Den nya överklassen övervärderar sig själva

En ny svensk tjänstemannaaristokrati som skor sig på en ansiktslös börs och fjärmar sig från vanligt folk.
Ekonomijournalisten Bengt Ericson skräder inte orden i sin nya bok, Den nya överklassen, där han tar sikte på 20 år av
bonusfest och skenande vd-löner.

”Det farliga är inte att vi har ett antal entreprenörer i Sverige som har byggt upp stora förmögenheter, utan att tjänstemän som inte har tagit några egna risker belönar sig själva på det här viset”, säger han.

Boken sammanfattar hans långa erfarenhet som ekonomijournalist och den utveckling som han har sett och upplevt under sin karriär.
Han har öst ur offentliga databaser, läst statistik och intervjuat folk både öppet och ”off the record”, det vill säga med löfte om att inte avslöja vem som sagt vad. Människor har varit frispråkiga, hävdar han.

Bengt Ericson attackerar dem inte för att de har blivit rika, utan för att de, som han tycker, har blivit rika utan att förtjäna det; genom att med hjälp av svågerpolitik, kotterier, ryggdunkningar och ordensmedlemskap belöna sig själva och ”svågrarna” med bonusprogram och lönehöjningar, genom att själva ändra spelreglerna i sina stora börsnoterade företag där inga starka ägare finns som kan stå emot.

Han sparar inte på namnen: Percy Barnevik,  Marcus och Jacob Wallenberg, Jan Carlzon, Leif Östling, Lars-Eric Petersson, Claes Dahlbäck, listan kan göras lång över dem som får sig välformulerade och ofta roliga tjuvnyp av Bengt Ericson. (Läs mer i DI Weekend).

Lyssna på Bengt Ericson när han intervjuas i Sveriges Radio.

Boken är värd att läsas, även om jag saknar motsvarande granskning av fackpampar. De jämför sig gärna med näringslivets toppar när de bestämmer sina egna löner och förmåner. Och de riskerar inte heller sina egna pengar när de i egenskap av ägarföreträdare beviljar höga löner, bonusar och pensioner till sina vänner inom den nya överklassen.

//Elfyma+

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: