Varför har Söderhamn blivit sverigedemokratiskt?

Uppdaterat 22/11-10

Kalla Fakta TV4: Hur blev den lilla Norrlandskommunen Söderhamn ett av Sverigedemokraternas starkaste fästen?
I ett personligt reportage återvänder Kalla faktas reporter Björn Häger till sin barndoms hemstad, där SD fick 11 procent av rösterna.

”Många nöjer sig med att bara fördöma dem som röstat på fel parti. Vi ville gå längre och söka efter missnöjets egentliga grund. ”

I bruksorten Ljusne blev Sverigedemokraterna näst största parti. Det är den del av Söderhamn som förlorat flest arbetstillfällen efter att fabrikerna lagts ner. Många har flyttat och tomma bostäder blev följden. Idag ser här ut som en spökstad. För att rädda ekonomin har kommunen låtit Migrationsverket placera flera hundra asylsökande i lägenheterna.
Kommunen
vill nu riva tomma bostäder för att slippa ta emot fler invandrare. De tycker att Migrationsverket överutnyttjat kommunen.

”Här har det ju varit flyktingar förut, framförallt från Bosnien. Då ställde hela samhället upp och engagerade sig.
Idag är det hårdare” säger en av många Söderhamnsbor i reportaget, där Björn Häger tillsammans med fotografen Daniel Gökinan söker förklaringen till SD:s framgångar i industriruinernas, älgjaktens och somaliernas Söderhamn. (Kalla Fakta).

22/11-10:
”Mona, åk till Söderhamn”
Reportern bakom inslaget i Kalla Fakta, Björn Häger, skriver i dag på Expressens debattsida. Han uppmanar Mona Sahlin att göra ett studiebesök i det tidigare så starka S-fästet:
”Hallå Mona Sahlin, vill du veta varför S klappar ihop och SD slår rekord?
Åk till Söderhamn! Där finns en enkel – men obekväm – förklaring.
I denna lilla arbetarstad i Norrland finns ditt mest intressanta studieprojekt.

//Elfyma+

4 Responses to Varför har Söderhamn blivit sverigedemokratiskt?

  1. sverkersson skriver:

    Inte så konstigt, så kommer det att bli på många ställen i Sverige… folk tröttnar.

  2. Jag skulle föreställa mig att Björn Häger är runt 40 år gammal, vilket betyder att han förmodligen lämnade Söderhamn för studier för ca 20 år sedan. Då, på 90-talet, hade vi varken lika stor invandring eller de problem som är förknippade med invandringen av primitivt folk från djupt främmande kulturer, främst islamiska, som vi har idag. Det förefaller självklart att Söderhamn inte hade några problem när invandringen bestod av ett par serbiska familjer från Jugoslavien. Men sedan trycker man in 200 somalier i en ort med 2.000 svenska innevånare och blir förvånade att folk blir förbannade.

    Det tråkiga är att folk tenderar att ta ut sin ilska på somalierna. De har faktiskt inte gjort annat än gjort vad alla andra skulle göra. Om du hörde talas om ett underbart land som flyter av mjölk och honung, där pengar kommer ur väggen, och där ingen behöver arbeta om man inte vill, skulle du kanske också vilja åka dit. I synnerhet som du som somalier praktiskt taget är garanterad att få komma in och bli försörjd på livstid.

    Vår vrede borde istället riktas mot de politiker som sålt ut vårt land.

  3. […] miljonprogramsområde.  Nu har även industrijobben försvunnit och folk har flyttat vidare. Bara Migrationsverket vill hyra de tomma […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: