”Antisemitism”- ett skrämselverktyg för att tysta kritik ?

Vad är antisemitism idag? Finns det på riktigt?
Eller är det ett skrämselverktyg för israeliska hökar?
Filmaren Yoav Shamir ger sig ut på en provocerande, roande och oroande resa i spåren av en av vår tids viktigaste frågor.
Filmaren Yoav Shamir följer med amerikansk-judiska ledare till Europa, där regeringsrepresentanter varnas för nya exempel på ”det äldsta hatet i världen”.

Men är det ett riktigt hot som döljer sig under ytan i dagens samhälle eller bara skrämselpropaganda i syfte att öka det politiska stödet för extrema sionister?

Hur reagerar vi när en händelse beskrivs av vissa som antisemitiskt agerande och av andra som legitim kritik av Israels regeringspolicy?

I Defamation utforskar Shamir gränslandet mellan antisionism, det vill säga fientlighet mot den judiska staten, respektive en fientlig inställning till judarna själva, alltså antisemitism.

Används det ena som en ursäkt för det andra? Och är det något som skiljer dagens antisemitism från den rasism som drabbar alla minoriteter?

Abraham Foxman, chef för Anti-Defamation League (ADL), som har till uppgift att samla bevis på antisemitism, medverkar i den israeliska dokumentären. (Anm. ADL är en amerikansk variant av diskrimineringsindustri).
Det gör även vänsterakademikern Norman Finkelstein, som i sin kontroversiella bok ”The Holocaust Industry” hävdar att Israel rättfärdigar sin behandling av palestinierna med hjälp av nazisternas agerande mot judarna.
Vi får dessutom höra Stephen M Walt och John J Mearsheimer föreläsa om de israeliska lobbyisternas oproportionerliga inflytande i politikens Washington.

Se utdrag ur den israeliska dokumentären  Dox-Defamation från 2009.
Om filmen.

//Elfyma+

4 Responses to ”Antisemitism”- ett skrämselverktyg för att tysta kritik ?

 1. Göran skriver:

  Självfallet existerar den antisemitistiska tanken än i dag. Den stöter man på då och då och den har aldrig varit helt utdöd.
  Vi har den judiska befolkningen i Malmö som verkar vara hårt ansatt av andra etnisiteters trakasserier, som varken kan, eller skall, tolkas på annat sätt än som antisemitism.
  Att kalla den sortens trakasserier för antisionism gör man när man vill dölja den verkliga anledningen till sitt hat. Även politiker i Malmö har gjort uttalanden som osökt för tankarna in på den vägen.

 2. Matsini skriver:

  Då jag som troende kristen inte kan/vill dömma någon för vad den är utan för VAD den gör. Ett flertal människor påverkas/-r varandra till gemensamt agerande. Grupper med olika värdegrund kommer sällan sams. Saknas ödmjukhet relativt andras rätt att tänka, handla fritt inom det dominerande samhällets tidigare gemensamt överenskomna gränser så har man olika grund att bygga samhällets byggnad på. Sverige är byggt på kristen grund som i sin tur bygger på judisk mark. Detta utgör knappast grund för ett människofientligt synsätt och definitivt icke att rättfärdiggöra våldshandlingar för att söka försvara en demokratisk förlust. För vad finns idag att välja mellan: demokrati eller diktatur?

  Rösta på mig som Din diktator! Jag ska bevara Sverige svenskt!

  Vi har lämnat kyrkan öde att vittra sönder. Låt oss börja bygga en ny kyrka från grunden, inte stapla ”sten på sten”!

  Rösta på mig, en kärlekens diktator!

 3. Tarzan skriver:

  Mycket bra film många sanningar.
  Googla på
  10 000 sexslaves in Israel

 4. […] rötter i mellanöstern Svenska hjältar vi förväntas hylla och andra som vi helst ska glömma ”Antisemitism”- ett skrämselverktyg för att tysta kritik ? Rate this: Share this:TwitterE-postLike this:GillaBli först att gilla denna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: