Svenska pensioner på jumboplats

Pensionerna i Sverige är på väg att bli de näst sämsta i EU.
Det framgår av en rapport som medlemsstaternas finansministrar ska diskutera på onsdag.

I rapporten från EU-kommissionen har Kommittén för ekonomisk politik och Kommittén för socialt skydd tillsammans gått igenom de 27 medlemsländernas pensionssystem. De har bland annat tittat på hur hållbara systemen är, och hur mycket en genomsnittlig anställd får i pension, i förhållande till arbetsinkomsten.

Genomgången visar att de svenska pensionsnivåerna nu ligger strax under genomsnittet i EU. Men inom 40 år kommer Sverige att ha de näst sämsta pensionerna i hela EU.

År 2008 fick den som pensionerades efter 40 års yrkesliv i Sverige 65,0 procent av slutlönen i pension.

År 2048 kommer pensionen att vara bara 48,2 procent av inkomsten.

Av alla EU-länder är det bara Estland som beräknas få lägre pensionsnivåer.

En dansk kan exempelvis räkna med att få 69,5 procent av lönen vid pensionering år 2048, och den som pensioneras i Finland får 61,3 procent.

Grekerna har störst anledning att se fram emot pensioneringen. De får år 2048 ut 110 procent av lönen i pension (mot 120 procent år 2008). Också holländarna får mer som nyblivna pensionärer än inkomsttagare: 103,8 procent. Den siffran gäller både 2008 och 2048.

En förklaring till att inkomsten stiger efter pensioneringen i Grekland och Nederländerna är att skatten på pension är lägre än skatten på arbete.

Rapporten visar också att det bara är i Sverige som pensionen som andel av inkomsten år 2008 var lägre efter skatt än före. Det betyder att andra länder, till skillnad mot Sverige, beskattar pensionärer mildare än löntagare.

Exempelvis var pensionen i Danmark år 2008 räknat före skatt 52,5 procent av bruttoinkomsten, men efter skatt 73,7 procent av nettoinkomsten. I Finland var skillnaden något mindre: pensionen före skatt var 61,5 procent av bruttoinkomsten, men efter skatt 69,3 procent av nettoinkomsten  (Läs mer).

Kommentar:
Skrämmande uppgifter om EU-kommissionen har räknat rätt.
Hur kan Sverige (som har bättre ekonomi än övriga EU-länder) ha de sämsta pensionsvillkoren efter skatt ?
I det konkursmässiga Grekland får pensionärerna 110% av slutlönen 2048, jämfört med 48,2% i Sverige !
Det är ofattbart. Är det vi som betalar sydeuropas frikostiga pensioner via EU ?

Men vi kan trösta oss med att Mona Sahlin kan leva furstligt på sin pension redan från 53 år.
Mona hyllar jämlikhet, solidaritet och alla människors lika värde.

Relaterat:

//Elfyma+

7 Responses to Svenska pensioner på jumboplats

 1. sverkersson skriver:

  Mona Sahlin står för falskhet, förljugenhet och förräderi…. hon borde anmälas för detta brott mot svenskarna.

  • oskar skriver:

   ja nu är det inte mona s som genomfört denna pensionsreform,det gjordes redan -93 av samtliga 5 partier och majoriteten av riksdagsledamöterna stod bakom,så hela det politiska patrasket står bakom och är gärningsmän till detta brott du kallar det.

   • Göran skriver:

    Det var Monas parti som var i regerinsställning vi det tillfället och hade som sådan det yttersta ansvaret. Dessutom försvann 345 miljarder ur AP-fonderna under deras regeringsperiod. Undra på att pensionerna sjunker när man väljer masotdont invandring till bidrag på AP-fondernas bekostnad.
    Det borde redan nu göras en utomparlamentariska utredningar som kan användas för ev. framtida åtal mot ansvariga politiker. Illgärningar har alla ett eget ansvar för, så även politiker.

 2. Rickard skriver:

  MONA SAHLIN???
  Sossarna startade visserligen nedmonteringen av välfärdssystemen men alliansen sänker dem totalt! Pensioner kostar skatter, så enkelt är det!

  Det går inte att både betala lite skatt OCH att få en bra pension. Kalla det jobbskatteavdrag eller systemskifte, med nuvarande politik är det bara att emigrera för att få en rimlig levnadsstandard som pensionär.

  • Göran skriver:

   Men det går alldeles utmärkt att omprioritera pengar från Sidas budget på c:a 30 årliga miljarder till AP-fonderna för ändamålet acceptabla pensioner. Vidare kan man se över bidragsinvandrarnas feta bidrag. Bidrag som vida överstiger det många pensionärer nu får i pension.Vidare kan man gemensamt sträva efter att återta det homogena samhället. Det enda samhälle som kan generar en tryggare vardag och anständiga pensioner m.m..

 3. Bengt Lundström skriver:

  Visste ni att det inom 2 veckor blir en Ny LAG(!) som gäller fr.om. den 1 december 2010: 80.000 kr i introduktionsbidrag för ”vissa”, d.v.s. i praktiken alla invandrare / flyktingar(Dessutom är den andra omröstningen om Grundlagsförsämringen på väg den också). Därefter kommer nog skattepengar (även i fortsättningen) att ösas över dem – fast över konton med andra namn.

  Bara att lägga om hela invandringspolitiken (180 grader) med dess eviga försörjning av utländska gamla, analfabeter Okunniga / arbetsovilliga, psykiskt störda, fysiskt sjuka, kriminella. Dessutom kan hela invandringsapparaten läggas ner, vilket möjliggör lägre skatter och bättre pensioner. / Pensionär, f.d. ekonom.

  P.S. Det samma skall också omfatta samtliga zigenare, ”gamla svenska” såväl dem från andra länder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: