Kultur viktigare än värdeskapande teknik i de styrandes ögon

DEBATT. Inte en enda ingenjör eller vetenskapsman kommer att pryda Sveriges nya sedlar. Istället väljer Riksbanken att hylla kändisar från kultur- och medievärlden.

Hur ska ungdomar lockas till ingenjörsyrket om det bara är kultursektorn som får stå för våra nationella värden, undrar Tomas Klingström, David Ebbevi, Daniel Langkilde och Anders Lundberg i Ny Teknik.

2007 avslöjade Ny Teknik att fler ungdomar söker till Big Brother än till tekniska utbildningar på universiteten.
För Sverige, som under nittonhundratalet har genomgått en enorm omvandling från jordbrukssamhälle till kunskapssamhälle innebär detta ett allvarligt hot mot vår framtida konkurrenskraft.

Riksbanksfullmäktige noterar själva i sitt förarbete att motiv på sedlar har en betydelse för att uttrycka nationella värden och symboler.
Det är därför mycket olyckligt att Riksbanken i sin nya sedelserie väljer att bortse från de människor som lagt grunden till vårt välstånd och istället ensidigt fokuserar på att hylla kända kultur- och mediepersonligheter från 40-talisternas ungdomsår.

Genom att bortse från de forskare och innovatörer som lagt grunden till det moderna samhället har Riksbanken tydligt signalerat att det är kultur och massmedialt genomslag som i Sverige värdesätts.

I ett land med en extremt komprimerad löneskala som den svenska måste vi då fråga oss vilka incitament som finns kvar för att genomgå en lång och hård utbildning.

Regeringen och teknikföretagen måste göra mer för att teknikutbildningen även ska följas av en tillfredställande karriär.
Annars står vi inför en situation där dagens ungdomar gör helt rätt när de ser Big Brother och 15 minuters kändisskap som ett lämpligt steg i sin karriär

Att mindre än 10 procent av ingenjörernas barn i dagsläget ser sina föräldrars karriär som ett attraktivt alternativ borde mana till en hel del eftertanke (läs hela artikeln).

Relaterat:
Vilka var det som byggde Sverige ? (präster,sossar och kulturkändisar?)
”Näringsministern ska vara ingenjör” (lär av Kina)

//Elfyma+

One Response to Kultur viktigare än värdeskapande teknik i de styrandes ögon

  1. Tarzan skriver:

    Att synas i TV 4 är varje ungdoms dröm idag
    Syns du inte ÄR du ingenting
    En civil ingenjör syns knappast

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: