Garantipension kontra äldreförsörjningsstöd (ÄFS)

Pensioner: Insändare i Veteranen, SPF:s tidning

Under hösten har olika typer av bostadstillägg och pensionstillskott debatterats i Veteranen. Det är kanske inte helt känt att det finns två olika bostadstillägg samt två olika ”skälig boendestandard”. Dessutom är garantipensionen beskattad, vilket inte äldreförsörjningsstödet är.

Äldreförsörjningsstödet finns beskrivet i Regeringspropositionen 200/01:136. Där framgår att det främst tillkommit av hänsyn till invandrade personer över 65 års ålder och som inte har någon som helst pension i Sverige.

Stödet är helt skattefritt och skall dels täcka s k skälig levnadsnivå ( f n 4 831 kr/mån ), dels ”skälig boendestandard (f n 100 % av 6 200 kr/mån). Om man dessutom har någon form av utländsk pension på upptill 3 000 kr/mån, så sker inget avdrag för denna.

Totalt alltså 11 031 kr/mån, med ev tillskott =14 031 kr/månskattefritt!

Garantipensionärer och andra mer eller mindre fattiga pensionärer får betala skatt och för att bli klassad som garantipensionär nagelfares dessutom alla ev biinkomster. Om garantipensionären lyckas komma ifråga för ”särskilt bostadstillägg”, s k SBT, kan denne också anses ha en ”skälig boendestandard” motsvarande 6200 kr/mån.

Annat är det för mindre fattiga pensionärer.
Dessa kan i och för sig komma ifråga för ”bostadstillägg”, s k BT, men får då nöja sig med en ”skälig boendestandard” motsvarande 93 % av 5 000 kr, eller 4 650 kr/mån, dvs 1 550 kr mindre än 6 200 kr !

Om man vill bo för 6 200 kr/mån. måste man alltså ta 1 550 kr. från sin redan beskattade pension. Två personer kan alltså bo i identiska lägenheter mittemot varandra i ett trapphus och ha helt olika ”skälig boendestandard !

Jag har gjort ett beräkningsexempel vars riktighet bekräftats av SPF:s expert på området och det följer här i nedbantad form.

Exemplet visar en pensionär med 11 400 kr/mån från Pensionsmyndigheten plus en tjänstepension på 1 000 kr/mån. Medelskatten är 23 % ( ganska låg). Bostadstillägg utgår men då i verkligheten baserat på en ”skälig boendestandard” motsvarande 93 % av 5 000 kr.

Jag förutsätter att vederbörande också vill ha en bostad för 6 200 kr. Efter hyran och erhållet BT finns då 5 308 kr/mån. kvar att jämföra med 4 831 kr/mån för äldreförsörjningstagaren. Skillnaden är endast ca 500 kr/mån. Är detta rimligt efter ett långt arbete ?

Varför kan våra politiker inte förenkla systemet och göra det mer rättvist?
Varför inte låta alla mer eller mindre fattiga pensionärer få välja att bli äldreförsörjningstagare om de vill.
En massa byråkrati och beräkning av olika bostadstillägg skulle försvinna.

Som det är nu så betalar staten boendet för vissa, medan kommunerna gör det delvis för andra.

Olika ”skälig boendestandard” indikerar dessutom inte något ”lika värde”, skriver Bertil Andersson, Ängelholm, i sin insändare.

Anm: Lägg därtill att ÄFS, till skillnad mot pension, inte är avgiftsgrundande inom äldreomsorgen.
Det innebär bl.a gratis hemtjänst, färdtjänst, glasögon,mediciner och tandvård för dem som har ÄFS.
Avgiften för hemtjänsten kan för pensionärer uppgå till 1 712 kr/mån beroende på inkomst och boendekostnad.
Kostnaderna för mediciner kan uppgå till 1800kr/år (om man inte har ÄFS).
Kostnader för tandvård och specialglasögon kan bli betungande (för dem som inte har ÄFS).
”Alla som bor i Sverige har rätt till ett tandvårdsstöd från och med det år man fyller 20. För dig som är yngre än så är tandvården helt gratis” skriver (FK) på sin hemsida illustrerad med en mörkhyad invandrare..

Kommentar:
Frågan är alltför känslig för att tas upp av PK-media och politiker.
SPF (Veteranen) har valt att inte lägga locket på, till skillnad från sossestyrda PRO som inte med ett ord nämner ÄFS.

Relaterat:
Så lite får du i pension
ÄFS ger dubbel orättvisa
SD-politiker ogillar ÄFS
Svenska pensioner på jumboplats
Mörkt för pensionärer i de korrektas Sverige.

//Elfyma+

Annons

10 Responses to Garantipension kontra äldreförsörjningsstöd (ÄFS)

 1. Tarzan skriver:

  Jan Gulliou skrev en artikel om att 40 talisterna har betalt in sin pension 3 gånger om. Han själv har betalt in sin pension minst 10 gånger.
  Vår pension och skatte system är ett rån.

 2. Janne skriver:

  Ett mycket bra och informativt inslag som egentligen inte tarvar någon kommentar alls.
  Men jag vill ändå tillägga en liten sak, nämligen den s.k. ”garantipensionen” som i dag är på 7526:- (tror jag?)
  Alla människor tror ju att GARANTIPENSIONEN är vad den utger sig för att vara, nämligen en garanti att detta är den absolut lägsta pension någon (svensk) kan ha.
  Så är ingalunda fallet!

  Det finns massor av pensionärer som i dag inte ens får garantipension.
  Jag vet många fall där dom endast erhåller 3-4000:- efter skatt.
  Och anledningen till dessa orättvisor -som bara kan drabba oss svenskar- är t.ex. tidigare sköntaxeringar som i sin tur medför att vederbörande straffas med 4, 5, 6, eller flera års avdrag när ”garantipensionen räknas ut.

  Exakr hur många svenskar som inte erhåller garantipension vet jag dock inte, men det är inte hundratal utan tusental som behandlas på detta mycket orättvisa och kränkande sätt!
  Och det är totalt ointressanta nyheter för media och makthavare, detta bedrägeri vill dom inte kännas vid!
  Janne

 3. xbenedictx skriver:

  ”Det är bättre att vara folkets slav,än partiets slav.”
  Som Arnold Schwartzenegger sa.
  Med tanke på PRO,vilka inte tillvaratar sina medlemmars intressen,utan sossemaffians,som de iofs är en del av.

 4. skånskan skriver:

  detta är en skandal som inte går att mäta, invandrare som aldrig gjort en arbetstimme i Sverige har större ersättning än massor att svenskar som efter ett långt arbetsliv inte kan klara sig på den futtiga pensionen, som dessutom är beskattad, alltså DUBBELBESKATTAD, eftersom dessa pengar redan är beskattade en gång!Vilket inte ÄFS är, den är skattebefriad?????????????
  PENSION betyder något som man tjänat till under sitt arbetsliv, hur kan då nyanlända som aldrig arbetat ha större förmåner än svenska pensionärer, och alla bidrag utöver detta, med tusentals kronor till möbler, bohag och annat, samt tillstånd att leva i sina hemländer, med dessa summor utbetalda, där det kostar mindre än en tiondel att bo!Det är ju sinnessjukt, vilka svenskar känner till detta???
  DETTA ÄR FÖRDJÄVLIGT och en skam, samt att detta har våra politiker skapat, släng dem i Strömmen, så blir vi av med betongaschlen som suttit alldeles för länge och kostat alldeles för mycket!De har ju, som vi vet, sett om sina hus vad gäller pensioner och pengar på banken! 2 årslöner, det är vad de anser att alla skall ha, jag tror jag blir tokig!
  ”En pensionär som jobbat hela livet, och nu lever på marginalerna”!!

  • Yvonne skriver:

   Ja helt horribelt att människor som aldrig har arbetat i Sverige ska ha pension här. Ska dom hit i den åldern får det bli anhörig försörjning. Titta på hur andra länder gör Australien bla. Inte undra på att rasism finns och att partier som SD får en plats.

 5. […] således bättre ekonomiska villkor än svenskar som lever på socialbidrag. Lägg därtill att Äldreförsörjningsstödet (ÄFS) för ”nyanlända” ger mer klirr i kassan (efter skatt) än Garantipensionen för […]

 6. Kristina Schönander skriver:

  Jag har under det gångna året tagit ett lån medHÖG ränta, det enda som stod mig till buds, för att skaffa glasögon för 24.000.- tandläkaren har jag tvingats glömma namnet på, så ser livet ut för en svensk pensionär UTAN invnadrarbakgrund och ÄFS

  • Yvonne skriver:

   Det är bara för jävligt och nu funderar Löfven på att använda pensionspengar till att renovera järnvägen. nej åt helvete med dom som styr Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: