Göteborgs somalier – ett folk i kris

Ett folk med tusenårig historia håller på att gå under. Mitt ibland oss. I Göteborg år 2007. Högt på listan över skyldiga står somaliska pappor som överger sina familjer.

Det svenska bidragssamhället och den stängda arbetsmarknaden bidrar till katastrofen, som kan avläsas i grov kriminalitet, utbrett missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög arbetslöshet. GP:s reporter Christer Lövkvist berättar den dystra historien om de frånvarande fädernas folk. (GP).

– Det låter grymt, men det svenska samhället borde ha hårdare koll på somaliska män. Männen måste lära sig att skaffar man en familj så ska man också försörja den, vilket är en självklarhet i Somalia.

Varannan somalisk kvinna med hemmavarande barn i Göteborg får underhållsstöd. Barnens far bor alltså inte med familjen och i hans ställe står samhället för barnens försörjning. Ibland handlar det om rent bidragsfusk, ibland om att han har ytterligare en familj på andra ställen.

En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad 19 393 kronor i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon, baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och ”andra godtagbara behov”.

Om hon i stället har sex barn bidrar samhället med 23 560 kronor plus det behovsprövade biståndet.
– Pappan tror att om han överlämnar familjen till det sociala systemet så blir det billigare för honom, säger tolken Abdi. Men när han inte längre försörjer sin familj försvinner respekten mellan man och kvinna. Familjen ruttnar inifrån.

– Men varför gör folk så här? Jo, med de arbeten som finns går det inte att försörja en hel familj.
Att män överger sina familjer kan alltså ses som den logiska konsekvensen av mötet mellan somaliernas nomadiska kultur med traditionellt stora familjer, en svårintaglig arbetsmarknad och det svenska bidragssamhället.

Priset betalas av det svenska samhället och, framför allt, de somaliska barnen.
Betygen är ett sätt att mäta hur barnen mår.

– Många struntar i skolan och skiter i om de hamnar i kriminalitet. De ser inga förebilder. Föräldrar och släktingar har sällan jobb och ungdomarna har ingen som peppar och stödjer dom.

Polisen Even Magnusson säger:
– De här mammornas berättelser gör mig nästan gråtfärdig. Mannen har ibland flera fruar, han arbetar inte utan sitter på kafé eller i någon somalisk förening, tuggar kat och kommer hem på morgonen och vill tillverka flera barn. Är inte frun med på det så får hon stryk.
– När mannen inte är hemma så tar tonårspojkarna över mansrollen i familjen. Eftersom det är mannen som styr familjen får mammorna ofta ett riktigt helvete.
– Männen tycker att barnen är mammans och det svenska samhällets ansvar, inte deras.

– Vad händer då med barnen som uppfattat att de har fullständig frihet? Inte frihet under ansvar, som att sköta skolarbetet, utan total frihet och utan närvarande fäder som sätter gränser. Jo, när de misslyckas ser de inga andra alternativ än kriminalitet eller extrema tolkningar av islam, att bli fanatiker.

Hittills dominerar kriminaliteten.
I en hemligstämplad underrättelserapport, Unga kriminella personer med somalisk bakgrund, har Göteborgspolisen studerat unga somaliers brottslighet.
Det visade sig att var femte manlig somalisk göteborgare mellan 18 och 23 år varit misstänkt för våldsbrott under tvåårsperioden till mars i år. Även i en yngre åldersgrupp, mellan 12 och 17 år, var våldsbrott vanliga, trots att den ovan nämnda rånhärvan inte ingick i statistiken.

Rapporten skrevs av Maria Wallin, utredare på Göteborgspolisen. Hon talar om ”oerhört obehagligt våld även bland unga förövare”. I genomsnitt misstänktes varje gärningsman för ett tiotal rån eller misshandelsfall.

– Jag har inte stött på så grov våldsbrottslighet tidigare.
Vanligtvis trappas våldet upp efter hand som gärningsmännen begår flera brott, men i många av de här fallen har man gått in med kniven direkt och redan i unga år.

31 av de sammanlagt 66 manliga individer som misstänktes för våldsbrott hade hotat med eller använt kniv. Läs hela artikeln i GP.

Kommentar:
Rubriken borde kanske ändras till ”Svenskarna- ett folk i kris” ?
Och det är inte bättre i Norge. Polisen har nyligen avslöjat en
stor bidragshärva med somalier inblandade (PI), (NRK/LiveLeak).

//Elfyma+

6 Responses to Göteborgs somalier – ett folk i kris

 1. Larsson skriver:

  Här har vi det mångkulturella samhället i ett nötskal.

  När får vi höra Reinfeldt konstatera att mångkulturen inte fungerar?
  Det är väl snart bara han av Europas ledare som inte har erkänt det mångkulturella experimentets misslyckande.

 2. Tarzan skriver:

  Göteborgs Posten skrev en identisk artikel för 5 år sedan. Deras chef redaktör är för massinvandring.
  Konstigt att han klankar ner på somalierna – enda anledningen måste vara att han inte kan tjäna pengar på dom. En sak är helt klar dom läser inte hans usla tidning emedan han får betala högre kommunalskatt för att föda parasiterna.
  Elfyma vad är din inställning hur kan det vara att tidningen skriver SANNINGEN om somalier ????

  • elfyma+ skriver:

   Jag värderar bara artikeln inte GP i allmänhet.
   Blev själv förvånad att de var så frispråkiga, men det var 2007. Artikel är rena dynamiten enl. min mening. Censuren är nog hårdare idag.
   Vi får vara tacksamma för det lilla censuren missar.

 3. Göran skriver:

  Konstigt, så finns det inga pengar åt cacersjuka.

 4. […] Relaterat: Göteborgs somalier – ett folk i kris […]

 5. […] mera bidrag (som kan skickas till hemlandet, för att köpa statusprylar eller för att köpa mera kat). Det finns t o m föräldrar som skuldsätter sina barn för egen vinnings skull. Och de som inga […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: