Bidrag bidrar till barnfattigdom

I dag är det många gånger rent olönsamt att gå från socialbidrag till arbete.
Samtidigt leder en övergång från bidrag till arbete bland föräldrarna inte bara till ekonomiska utan också sociala förbättringar för barnen.
I en ny rapport från Timbro visas hur Storbritannien kan stå som inspiration till att faktiskt lagstifta bort fattigdomen, skriver Eva Cooper och Nima Sanandaji.

Den brittiska regeringen har ställt sig en enkel fråga: lönar det sig att gå från socialbidrag till arbete? Svaret är inte nödvändigtvis ja.
Som det är nu minskar bidraget i takt med att arbetsinkomsten ökar. Först när socialbidragstagarens arbetsinkomst når en viss nivå börjar arbete löna sig; innan dess är incitamentet lika med noll.

Den brittiska regeringens utredare menar att systemet är utformat så att den fångar individer, familjer och hela områden i fattigdom.

Systemet i Sverige fungerar på samma sätt. Den bidragstagare som börjar tjäna pengar på arbete får sitt bidrag minskat med lika mycket. Samtidigt utdelas socialbidrag för såväl de vuxna i familjen som barnen. Bidraget täcker också hyran och oregelbundna kostnader som tandläkarbesök.

Det innebär att det inte alltid lönar sig för de vuxna att gå från bidrag till arbete – framför allt inte för ensamstående föräldrar med flera barn och höga boendekostnader.

Långvarigt bidragsberoende leder till segregation i samhället.
Bland de invandrare som inte är födda i rika industriländer försörjs hela en femtedel av de vuxna i arbetsför ålder via socialbidrag, jämfört med enbart 3 procent bland dem som är födda i Sverige.

Andelen barn som lever i hushåll med socialbidrag uppgår till 30 procent i Rinkeby och 40 procent i Bergsjön och Rosengård. Många pendlar mellan socialbidrag och andra former av offentlig hjälp.
Däremot visar forskningen att få lyckas bryta beroendet och övergå till en arbetsinkomst som innebär att de är självförsörjande.

Kopplingen är också tydlig till barnfattigdomen. Totalt lever 128000 barn, majoriteten av de fattiga barnen enligt Rädda Barnens definition, i hushåll som mottar socialbidrag. (Läs artikeln i SvD).

Kommentar:
Artikeln pekar på en politiskt känslig fråga som ingen vågar ta tag i.
Varken alliansen eller de rödgröna vill riva bidragströsklarna.
Det skulle avslöja hur stor den verkliga arbetslösheten är.
Regeringen satsar i stället på fler skatteavdrag och import av arbetskraft.
Varför importera bärplockare, diskare, städare och byggnadsarbetare när hela stadsdelar är bidragsförsörjda ? 

//Elfyma+

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: