Ruffel och båg inom Hem och Skola

Fiffel 1: Miljonerna forsar varje år in till Riksförbundet Hem och Skola. Givarna är svenska företag, kommuner och landsting som vill bidra till en tryggare skolgång.
Men pengagåvorna – de hamnar till största delen hos ett säljbolag i Örebro. Och de pengar som kommit in till förbundet har bl.a spenderats på ledningens krogbesök, avslöjar Janne Josefsson i Uppdrag Granskning  (SVT-Play).

Efter flera års tynande tillvaro, med vikande medlemsantal och ett minskat inflytande, pekar det uppåt igen för en av Sveriges mest aktade folkrörelser, Riksförbundet Hem och Skola.

Och Hem och Skola har gott stöd ute i landet. Många är beredda att öppna plånboken för en tryggare skolgång. Bara under förra året samlade förbundet in över 40 miljoner kronor för sin kamp mot mobbning och rökning bland unga.

Ronny Kanstrup, ordförande i Hem och Skola. Foto: SVT

Men de pengarna hamnar inte hos de lokala Hem och Skola-föreningarna. Uppdrag granskning har tagit del av intern bokföring som avslöjar att miljonerna till största delen istället går till säljbolaget Pool Media i Örebro.
Morgan Falk, vd på Pool Media och Hem och Skolas ordförande Ronny Kanstrup vill inte  berätta om avtalets innehåll.
Men bokföringen som Uppdrag granskning tagit del av visar att av de 42 miljoner som Pool Medias säljare drog in förra året hamnade nästan 34 miljoner i det egna bolaget. Runt 80 procent av de skänkta bidragen försvann alltså på vägen. Avtalet gäller till 2027 (Läs mer).

Fiffel 2: Genom att marknadsföra sig som en Sveriges största föreningar med 40 000 medlemmar har Hem och Skola dragit in stora summor i statliga bidrag.
Sanningen? Inte ens 4000 medlemmar.

Förra året fick Hem och Skola 675 000 kronor i statsbidrag. Det är mest av alla landets föräldraorganisationer. Summan baseras på det medlemsantal Hem och Skolas ledning skickat in till Skolverket.

Enligt Hem och Skolas ansökan finns idag 40 000 medlemmar spridda över landet. För att komma ifråga för bidraget ska hälften av dessa, alltså runt 20 000 personer, vara föräldrar eller elever.

De 40 000 medlemmarna är inte några engagerade föräldrar och deras barn. I själva verket handlar det om företag, kommuner och landsting som sponsrar Hem och Skolas verksamhet med pengar. Den verkliga siffran är runt 3900 medlemmar. (Läs mer)

Fiffel 3: Fifflandet och medlemsavgifterna från lokalföreningarna finansierar bl.a ledningens krogbesök. Renytterfilé, pärlhöna, marulk – och vin och sprit. Ledningen för Hem och Skola har representerat för tiotusentals kronor på krogen.
”Har det hamnat ett vinglas på en faktura är det ett fullständigt misstag. Det är ingenting man ska dividera om i tv”, säger tidigare vd:n Jakob S Jonsson (Läs mer).

Sponsorer och lokalföreningar känner sig med rätta grundlurade.

Kommentar:
Ännu ett exempel på den tilltagande korruptionen och moralupplösningen inom den svällande ”godhetsindustrin”.
Det brukar börja med goda föresatser drivna av idealister, som sedan utvecklas till en lukrativ affärsverksamhet.

Vi skulle idag behöva starta ett ”Riksförbundet Riksdag och Kommun” som kämpar emot vuxenmobbning bland våra förtoendevalda.
Varför inte också ett ”Riksförbund Fack och Media” som kämpar emot fackpampars och medias mobbning av oliktänkande.
Om de vuxna blir goda föredömen så behöver vi inte driva kampanjer mot mobbning i skolorna.

Relaterat: Luftaffärerna på Röda Korset

//Elfyma +

2 Responses to Ruffel och båg inom Hem och Skola

 1. Tarzan skriver:

  Den svenska skolan är ett skämt och blir bara sämre för varje år. Gör Hem o skola någon nytta är det vänsterfolk som styr eller bara töntar ???

 2. The Beast skriver:

  Detta är skandal. Ägarna lever gott på att lura generösa naringsidkare samt organisationer.
  Någon som har tid borde engagera sig i att skriva ett brev till alla sponsorer (finns på denna länk)
  http://svt.se/content/1/c8/02/20/77/79/Sponsorer.xls?lid=puff_2189061&lpos=extra_2

  Dessa bedragare samt förfalskare ska ej få ett korvöre mer till att lura godtrogna människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: