Nobelpristagaren Muhammad Yunus stal biståndspengar -Sida mörkar.

Nobelpristagaren Muhammad Yunus förde i hemlighet över 608 miljoner norska kronor från sin egen mikrobank till ett nystartat bolag.
Svenska Sida, som var en av bankens biståndsgivare, ville inte att uppgifterna skulle komma ut. Uppdrag granskning har hittat ett brev som avslöjar hur Sida ville lägga locket på.
2/3-11: Muhammad Yunus har avskedats med omedelbar verkan från Grameen Bank, uppgav bankens ordförande idag.SR-Ekot och SVT.

Till vänster fredspristagaren Muhammad Yunus. Foto: Scanpix/SVT

Uppdrag granskning har tagit del av hemliga dokument hos Norad, Norges motsvarighet till svenska statens biståndsorganisation Sida.
Dokumenten avslöjar en tidigare okänd transaktion som gjordes i december 1996.

Då förde Muhammad Yunus över 608 miljoner norska kronor från sin mikrobank Grameen Bank till ett nystartat bolag kallat Grameen Kalayan. Till största delen handlade det om biståndspengar som Norge, Sverige och andra länder skänkt.

Av en slump upptäckte en handläggare på den norska ambassaden transaktionen mellan banken och det nya bolaget. Handläggaren larmade hem till Norad, som reagerade kraftigt på att pengarna saknades hos Grameen Bank.

Muhammad Yunus hävdade att de förts över för att undvika framtida skatter, men både norrmännen och myndigheterna i Bangladesh krävde att pengarna skulle föras tillbaka till Grameen Bank.

Norska ambassaden kontaktade också Sverige för att få stöd i kravet på återbetalning.
Trots att Sverige, genom biståndsorganet Sida, bidragit med 190 miljoner kronor till Grameen Bank blev svaret – nej.

I Sidas arkiv har Uppdrag granskning hittat ett brev som avslöjar hur Sverige ville lägga locket på. (Läs mer).
Inslaget visas i Uppdrag Granskning  (SVT-Play)

Kommentar:
Ännu ett bevis för att personer med hög moralisk svansföring är de värsta girigbukarna. Bengt Westerberg har tyvärr många gelikar.

//Elfyma+

17 Responses to Nobelpristagaren Muhammad Yunus stal biståndspengar -Sida mörkar.

 1. Lennart Östergren skriver:

  Sida har väl förr varit rätt så flata i att agera kraftfullt JFR kraftverket sågverket i Vietnam 1970 /80 Den skuldsatte är aldrig fri Skrämmande!

 2. Ben Gurion skriver:

  Typiskt kapitalismen där dess anhängare alltid letar efter framgångssagor, ett par goda exempel, och struntar fullständigt i alla tusentals misslyckanden och tragedier som belåning innebär. I världens alla länder, och även utanför solsystemet är 30% en ockerränta. Att vara rik och naiv som de skandinaviska länderna är är inte minst kriminellt när pengarna används till att göra fattiga ännu fattigare. Visst lyckas några betala lånen tillbaka, men vad händer med de som förlorar liv och egendom? Då kan mikrolån betyda makrotragedier!

 3. Grim skriver:

  Bistånd = status och big business. Så är det bara ingen gör någonting gratis kvar står vi som blir lurade, skattebetalare och godtrogna givare.

 4. per s skriver:

  Pappersbruket antar jag att Lennart menar. BaiBang anses väl idag faktiskt vara en rätt bra sak (om än extremt dyr när det begav sig) och som faktiskt i biståndssammanhang betalar för sig när allt kommer omkring så här 20 år senare….
  Mikrofinans. Well, även om det inte är så viktigt i sammanhanget så är uppgiften om 30% fel (och verkligen inte det enda felet i domumentären), den är närmare 20 än 30 vilket i bangladeshisk kontext är rätt lågt och vilket i mikrofinanssammanhang är helt klart lågt. Man kan och ska inte jämföra med bostadslån i sverige (vilket jag tror att många gör). Det sida säger är korrekt vad gäller kostnaderna. Men det förutsätter ju att man håller med om att bankverksamhet ska bära sina kostnader. Om man tycker att banker ska låna ut pengar gratis så är det klart att ränta är upprörande. Problemet är väl att då skulle väl utlåning inte ske. Kanske säger man då att det inte ska biståndsfinansieras vilket väl är en rätt rimlig ståndpunkt, men då ska man komma ihåg att då hade fattiga inte haft möjlighet att låna öht (vilket om man ska tro dokumentären vore bäst – men å andra sidan finns massor med studier som visar på goda effekter…å andra sidan en hel del studier som visar på inga effekter…dock få studier som säger att det aggregerat är direkt dåligt). Att en del individer råkar i knipa är svårt att acceptera och det finns sätt för dessa banekr att arbeta med den frågan (och en hel del har gjorts här och var.) Att räkna ut räntor är inte så enkelt som många kanske tror. Googla på David Roodman – utvecklingsforskaren i dokumentären – för en snabb lektion (och en sågning av dokumentären). Egentligen så är själva räntan (om den är strax över 20%) inte det huvudsakliga problemet, utan återbetalningsvillkoren (vilket också nämndes i filmen, men som i kommenterar kommer i skymundan). För korta lån, för små lån och för tidig amortering. Där ligger problemet. Dock bra att se en dokumentär som skildrar baksidan av något som så okritiskt i sevnsk media hyllats i åratal. Jag skulle vilja påstå att det är svensk media som är naiva och okunniga och som inte gör sitt jobb. Det ska till en dansk (eller är han norrman?) att göra jobbet – det tycker jag är bedrövligt.
  Det var mina two cents worth!

  • elfyma+ skriver:

   BaiBang-projektet finansierades av Sida och byggdes av Skanska om jag minns rätt. Eftersom det saknades skogsråvara så planterades även bambuskogar i Vietnam. Byggandet försvårades av att hamnen och infrastrukturen var i händerna på Sovjet.
   Materiel/maskiner som vi skickade fastnade i Haiphongs fuktiga hamn och rostade pga att ryssarna prioriterade sina egna intressen. Ryssarna försökte ta åt sig äran av svenskarnas insatser i vietnamesernas ögon.
   Projektet blev lyckat i slutänden, om än dyrare än väntat. Hörde detta av en Skanska-anställd som arbetade i projektet.

 5. Göran skriver:

  Lägg ner SIDA !!!!
  Eftersom SIDA mörkar den här affären, finns anledning att befara att de har ett x antal andra lika suspekta affärer väl gömda i sina garderober.
  Man är väl medveten om att affärer av det här slaget är ogynnsamma för biståndsviljan och
  allmänheten/skattebetalarna bör inte irriteras med uppgifter av det här slaget.

  En tråkig historia, som dock på sitt sätt kan bli nyttig för dem som vill ge systemet en rejäl spark i baken. Åtminstone tänker jag utnyttja den här möjligheten till bristninsgränsen. Jag skall heller inte förneka att en begynnande skadeglädje så smått börjar slå rot inombords, då jag tänker på hur skönt det skall bli att skoningslöst slänga det här direkt i ansiktet på de PK-trogna.

 6. Amlitz skriver:

  Stämmer – hade en konstig konversation med en fransman eftersom vi inte förstod varandra. AIDS på franska heter SIDA.

 7. Ben Gurion skriver:

  OK, förlåt, jag var inte tydlig nog, jag glömde att många här är européer som ser saker och ting med europeiska ögon. De enda gångerna ni saknat elektricitet är när det blivit storm eller när ni åkt till sommarstugan… ojojoj.
  Varför är mikrolåner makrotragedier och varför är 20% ränta ockerränta utanför Europa, t ex mitt i djungeln? Jo, för att det vi kallar för mikrolån kan motsvara en eller till och med flera månadslöner hos superfattiga. Att få tillgång till det, och utan ekonomisk säkerhet, är nästan som att vinna på lotteriet för en analfabet. Det är mycket pengar för någon som aldrig kunnat hantera såna belopp. Det är lätt att falla i frestelse och vilja ge barnen det de aldrig kunnat uppleva: att äta en bakelse, eller äga ett par skor. Ja, så fattiga är de. Så desperata. De tar chansen för att de har ingenting att förlora i och med att ingen säkerhet krävs. De kan gå och handla mat till flera dagar i rad. Snacka om lyxliv. Så frågan är att låna eller inte låna. Vad väljer någon som aldrig haft nåt tur i livet? Jo, att låna då kanske turen har vänt… eller så hinner man kanske betala tillbaka på något sätt… ett lån ses som en sträckt hand, att livet ler mot dem…

  Problemet är att det är många som frestas till att låna pga sin dåliga ekonomi och oturen att ha blivit födda i fel världsdel. Därför kan mikrolånen bli en fälla till alla som är fattiga och blir frestade att köpa konsumtionsvarorna som vi så stolta visar på teve.

  Kapitalismen skapades för att styra ekonomier, inte personer och ännu mindre samhällen.

 8. Ben Gurion skriver:

  Ni som hänger upp er på att SIDA betyder AIDS på franska, ni kommer nu att jubla och bli överlyckliga , wow vad ni kommer att bli upprymda över avslöjandet att även på spanska betyder SIDA AIDS. Om det nu är det så jävla viktigt för debatten… era klantar. Gå nu och imponera på era ölpolare. Nu kan ni säga att ni kan säga AIDS på två olika språk!!!!! Yessssssssss vad ni är duktiga, ta en bira till!!

  Kanske vi andra, icke fjortisar, kan fortsätta debatten utan att hålla på med aids-potpurrin.

 9. Manoj skriver:

  Patetiskt inlägg. Du har inte en aning om hur mkt du förstör genom att kasta bensin på mediernas brasa. PINSAMT.
  Hade du dessutom vetat något om kampen mot fattigdom de senaste 40 åren hade du nog tänkt en gång till innan du smutskastar en av de största sedan Gandhi. Maila mig gärna om du vill veta mer om verkligeheten. inte för att verka dryg men du behöver uppenbarligen uppdateras ….

  • varjager skriver:

   Så i din värld är det ok att ”stjäla”?

  • elfyma+ skriver:

   Manoj. Ja vi vill verkligen veta så mycket som möjligt om verkligheten.
   Inlägget refererar till Uppdrag Granskning. Vi har inget emot att tvåla till Uppdrag granskning om du kan visa att dom har fel. Vi publicerar allt som går att spåra och bevisa även om det är politiskt obekvämt.
   Men vi som anses ha ”fel värdegrund” tycker att man ska leva som man lär.

  • varjager skriver:

   Yunus har kritiserats hårt i lokala medier och fått sin bank utredd av myndigheterna efter en norsk tv-dokumentär i december, där det uppgavs att Yunus ska ha överfört nästan 700 miljoner kronor som han fått från Norge, Sverige och andra länder till ett nytt företag. Bangladeshs premiärminister Hasina Wajed har anklagat Yunus för att behandla Grameen Bank som sin ”personliga ägodel”.

   http://www.svd.se/nyheter/utrikes/nobelpristagare-far-sparken_5979219.svd

 10. Bashar skriver:

  Ingalunda har han stulit pengarna, man kan väl inte stjäla pengar man fått? Pengarna hamnade ju inte i hans ficka utan i systerbolaget Grameen Kalayan som sysslar med hälsovård och utbildning bl.a för bankens låntagare.

 11. […] Maria Borelius är nu vice styrelseordförande och sidekick till Percy Barneviks ”välgörenhetsprojekt” Hand in Hand- mikrolån till fattiga. Verksamheten bygger på samma affärsidé som Grameen Bank. […]

 12. Daniel skriver:

  Dr Yunus friades från alla misstankar, han är en äkta hedersman med ett stort patos. Hans organisation och tankar har hjälpt 100 miljoner människor ut ur fattigdom.

  http://svt.se/2.58360/1.2404919//

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: