en rättssak.
Husägaren som bjöds på haglande ägg ska inte ­behöva betala 11 400 ­kronor. Däremot borde ­ungdomarna och deras föräldrar dömas att städa upp intorkat illaluktande ägg på minst en nergeggad fastighet.”

Tycker att det är mycket läsvärt och ställer upp de dessa tankar!

Varjager

4 Responses to Ibland är det rätt att slå tillbaka.(Fast inte i Sverige….)

 1. Vi har blivit så snöpta av kränkningsindustrin att det ska till en utlänning för att a) ens reagera över det här vansinnet och b) våga skriva om det i tidningen. Om det skulle visa sig att äggpojken dessutom är invandrad, så kommer DO att gå igång på alla cylindrarna. Då räcker det inte med 11.400:-.

  Jag tycker att vi borde starta en sorts fond till svenska folkets försvar som kan betala böter och DO-skadestånd och bekosta överklaganden, mm i sådana här idiotfall. Det skulle skicka en icke våldsam signal till överheten att folk inte accepterar dylika dumheter längre.

  Nu kan man invända att staten skulle strunta i det, eftersom man i alla fall får sina pengar, men om straffet inte drabbar den som staten faktiskt vill bestraffa så tror jag ändå det kan leda till någon sorts eftertanke. Jag kan redan nu tänka mig en rad personer som jag gärna skulle se få hjälp av en sådan fond. Om det är lagligt att ingripa genom att betala andras böter vet jag inte, men det borde vara okej, tycker jag.

 2. Göran Ingvarsson skriver:

  /…/i slut ändan vad blir det kvar? står det däruppe.

  @Verkligheten i Sverige:

  slut ändan? Är det nu fritt fram för sär skrivningar även på denna vanligtvis (vanlgt vis, förlåt) så stringenta, språkligt korrekta blogg?

  Det tycker jag i så fall är jätte tråkigt plus att det låter som om skribenten vore ett spån.

  Det var väl inte meningen? Om inte – får jag i all ödmjukhet föreslå korrekturl…korrektur läsning?

 3. rksmrgs skriver:

  Sakine Madon.

  Tyvärr tillhör hon kategorin som ondgör sig över småsaker, men låter de stora passera. Aldrig att hon skulle angripa eller påtala de verkligt fundamentala ingredienserna i vår perversa invandringspolitik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: