”Intelligens -skillnaden mellan Finland och Afrika”

Emeritus professor Tatu Vanhanen förklarar Finlands framgång i jämförelsen Världens bästa länder med att finländarna är intelligenta jämfört med exempelvis Afrikas folk.

Newsweek listade i augusti hundra länder enligt var nyfödda har de bästa möjligheterna till hälsa, säkerhet och till ett någorlunda välbeställt liv.

Tatu Vanhanen jämförde Newsweeks lista med den brittiske professorn David Lynns lista på olika folks genomsnittliga intelligens. Enligt Vanhanen förklarar intelligensen ett lands placering på Newsweeks lista.

Enligt Vanhanen är intelligens en så fundamental faktor att det ”inte är troligt att Burkina Faso, på sista plats, någonsin kommer att befinna sig på en topplacering på listan. Inte heller är det troligt att Finland någonsin befinner sig på någon av jumboplatserna”.

– Skillnader i intelligens är genetiska, ett resultat av det naturliga urvalet, när det folk som en gång lämnade Afrika tvingades anpassa sig till de kalla förhållandena i norr, säger Vanhanen till Ilta-Sanomat.

Vanhanens teorier har tidigare skapat uppståndelse.
Senast 2004 sa han att folks intelligens förklarar hur olika länder klarar sig ekonomiskt. Källa: HBL

//Elfyma+

Relaterat:
Vår historia-Vårt ursprung- Vårt språk

7 Responses to ”Intelligens -skillnaden mellan Finland och Afrika”

 1. Varg i Veum skriver:

  Uj, så får man väl inte säga? Inte så länge det finns mer politiskt korrekta, men minst lika overifierade, påståenden om klasskampens betydelse i utvecklingen av dessa länder och folk.
  Enligt den så beror afrikas och andra underutvecklade länders situation helt och hållet och utan minsta lilla undantag på den vita medelålders mannen som ända sen 1400-talet sugit ut dessa länder.

  Jag vet inte om jag håller med om det där med genetik (jag är en kultur”rasist” snarare) Jag anser att dessa länders kultur är mer avgörande för deras utveckling (vilket då den vita medelålders mannen genom historien utnyttjat).

  I MENA-länderna så har man klantänkandet som det främsta verktyget, dvs allt man gör ska gynna den egna gruppen (släkten, klanen) snarare än samhället i övrigt. Det är inte bara ”rasister” som jag som anser att MENA-ländernas tänkande inte förordar västlig demokrati utan även mer prominenta (rasiter?)medlemmar av mänskligheten som t.ex. den egyptiske förre generalsekreteraren för FN.

  (Naturligtvis finns det individer som är ”bättre” än andra och minst lika ”duktiga” som den vite medelålders mannen, men vi pratar ju om tendenser, strukturer här. Det är denna lilla men ack så viktiga skillnad i debatten som de politiskt korrekta missar i sitt hat mot ”hatet”)

  F.ö. den sortens kultur som man med spik och hammare försöker infektera västliga samhällen med, med den verklighetsfrånvända vänsterdefinierade versionen av ”multikultur”.

  • Göran skriver:

   Varg i Verum: Detta är en fråga för det Rasbiologiska institutet att avgöra. De får rycka ut med måttband och klave och mäta skallar igen. Det kanske ligger mer i deras teser än vad vi, som den humanistiska stormakt vi själva utropat oss till, vill erkänna.

 2. Bengt Lundström skriver:

  Varg i Veum! Det ligger nog något i vad professor Vanhanen tar upp. – Du å din sida glömde(medvetet?)den verkan ständig inavel får…

 3. Arvid Bengtsson skriver:

  Vanhanen har rätt. Det finns massor av forskning som visar samma sak, dvs att intelligens är ärftligt, att det finns ett starkt samband mellan IQ och framgång i livet, och att det finns betydande skillnader mellan olika folkgrupper, vilka samvarierar med hur deras samhällen fungerar. Således är IQ lägst i subsahariska Afrika (runt 80) och högst i länder som Japan (runt 108). Till det intressanta hör att Vanhanen är far till förre finske statsministern. Men så för man ju också en mycket restiktiv invandringspolitik i Finland!

 4. BLU-82 skriver:

  ” Ut ur Afrika ” teorin är säkert felaktig. Folkgrupper uppstod separat.

 5. Nisse skriver:

  Mer om Vanhanen och tabell på länders medelIQ och levnadsstandard
  http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality

  • Göran skriver:

   Frågan är Nisse, om soppslevarna i
   Sveriges riksdag och regering förstår det som Tatu Vanhanen lägger fram? Det gäller då i synnerhet för den stora soppsleven. Han som älskar att frotera sig med halal-folket i huvudstadens moskéer.

   När man studerar, och lägger märke till, vissa etniska gruppers beteende, får man lätt uppfattningen att professorn drar korrekta slutsatser av sina iakttaganden

   Såna sanningar får naturligtvis inte yttras Sverige. Men jag kan dock ändå inte låta bli att cracka lite av den välpolerade ytan, på den självutnämnda humanistiska stormakten och fåntratten Sverige. Det är bäst att passa på innan yttrandefriheten blir ett minne blått.

   Det finns faktiskt, enl. SvD opinion, en kommité som just nu sitter och undersöker behovet av yttrandfrihet för Sveriges del. Svenskar anses redan ha det så bra,att de förväntas sitta stilla i båten och hålla käften.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: