Tyskt dioxin-kött dumpas i Sverige

Efter den tyska dioxinskandalen dumpas nu tyskt fläskkött till svenska konsumenter. Flera länder har stoppat importen, men i Sverige fyller det billiga köttet charkdiskarna.

”Svenska bönder har det mycket svårt i dag”, säger Maria Forshufvud, vd för branschorganisationen Svenskt kött.

I dag finns inget krav på att det ska synas på förpackningarna var fläskköttet kommer ifrån. På Svenskt kött efterlyser man ett krav på sådan ursprungsmärkning.

Reglerna som styr den offentliga upphandlingen är ett annat hot mot de svenska svinuppfödarna, enligt Svenskt kött. I dag serveras ofta billigt importkött i svenska skolmatsalar och äldreboenden.

”Det absurda i detta är ju att svenska djurbönder måste föda upp djuren enligt den svenska djurskyddslagstiftningen som är stark och bra. Men de konkurrerar med de som inte behöver följa den lagstiftningen. Och att då inte kunna komma vidare i offentliga upphandlingar är att slå knut på hela samhället, egentligen”, säger Maria Forshufvud.

Genom den ökade importen av billig köttråvara som följt av dioxinskandalen i Tyskland accentueras denna absurda situation ytterligare, anser hon.

”Vi pratar inte om att ha oskäliga priser på det svenska fläskköttet. Det handlar om att ha rätt värde på bra livsmedel så att vi också värderar den produkt som vi köper”, säger Maria Forshufvud.

Följden av det prisrally som nu pågår kan bli att svenska producenter slås ut och att svenska värderingar inom djurhållningen på sikt urholkas, befarar hon. (DI).

Kommentar:
Kräv urspungsmärkning i din butik- och köp svenskt kött.

//Elfyma+

2 Responses to Tyskt dioxin-kött dumpas i Sverige

  1. Laverne W. Roberson skriver:

    Det er imidlertid ikke.noget som giver flere penge i broselskabets kasse..Formanden for ungmoderaterna i Sk ne Jonas Jacobsson skriver.i et l serbrev i dagens udgave af Kristianstadsbladet . Vi sk ningar utg r en bra bit ver tio procent av det svenska folket..N r regeringen f rdelar ut det regionalpolitiska anslaget f r vi bara.knappt en procent. december 2000 I en artikel i Sydsvenska Dagbladet om Kulturbroen.udtaler Stine Nissen som har st et for den.internationale markedsf ring . Den tyska pressen har varit verv ldigande.

  2. bengt skriver:

    Sälj det i Rosengård som åsne och kamelkött.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: